Ιράκ: Τουλάχιστον 4.000 τζιχαντιστές κρατούν αιχμάλωτους οι κουρδικές αρχές

Οι αρχές του Ιρακινού Κουρδιστάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι κρατούν αιχμάλωτους 4.000 τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, μεταξύ αυτών και μαχητές από ξένες χώρες.

Από το 2014 έως το 2017, οι δυνάμεις ασφαλείας και οι πεσμεργκά (οι Κούρδοι μαχητές) «αιχμαλώτισαν περίπου 2.500 ανθρώπους που είναι μέλη του Ντάες (σ.σ αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους)», είπε σε δημοσιογράφους ένας σύμβουλος για τις διεθνείς σχέσεις της κυβέρνησης του Κουρδιστάν, ο Ντίνταρ Ζιμπάρι, διευκρινίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της μάχης για τη Χαουίτζα, του τελευταίου αστικού κέντρου

του Ιράκ που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους, 1.000 τζιχαντιστές παραδόθηκαν στους πεσμπεργκά.

«Τον Οκτώβριο, κατά τη διάρκεια της μάχης της Χαουίτζα, του τελευταίου μεγάλου αστικού κέντρου που ήλεγχε το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ, 1.000 (τζιχαντιστές) παραδόθηκαν στους πεσμεργκά υπό τον φόβο μην πέσουν στα χέρια των ιρακινών δυνάμεων» υπογράμμισε ο Ζιμπάρι.

Επιπλέον, «350 άνθρωποι που συνελήφθησαν στις περιοχές Ντεμπές και Κιρκούκ ομολόγησαν, κατά τη διάρκεια των ανακρίσεων, ότι είναι μέλη του Ισλαμικού Κράτους. Μεταφέρθηκαν στις φυλακές των Ασιάγες (των κουρδικών υπηρεσιών ασφαλείας) μετά την άφιξη των ιρακινών δυνάμεων στο Κιρκούκ», συμπλήρωσε ο ίδιος.

Η MKO Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch- HRW) είχε εκφράσει ανησυχία σχετικά με την τύχη αυτών των 350 ανθρώπων «που είχαν εξαφανιστεί» μετά την κατάληψη της πόλης του Κιρκούκ τον Οκτώβριο από τις ιρακινές δυνάμεις.

«Σχετικά με τα ονόματα όλων αυτών των κρατουμένων έχουν ενημερωθεί τα Ηνωμένα Έθνη και η Διεθνής Επιτροπή του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού (CICR), ωστόσο δεν ενημέρωσαν με τη σειρά τους τις οικογένειες των 350 ανθρώπων» επιβεβαίωσε ο Ζιμπάρι.

Αναφορικά με τους υπηκόους ξένων χωρών «ορισμένοι παραδόθηκαν στις χώρες τους, μεταξύ αυτών ένας δημοσιογράφος (που ανήκει στο Ισλαμικό Κράτος) ο οποίος παραδόθηκε στο προξενείο της Ιαπωνίας στο Αρμπίλ και ένας Αμερικανός υπήκοος στο προξενείο της χώρας του» συμπλήρωσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με Ιρακινούς εμπειρογνώμονες, οι αρχές της Βαγδάτης κρατούν αιχμαλώτους περίπου 20.000 φερόμενους τζιχαντιστές όμως δεν έχουν δημοσιεύσει επίσημα στοιχεία.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι ιρακινές αρχές δημοσίευσαν ένα νέο κατάλογο «με ηγετικά στελέχη τρομοκρατικών οργανώσεων που καταζητούνται διεθνώς», ενώ στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το όνομα του αρχηγού της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι και πέντε υπηκόων αραβικών χωρών.

Την Κυριακή, η Βαγδάτη είχε δώσει στη δημοσιότητα τα ονόματα 60 προσώπων που κατηγορούνται ότι είναι μέλη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, της Αλ Κάιντα ή του κόμματος Μπαάθ του Σαντάμ Χουσέιν. Σε εκείνον τον κατάλογο, αντίγραφο του οποίου περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, συμπεριλαμβανόταν, μεταξύ άλλων, το όνομα της κόρης του Σαντάμ Χουσέιν, Ραγκάντ, η οποία διαμένει στην Ιορδανία.

Στον κατάλογο που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους εμφανίζεται με το πραγματικό του όνομα Ιμπραήμ Άουαντ Ιμπραήμ Άλι αλ Μπάντρι αλ Σαμαράι, γεννηθείς το 1971. Επίσης, στη λίστα συμπεριλαμβάνεται το όνομα του υπαρχηγού, Άμπντελ Ράχμαν αλ Καντούλι, γνωστού με το όνομα Άμπου Αλάα αλ Αφάρι, γεννηθείς το 1959 με καταγωγή από τη Μοσούλη, αλλά και επτά Ιρακινών πολιτών από διάφορες πόλεις της χώρας (όπως τη Μοσούλη, το Αρμπίλ, τη Σουλεϊμανίγια, το Κιρκούκ…).

Μεταξύ των ξένων μαχητών, βρίσκονται δύο Σαουδάραβες, ένας Ιορδανός, ένας Υεμενίτης και ένας υπήκοος Κατάρ, που είναι μέλη της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος και της Αλ Κάιντα, ενώ ορισμένοι εξ αυτών χρηματοδοτούν αυτές τις οργανώσεις.

Τα πρόσωπα αυτά «είναι πιο επικίνδυνα σε σχέση με εκείνα που είχαν ενταχθεί στον πρώτο κατάλογο, ο οποίος δημοσιεύτηκε την Κυριακή, και καταζητούνται διεθνώς, ενώ οι άλλοι καταζητούνται από την ιρακινή δικαιοσύνη» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα