Ηλικίας 3,7 δισ. ετών τα φερόμενα αρχαιότερα ίχνη ζωντανών οργανισμών που έχουν βρεθεί ποτέ

Γεωλόγοι αναφέρουν ότι ανακάλυψαν κάποιες από τις παλαιότερες ενδείξεις ζωής στη Γη, σε μια ανακάλυψη που, εάν επιβεβαιωθεί, θα αποδεικνύει πως η ζωή αναπτύχθηκε γρήγορα στον νεαρό τότε πλανήτη.

Στο Nature αυτής της εβδομάδας, Αυστραλοί και Βρετανοί ερευνητές αναφέρουν ότι ανακάλυψαν δομές (στρωματόλιθους) σε βράχους ηλικίας 3,7 δισεκατομμυρίων ετών από τη Γροιλανδία. Οι στρωματόλιθοι σχηματίζονται όταν μικρόβια παγιδεύουν ίζημα και δημιουργούν στρώματα.

Η ανακάλυψη αυτή περιλαμβάνει κάποιους από τους πιο ταλαιπωρημένους
βράχους στον πλανήτη, που δέχονταν πιέσεις και θερμαίνονταν για δισεκατομμύρια χρόνια, καθώς μετακινούνταν οι πλάκες του φλοιού. Η πίεση και η θερμότητα επανακρυσταλλοποιούν τους βράχους εξαφανίζοντας κάποιες από τις λεπτομέρειες που οι επιστήμονες χρησιμοποιούν κανονικά στις έρευνές τους πάνω σε στρωματόλιθους- οπότε και έχει ξεκινήσει έντονη συζήτηση στους επιστημονικούς κύκλους.

«Έχω 14 ερωτήματα και προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν πριν το πιστέψω» λέει ο Ρότζερ Μπούικ, γεωβιολόγος του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον στο Σιάτλ.

Οι βράχοι προέρχονται από την Ίσουα της Γροιλανδίας, όπου οι ερευνητές αναζητούν πιθανά ίχνη ζωής ηλικίας δισεκατομμυρίων ετών. Προηγούμενες έρευνες πάνω στη χημεία των βράχων υποδεικνύουν ύπαρξη ιχνών αρχαιότατων οργανισμών, αλλά δεν έχει υπάρξει πέραν κάθε αμφιβολίας επαλήθευση ισχυρισμών.

Νέα στοιχεία προέκυψαν από τη μελέτη του χιονιού που λιώνει. Ομάδα του Άλεν Νούτμαν, γεωβιολόγου του Πανεπιστημίου της Γουόλονγκονγκ στην Αυστραλία μελέτησε έναν βραχώδη όγκο που είχε θαφτεί κάτω από χιόνια για πολλά χρόνια, μέχρι που έλιωσε λόγω υψηλότερων θερμοκρασιών. Οι επιστήμονες απέσπασαν ένα κομμάτι ηλικίας 3,7 δισ. ετών και το μετέφεραν στην Αυστραλία για περαιτέρω μελέτη. Σε αυτό βρήκαν τους στρωματόλιθους, καθώς και άλλες ενδείξεις ύπαρξης αρχαίας ζωής. «Είναι ένας συνδυασμός διαφορετικών τύπων στοιχείων που κάνει την όλη υπόθεση τόσο ενδιαφέρουσα» λέει ο Μάρτιν Βαν Κράνεντονκ, γεωλόγος του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Κένσινγκτον.

Οι επίμαχες δομές είναι περίπου 220 εκατομμύρια χρόνια αρχαιότερες από τα παλαιότερα αποδεκτά ίχνη ζωής- στρωματόλιθους από την Πιλμπάρα της δυτικής Αυστραλίας.

Όπως αναφέρει ο βαν Κράνεντονκ, η Γη εκείνη την εποχή ήταν πολύ διαφορετική: «Μαύρες ήπειροι, ένας πράσινος ωκεανός και πορτοκαλί ουρανοί». Το έδαφος ήταν μαύρο λόγω απουσίας φυτών, ενώ μεγάλες ποσότητες σιδήρου έκαναν τους ωκεανούς πράσινους. Η ατμόσφαιρα είχε πολύ λίγο οξυγόνο και είναι το οξυγόνο που κάνει τον ουρανό μπλε, οπότε το κυρίαρχο χρώμα θα ήταν πορτοκαλί, επισημαίνει.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα