Η Πολωνία έκλεισε τα σύνορα της με τη Λευκορωσία

Εξακολουθεί να παραμένει ιδιαιτέρως τεταμένη η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ της Πολωνίας και της Λευκορωσίας.

Εκατοντάδες μετανάστες, σε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στριμώχνονται γύρω από αυτοσχέδιες εστίες στα σύνορα της Λευκορωσίας με την Πολωνία την Τρίτη, μπροστά σε φράχτες από συρματοπλέγματα ενώ Πολωνικές αστυνομικές και στρατιωτικές δυνάμεις εμποδίζουν την είσοδό τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ απειλεί με περισσότερες κυρώσεις τη Λευκορωσία και κατηγόρησε την κυβέρνηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο ότι χρησιμοποιεί τους μετανάστες ως πολιτικά

πιόνια, θέτοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, συμπεριφερόμενος ως «γκάνγκστερ».

Οι πολωνικές αρχές έχουν προετοιμαστεί για περαιτέρω συγκρούσεις αφού ορισμένοι μετανάστες χρησιμοποίησαν κορμούς, μπαστούνια και άλλα εργαλεία τη Δευτέρα για να να σπάσουν έναν φράχτη στα σύνορα, κλιμακώνοντας μια πολύμηνη κρίση στην οποία τουλάχιστον επτά μετανάστες έχασαν τη ζωή τους.

Η Πολωνία και άλλα κράτη μέλη της ΕΕ κατηγορούν τη Λευκορωσία ότι ενθαρρύνει παράνομους μετανάστες από τη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και την Αφρική να περάσουν τα σύνορα προς την ΕΕ ως εκδίκηση για τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στο Μινσκ για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Την Τρίτη πολωνικές αρχές έκλεισαν μια συνοριακή διάβαση με τη Λευκορωσία, σ′ ένα σημείο όπου χιλιάδες μετανάστες προσπάθησαν να εισέλθουν την προηγούμενη μέρα.

«Λόγω της κατάστασης στα πολωνικά σύνορα με τη Λευκορωσία, από αύριο, 09/11 από τις 07:00 π.μ., η συνοριακή κυκλοφορία στο οδικό συνοριακό πέρασμα στην Kuznica θα διακοπεί», ανέφερε η συνοριακή φρουρά της Πολωνίας στο Twitter.

Poland’s PM @morawiecki and the Minister of National Defence @mblaszczak met this morning in #Kuznica (border crossing) with the Polish troops and border guards serving on the PL-BY border https://t.co/Cv5WR8YmUK

— Karol Darmoros
Keywords
Τυχαία Θέματα