Η στρατηγική που θα ακολουθήσει η ΕΕ για το Brexit

Την στρατηγική της για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το Brexit παρουσιάζει η ΕΕ, υποδεικνύοντας πως οι συνομιλίες σχετικά με μια εμπορική συμφωνία θα μπορούσαν να αρχίσουν αφού έχει επιτευχθεί «επαρκής πρόοδος» όσον αφορά στη συμφωνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το προσχέδιο των κατευθυντηρίων γραμμών, που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, επιδιώκει μια «σταδιακή προσέγγιση» στις συνομιλίες.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του BBC, το προσχέδιο θα αποσταλεί στα 27 κράτη- μέλη για έγκριση,
και θα διαμορφωθεί η γραμμή για τα δύο έτη διαπραγματεύσεων.

Δείτε το έγγραφο-προσχέδιο των κατευθυντηρίων γραμμών της ΕΕ για το Brexit

Η Βρετανία ζήτησε ταυτόχρονες συνομιλίες για τους όρους εξόδου και τους μελλοντικούς εμπορικούς δεσμούς. Ωστόσο, οι κατευθυντήριες ζητούν «σταδιακή προσέγγιση δίνοντας προτεραιότητα σε μια συντεταγμένη απόσυρση».

Τo προσχέδιο προτείνει έναρξη με συζητήσεις πάνω στη διευθέτηση της αποχώρησης. Μετά, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν συνομιλίες για μια μελλοντική εμπορική σχέση μεταξύ ΕΕ και Ηνωμένου Βασιλείου. Όπως υποστηρίζεται, συνολικός στόχος της ΕΕ θα είναι «να προστατέψει τα συμφέροντά της, αυτά των κρατών μελών της, των πολιτών της και των επιχειρήσεών της».

Ωστόσο, όπως τονίζει το Reuters, οι κατευθυντήριες περιλαμβάνουν και λιγότερο «εύπεπτα» στοιχεία για τη βρετανική πλευρά (η οποία, όπως προαναφέρθηκε, επιθυμούσε να αρχίσει η διαπραγμάτευση για τους εμπορικούς δεσμούς πριν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για το Brexit), όπως μια επιμονή πως, κατά τη διάρκεια μιας μεταβατικής περιόδου που αναμένεται να ακολουθήσει την έξοδο της Βρετανίας το 2019 και πριν οριστικοποιηθεί μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, η Βρετανία πρέπει να δεχτεί κανόνες της ΕΕ, περιλαμβανομένων συνεισφορών στον προϋπολογισμό και εποπτεία σε θέματα δικαιοσύνης.

Αν η Βρετανία παραμείνει στην ενιαία αγορά της ΕΕ για ένα διάστημα μετά το Brexit, θα έπρεπε να σέβεται τις «τέσσερις ελευθερίες», κάτι που θα σήμαινε αποδοχή της ελεύθερης μετανάστευσης από την Ευρώπη. Επίσης, δίνεται προτεραιότητα στη διευθέτηση των νομικών ζητημάτων και ασαφειών σχετικά με τους Ευρωπαίους που ζουν στη Βρετανία (και το αντίθετο).
Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι κατευθυντήριες αυτές γραμμές ενδεχομένως να αναθεωρηθούν μέσα στον επόμενο μήνα, πριν επικυρωθούν σε σύνοδο στις 29 Απριλίου. Οι γραμμές αυτές θα αποτελέσουν τη βάση της εντολής στον επικεφαλής διαπραγματευτή της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ, που αναμένεται να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις στις αρχές του Ιουνίου.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα