Η Ρωσία κρατά ανοιχτή την πόρτα στη διπλωματία, η Ουκρανία υπαινίσσεται παραχωρήσεις

Η Ρωσία εμφανίστηκε τη Δευτέρα έτοιμη να συνεχίσει τις συνομιλίες με τη Δύση σε μια προσπάθεια εκτόνωσης της κρίσης ασφαλείας, κατά την οποία έχει συγκεντρώσει τεράστια δύναμη σε κοντινή απόσταση από την Ουκρανία, ενώ ένας Ουκρανός αξιωματούχος είπε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να κάνει παραχωρήσεις στη Μόσχα.

Σε έναν τηλεοπτικό διάλογο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν εμφανίστηκε να ρωτά τον υπουργό Εξωτερικών του, Σεργκέι Λαβρόφ, εάν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας ή αν απλώς η χώρα του έχει συρθεί σε περίπλοκες

διαπραγματεύσεις.

Ο Λαβρόφ απάντησε: «Εχουμε ήδη προειδοποιήσει πολλές φορές ότι δεν θα επιτρέψουμε ατελείωτες διαπραγματεύσεις για ζητήματα που απαιτούν λύση σήμερα». Αλλά πρόσθεσε: «Μου φαίνεται ότι οι δυνατότητές μας δεν έχουν εξαντληθεί… Σε αυτό το στάδιο, θα πρότεινα να τις συνεχίσουμε και να τις οικοδομήσουμε».

Η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιήσει ότι η Ρωσία να εισβάλει στην Ουκρανία «ανά πάσα ώρα και στιγμή», και ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον χαρακτήρισε τη Δευτέρα την κατάσταση «πολύ, πολύ επικίνδυνη».

Η Ρωσία έχει τοποθετήσει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, αλλά αρνείται ότι σχεδιάζει να εισβάλει, κατηγορώντας τη Δύση για υστερία. 

Νωρίτερα την ίδια μέρα, η Ομάδα των Επτά μεγάλων δυτικών οικονομιών (G7) προειδοποίησε τη Ρωσία για «τεράστιες» οικονομικές συνέπειες, εάν εισβάλει και υποσχέθηκε ταχεία υποστήριξη στο Κίεβο.

Ο πρεσβευτής της Ουκρανίας στη Βρετανία επανέλαβε τα σχόλια σύμφωνα με τα οποία το Κίεβο θα επανεξετάσει την προσπάθειά του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ - μια από τα κύριες ανυησυχίες της Ρωσίας - αλλά είπε ότι θα μπορούσαν να προσφερθούν και άλλες παραχωρήσεις. 

«Δεν είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ αυτή τη στιγμή και για να αποφύγουμε τον πόλεμο είμαστε έτοιμοι για πολλές παραχωρήσεις και αυτό κάνουμε σε συνομιλίες με τους Ρώσους», διευκρίνισε στο BBC. «Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ, το οποίο (αίτηση ένταξης) κατοχυρώνεται στο σύνταγμα».

Οικονομικές αναταράξεις

Το Κρεμλίνο είπε ότι εάν η Ουκρανία απαρνηθεί τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στη δυτική στρατιωτική συμμαχία, θα βοηθήσει σημαντικά στην αντιμετώπιση των ανησυχιών της Ρωσίας.

Η Μόσχα έχει καταστήσει σαφές ότι βλέπει την αναζήτηση της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας για στενότερους δεσμούς με τη Δύση, ιδίως μέσω του ΝΑΤΟ, ως απειλή.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 δήλωσαν ότι μια στρατιωτική επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας θα επιφέρει «οικονομικές κυρώσεις που θα έχουν τεράστιες και άμεσες συνέπειες στη ρωσική οικονομία».

Ομως, η συζήτηση περί συνεχιζόμενων διπλωματικών προσπαθειών έριξε την τιμή του αργού πετρελαίου από τα υψηλά επταετίας που είχε φτάσει νωρίτερα, εν μέσω ανησυχιών ότι οι κυρώσεις θα διαταράξουν τις ρωσικές εξαγωγές - έναν σημαντικό παραγωγό, σε μια ήδη συρικνούμενη αγορά.

Τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατέγραψαν πτώση μεταξύ 2% και 3,5%, προτού καλύψουν ορισμένες από τις απώλειές τους, όπως έγινε με τα ρωσικά και ουκρανικά ομόλογα.

Οι κυρώσεις θα μπορούσαν τελικά να γυρίσουν μπούμπερανγκ στις δυτικές δυνάμεις, οι οποίες βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη Ρωσία για τον ενεργειακό εφοδιασμό, ιδίως το φυσικό αέριο, καθώς και άλλες πρώτες ύλες. 

Ιδιαίτερα οι ευρωπαϊκές τράπεζες φοβούνται ότι η Ρωσία θα μπορούσε να αποκλειστεί από το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, γεγονός που θα εμπόδιζε την αποπληρωμή των ρωσικών χρεών.

Η ολλανδική αεροπορική εταιρεία KLM διέκοψε τις πτήσεις προς την Ουκρανία και όσες διέρχονται προς μέσω του εναέριου χώρου της, η γερμανική Lufthansa είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής ενώ και οι πτήσεις της British Airways φαίνονται  να αποφεύγουν τον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Η Ukraine International Airlines, ο μεγαλύτερος αερομεταφορέας της χώρας, είπε ότι οι ασφαλιστές της δεν θα καλύπτουν πλέον τις πτήσεις της στον ουκρανικό εναέριο χώρο. 

Επίσκεψη Σόλτς

Ο Λαβρόφ είπε στον Πούτιν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη μείωση των στρατιωτικών κινδύνων, αλλά ότι οι απαντήσεις από το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση - η οποία παλεύει να μην αφήσει τη Μόσχα να διχάσει τα μέλη της - δεν είναι ικανοποιητικές.

«Κανένας από τους συναδέλφους μου υπουργούς δεν απάντησε στο άμεσο μήνυμά μου», είπε ο Λαβρόφ. «Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε μια συγκεκριμένη απάντηση από κάθε χώρα».

Ενας αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, αλλά έχει μιλήσει τηλεφωνικά με τον Πούτιν στο παρελθόν, είπε ότι οι συνομιλίες των ΗΠΑ με τη Ρωσία δεν απέδωσαν παρά ελάχιστα.

«Η Ρωσία προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι ο αστυνόμος στην περιοχή», είπε η πηγή. «Η κριτική της Μόσχα κατά της Ουκρανίας είναι στην ιδέα ότι ο λαός έκανε μια επιλογή για φιλελεύθερη δημοκρατία, αξίες, αρχές και ελευθερίες».

Ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς είχε συνομιλίες στο Κίεβο με τον Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ την Τρίτη θα ακολουθήσει συνάντηση με τον Πούτιν στη Μόσχα.

Είπε στους δημοσιογράφους ότι δεν βλέπει «καμία λογική δικαιολογία» για τη στρατιωτική δραστηριότητα της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας και ότι η Ρωσία θα πρέπει να συζητήσει για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Παράλληλα, ανακοίνωσε πίστωση-βοήθεια 150 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία.

Ενώ ο Ζελένσκι επιβεβαίωσε ότι η Ουκρανία εξακολουθεί να θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, ο Σολτς είπε ότι είναι περίεργο που η Ρωσία έθεσε το θέμα τώρα, όταν «δεν είναι στην ημερήσια διάταξη».

«Σήμερα, πολλοί δημοσιογράφοι και πολλοί ηγέτες υπαινίσσονται στην Ουκρανία ότι είναι δυνατόν να μην διακινδυνεύσουμε, να μην θέτουμε συνεχώς το θέμα της μελλοντικής συμμετοχής στη συμμαχία, επειδή αυτοί οι κίνδυνοι συνδέονται με την αντίδραση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», είπε ο Ζελένσκι σε συνέντευξη Τύπου με τον Σολτς. «Πιστεύω ότι πρέπει να κινηθούμε στον δρόμο που επιλέξαμε»

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΚρίση στην Ουκρανία: Παίζει όντως η λάσπη στο έδαφος ρόλο στα σχέδια της Ρωσίας;Ανταπόκριση από το Κίεβο: Χορεύοντας με τους λύκουςΟ οικονομικός αντίκτυπος της έντασης στην Ουκρανία είναι μέρος του σχεδίου Πούτιν
Keywords
Τυχαία Θέματα