Ιορδανία: Χιλιάδες διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ

Ιορδανική αστυνομία συγκρούεται με οργισμένους διαδηλωτές καθώς δεκάδες χιλιάδες φτάνουν στην ισραηλινή πρεσβεία στις 18 Οκτωβρίου 2023 στο Αμμάν της Ιορδανίας.

Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν την Τετάρτη όταν ξέσπασαν συγκρούσεις με διαδηλωτές τους οποίους προσπαθούσαν να απωθήσουν, κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ στο Αμάν, ανακοίνωσαν οι αρχές της Ιορδανίας.

Οι διαδηλωτές

πυρπόλησαν ιδιοκτησίες κοντά στην πρεσβεία, ανέφερε η αστυνομία.

#عمان السفارة الآن ..#الأردنpic.twitter.com/1cow5XbUwN

— بلال نزار ريان (@BelalNezar) October 18, 2023

«Όχι πρεσβεία των σιωνιστών στην αραβική γη» φώναζαν οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν για να κάνουν πορεία μετά τη μεσημεριανή προσευχή.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, στην κινητοποίηση συμμετείχαν περίπου 10.000 άνθρωποι.

الامن العام : ما زلنا نتعامل مع مثيري الشعب في منطقة الرابية ، ونجدد التأكيد على ضرورة الالتزام بالقوانين والتعليمات.

** نعمل وفق اعلى درجات ضبط النفس لكن سيتم التعامل مع مثيري الشغب وفقا لاحكام القانون#فلسطين_بوصلتنا_وتاجها_القدس_الشريف#وطن_النشامى#الأمن_العام#الأردنpic.twitter.com/MBDBjwKuQE

— مديرية الأمن العام (@Police_Jo) October 18, 2023

Οι αστυνομικοί τους εμπόδισαν να φτάσουν στο κτίριο της πρεσβείας, που βρίσκεται στη συνοικία Ράμπιεχ, στα δυτικά προάστια του Αμάν, αποκλείοντας όλους τους γύρω δρόμους. Πολλοί από τους συγκεντρωμένους κρατούσαν παλαιστινιακές σημαίες και πορτρέτα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τη λεζάντα «Εγκληματίας πολέμου», στα αραβικά και τα αγγλικά.

Ταυτόχρονα, οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα κατά του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς, τον οποίο χαρακτήριζαν «προδότη».

Το ιορδανικό κοινοβούλιο συνεδρίασε εκτάκτως για την κατάσταση στη Γάζα και ο πρόεδρος του, ο Άχμαντ Σαφάντι, ζήτησε «να προσαχθούν οι επικεφαλής της κατοχής (σ.σ. του Ισραήλ) στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τα εγκλήματά τους». Πολλοί βουλευτές ζήτησαν εξάλλου να διακοπούν οι σχέσεις με το Ισραήλ και να απελαθεί ο Ισραηλινός πρεσβευτής.

Thousands of Pro-Palestinian protesters attempt to storm the Israeli Embassy in Amman, Jordan.

Riot police push them back, as fires and fights break out. pic.twitter.com/ZD0GH7LKDc

— Oli London (@OliLondonTV) October 18, 2023

Η Ιορδανία φιλοξενεί περίπου 2,2 εκατομμύρια Παλαιστίνιους πρόσφυγες, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Οι Ιορδανοί παλαιστινιακής καταγωγής αποτελούν σχεδόν τον μισό πληθυσμό του βασιλείου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reutes-AFP

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΛίβανος: Αγριες συγκρούσεις έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, έβαλαν φωτιά οι διαδηλωτέςΙράκ: Διπλή επίθεση με drones κατά αμερικανικών στρατευμάτων από σιιτικές πολιτοφυλακέςΠάνω από 60 τραυματίες σε διαδήλωση κατά του Ισραήλ στην Τουρκία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιορδανία, Χιλιάδες, Ισραήλ,iordania, chiliades, israil