Ήπιες γερμανικές αντιδράσεις στην τουρκική «επίθεση» για τις απαγορεύσεις συγκεντρώσεων

Σε χαμηλούς τόνους φαίνονται να κινούνται οι απαντήσεις της γερμανικής κυβέρνησης στις έντονες τουρκικές αντιδράσεις για τις ακυρώσεις προεκλογικών εκδηλώσεων με μέλη της τουρκικής κυβέρνησης στη Γερμανία.

Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε χαρακτηριστικά κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ότι η ένταση δεν είναι προς το συμφέρον ούτε του Βερολίνου αλλά ούτε της Άγκυρας. Αναφερόμενος σε Τούρκους αξιωματούχους, όπως τον υπουργό Εξωτερικών
Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος άσκησε έντονη κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για την απαγόρευση των εκδηλώσεων στην πόλη Γκάγκεναου και στην Κολωνία, ο κ. Σέφερ επισήμανε ότι «κανείς δεν θα πρέπει να ρίχνει λάδι στη φωτιά».

Αντικρούοντας τις τουρκικές κατηγορίες για ανάμειξη της γερμανικής κυβέρνησης στην απόφαση της ακύρωσης, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Ουλρίκε Ντέμερ τόνισε ότι η ακύρωση των εκδηλώσεων ήταν απόφαση των δύο δήμων. Το Βερολίνο «την έλαβε υπόψη, τη σέβεται, αλλά δεν την σχολιάζει», είπε η κ. Ντέμερ. Αναφερόμενη στο αίτημα που διατυπώνεται από πολλούς στη Γερμανία για απαγόρευση προεκλογικών εκδηλώσεων του AKP σε γερμανικό έδαφος, η κ. Ντέμερ σημείωσε πως όταν ζητάς την ελευθερία Τύπου και γνώμης για την Τουρκία τότε θα πρέπει και στη Γερμανία «να σεβόμαστε την ελευθερία Τύπου, γνώμης και του συνέρχεσθαι».

Στο μεταξύ, οι υπουργοί Εξωτερικών της Τουρκίας και της Γερμανίας συμφώνησαν να συναντηθούν στη Γερμανία την 8η Μαρτίου προκειμένου να συζητήσουν την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών, γνωστοποίησαν την Παρασκευή πηγές του τουρκικού ΥΠΕΞ στην Άγκυρα.

Κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης μεταξύ των δύο υπουργών, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου διατύπωσε για μια ακόμη φορά προς τον Γερμανό ομόλογό του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ την δυσφορία του για τις αποφάσεις της Γερμανίας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα