Η πολιτική διαπραγμάτευση για το χρέος και ο προβληματισμός στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Με το «καλημέρα» του νέου μήνα εντείνεται η πολιτική διαπραγμάτευση σχετικά με την διατύπωση της λύσης για το ελληνικό χρέος.

Η Αθήνα αντιλαμβάνεται ότι πλέον έχει τους περισσότερους «συμμάχους» που είχε ποτέ στην προσπάθεια απομείωσής του – ακόμη και η έγκυρη γερμανική συντηρητική εφημερίδα Welt γράφει ότι «στον αγώνα για τις ελαφρύνσεις του χρέους η Αθήνα έχει τώρα στο πλευρό της τόσο
το ΔΝΤ, όσο και την ΕΚΤ. Έτσι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη δύσκολη θέση να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις πριν τις εθνικές/ομοσπονδιακές εκλογές».

Επισημαίνεται ότι ο Μάριο Ντράγκι ζητά «συνολική συμφωνία» για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Στο πλευρό της Ελλάδος έχει ταχθεί η Γαλλία, η οποία φέρεται αποφασισμένη να προτείνει την σύνδεση της ελάφρυνσης του χρέους με την ανάπτυξη: δηλαδή αν υπάρχει ανάπτυξη, να αποπληρώνεται το χρέος, αλλιώς να επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής.

Υπενθυμίζεται ότι η σύνδεση της αποπληρωμής του χρέους με την ανάπτυξη είναι μία παλαιότερη πρόταση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2010 – 2012 κρίνοντας ότι διασφαλίζει την προσπάθεια όλων των μερών να εργαστούν για να βγει η χώρα από την κρίση και να μην μένει στο σπιράλ της ύφεσης.

Άρα τώρα είναι η ώρα για την Ελλάδα να επιμείνει να υπάρξει η ζητούμενη διατύπωση για το ελληνικό χρέος.
Το αν θα υπάρξει, αλλά και το τι θα περιλαμβάνει εφόσον υπάρξει, είναι το διακύβευμα της διαπραγμάτευσης που έχει αναλάβει και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Το ζητούμενο για την Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός στον ΣΕΒ, είναι να υπάρξει μία λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους.

Και το κρίσιμο είναι οι διατυπώσεις που θα υπάρξουν στις 15 Ιουνίου στο Eurogroup να επιτρέψουν στον Μάριο Ντράγκι να βάλει την χώρα στην ποσοτική χαλάρωση.

Την κατάσταση εξέτασε χθες, Τετάρτη, και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε στη Βουλή πριν από την κηδεία του πρ. πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε προβληματισμός για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με την Τασία Χριστοδουλοπούλου να είναι η περισσότερο εκφραστική.

Ο πρωθυπουργός προσδιόρισε τους στόχους της Αθήνας με δεδομένη την ως τώρα πεισματική άρνηση Σόιμπλε να αποδεχθεί καθαρή λύση για το χρέος. Και έδωσε έμφαση στην «ουσία» που είναι η απελευθέρωση της δόσης και η διατύπωση που θα οδηγήσει στην ποσοτική χαλάρωση και στις αγορές, ανεξάρτητα του τι θα γίνει με την παρουσία του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα και την έκθεση βιωσιμότητας που θα κάνει για το χρέος.

Στην συνεδρίαση δεν συμμετείχε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος που φέρεται να συνάντησε χθες τον Ντράγκι στην Φρανκφούρτη, ενώ παρόντες ήταν οι Δραγασάκης, Βούτσης, Τζανακόπουλος, Παππάς, Σβίγκου, Χριστοδουλοπούλου, Φίλης και Βάκη.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα