Η πανδημία μεταθέτει την έναρξη της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021

Μετά το πρώτο εξάμηνο του 2021 μετατίθεται η έναρξη των εκδηλώσεων της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021 λόγω της πανδημίας και της παύσης των εργασιών. «Σε σύντομο χρονικό διάστημα εντός ενός μήνα, θα έχουμε την οριστική ημερομηνία της έναρξης», σημείωσε ο δήμαρχος Ελευσίνας, Αργύρης Οικονόμου σε χθεσινή συνέντευξη τύπου για τα Αισχύλεια 2020 πλαισιωμένος από τον πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Ελευσίνας Φώτη Τατάκη, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης του Φεστιβάλ .

Τι άλλο μάθαμε παραλληλα με την ανακοίνωση ενός, πλούσιου πολιτιστικού περιεχομένου,

Φεστιβάλ που, μάλιστα μειώνει φέτος το εισιτήριό του από 12 στα οκτώ ευρώ καθώς γίνεται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια, ώστε το κοινό, να επανασυνδεθεί με τον πολιτισμό;

Ως προς την είδηση ότι το Αρχαιολογικό Μουσείο Ελευσίνας θα χωροθετηθεί εντός του Παλαιού Ελαιουργείου της Ελευσίνας, αντί για το χώρο ΒΟΤΡΥΣ (ΣΙΝΤΡΑ), ο δήμαρχος κ. Οικονόμου επεσήμανε ότι: «Το υπουργείο Πολιτισμού ανέλαβε να αποζημιώσει την Εθνική Τράπεζα στην οποία ανήκει το Παλαιό Ελαιουργείο, μέσα από το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων, ως προς το μέρος που του αναλογεί.» Διευκρίνισε ότι ο χώρος δεν θα χάσει την πολιτιστική του λειτουργία και εκεί θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται τα Αισχύλεια.

Επίσης, ως προς το θέμα του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή του Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021, σημείωσε ότι έχει συσταθεί πενταμελής επιτροπή, η οποία εξετάζει τα βιογραφικά των ενδιαφερόμενων, που θα συνεδριάσει την επόμενη βδομάδα και θα αποφανθεί σχετικά.

Η ανακοίνωση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020

Κανονικά και χωρίς εκπτώσεις ποιότητας στο πρόγραμμα του θα πραγματοποιηθεί και φέτος το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020, καθώς αποτελεί συνειδητή επιλογή της νέας δημοτικής αρχής, η απόφαση της να στηρίξει τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, που εδώ και 46 χρόνια είναι συνυφασμένο με την πολιτιστική ζωή της πόλης. Το Φεστιβάλ από φέτος τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού. Μάλιστα, μειώνεται το εισιτήριο από τα 12 στα 8 ευρώ, κατ’ άτομο, .

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Παλαιό Ελαιουργείο, έναν χώρο, που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό, που φέτος διαμορφώνεται και θα είναι απόλυτα εναρμονισμένο με τα μέτρα ασφαλείας κατά του Covid-19.

Στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 φιγουράρουν σημαντικοί συνθέτες, τραγουδιστές, άνθρωποι του τραγουδιού: όπως οι: Ελευθερία Αρβανιτάκη με τον Γιάννη Κότσιρα, Δήμητρα Γαλάνη, Φωτεινή Δάρρα, Δημήτρης Ζερβουδάκης, Αλκίνοος Ιωαννίδης, Κώστας Μακεδόνας με την Ρίτα Αντωνοπούλου, Σωκράτης Μάλαμας, Νατάσσα Μποφίλιου, κ. ά.

Επίσης παραστάσεις που αναμένεται να συζητηθούν το φετινό καλοκαίρι, αρκετές από τις οποίες προέρχονται από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως: «Λυσιστράτη» (Εθνικό Θέατρο), «Όρνιθες» (ΚΘΒΕ), «Πέρσες» (Εθνικό Θέατρο), «Αντιγόνη» (Ομάδα Σημείο Μηδέν), «Όρνιθες- Η πολιτεία των πουλιών» (Ομάδα Μαγικές Σβούρες), «Ως την άκρη του κόσμου» της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου (Oμάδα C for Circus).

Το πρόγραμμα

Πιο συγκεκριμένα οι φετινές εκδηλώσεις ξεκινούν στις 24 Αυγούστου με μια μαγευτική βραδιά στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας. Η ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα, θα προσφέρει ένα ονειρικό μουσικό ταξίδι, με τραγούδια κορυφαίων Ελλήνων και διεθνών συνθετών, καθώς και από το δικό της ρεπερτόριο, ενώ στο πιάνο την συνοδεύει ο Γιώργος Παπαχριστούδης. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Ακολουθούν στις 26 Αυγούστου τα εγκαίνια της γλυπτικής εικαστικής εγκατάστασης της Ασπασίας Σταυροπούλου «Άνθρωποι στον χρόνο». Γεννημένη στη βιομηχανική ζώνη της περιοχής, η Ασπασία Σταυροπούλου τα τελευταία χρόνια έχει επικεντρώσει την εικαστική της ενασχόληση στο Παλαιό Ελαιουργείο και τους αφανείς ήρωες του. Μελετώντας, μεταξύ άλλων σημαντικών ιστορικών κειμηλίων, το «Μητρώο Εργαζομένων του Σαπωνοποιείου Ελευσίνας», ξεδιπλώθηκε μια ολόκληρη εποχή. Δίνοντας έμφαση στη διαφορετικότητα των ανθρώπων, η γλυπτική σύνθεση αναπτύσσεται ως μία ανομοιογενής ενότητα από αφαιρετικές φιγούρες σε φυσική διάσταση. Σαν σε μια στιγμή που πάγωσε στο χρόνο, χειρώνακτες εργάτες του Σαπωνοποιείου φιλοτεχνημένοι από πέτρα, ξύλο, τσιμέντο και οξειδωμένο σίδερο ταυτίζονται με τις ταπεινές πρώτες ύλες τις οποίες κατεργάζονταν, γέννημα και απόρροια της φθοράς, σε μια αέναη αποδόμηση και αναδόμηση του περιβάλλοντος χώρου. Η επιμέλεια της εγκατάστασης είναι της εικαστικού Νάντιας Βλαχοπούλου. Διάρκεια ως 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Στις 28 Αυγούστου ο Σωκράτης Μάλαμας έρχεται μετά από πολλά χρόνια με ένα acoustic πρόγραμμα με αγαπημένα τραγούδια της μέρας και της νύχτας από την αρχή της καριέρας του έως σήμερα, που τον καθιέρωσαν ως κιθαρίστα και τραγουδιστή.

Στις 29 Αυγούστου εμφανίζεται το συγκρότημα The Blank, που ξεκίνησε δυναμικά το ταξίδι του στη μουσική το 2014 από το Schoolwave Festival, ένα από τα ενεχόμενα γκρουπ στον χώρο της Alternative/Indie Rock σκηνής.

Στις 30 Αυγούστου το πρόγραμμα περιλαμβάνει την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, σε σκηνοθεσία Σάββα Στρούμπου από την Ομάδα Σημείο Μηδέν.

Η τριάδα της επιτυχίας των Νατάσσας Μποφίλιου, Θέμη Καραμουρατίδη, Γεράσιμου Ευαγγελάτου, παρουσιάζει το «Εν λευκώ Live» στις 30 Αυγούστου. Μια νέα πρόταση με την εκρηκτική σκηνική ενέργεια της Νατάσσας Μποφίλιου και των συνοδοιπόρων της.

Ο Δημήτρης Ζερβουδάκης μαζί με τη Γεωργία Νταγάκη, ανοίγουν την αυλαία του Σεπτέμβρη (1/9) στο Παλαιό Ελαιουργείο με μια μουσική συνεύρεση που ενώνει τον Βορρά με τον Νότο, την Θεσσαλονίκη με την Κρήτη.

Στις 3 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει την «Λυσιστράτη» σε σκηνοθεσία Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλου, με τους: Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρρά, τον ίδιο τον σκηνοθέτη, κ.ά

Στις 4 Σεπτεμβρίου το Φεστιβάλ Αισχύλεια 2020 παρουσιάζει μια παράσταση, προσφορά στους μικρούς του θεατές, με ελεύθερη είσοδο με το έργο «Ως την άκρη του κόσμου» της Μαρίας Παπαγιάννη, σε μουσική Θάνου Μικρούτσικου από την Oμάδα C for Circus.

Στις 6 Σεπτεμβρίου ο Αλκίνοος Ιωαννίδης παρουσιάζει μια παράσταση live-looping. Χρησιμοποιώντας τη φωνή του και παίζοντας διάφορα όργανα που ηχογραφεί και αναπαράγει ζωντανά, χτίζει ένα ηχητικό σύμπαν μέσα στο οποίο εξελίσσεται το υλικό της παράστασης.

Στις 7 Σεπτεμβρίου η Ελευθερία Αρβανιτάκη και ο Γιάννης Κότσιρας ενώνουν φωνές και τραγούδια σε μια πολύ επιτυχημένη μουσική συνύπαρξη.

Στις 9 Σεπτεμβρίου το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει τους «Όρνιθες», τη διαχρονική κωμωδία του Αριστοφάνη, σε μετάφραση Κ. Χ. Μύρη και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα. Τους κεντρικούς ρόλους ερμηνεύουν ο Ταξιάρχης Χάνος και ο Χρήστος Στέργιογλου.

Ακόμα μια παράσταση για τους μικρούς θεατές του Φεστιβάλ στις 10 Σεπτεμβρίου με το έργο «Όρνιθες-η Πολιτεία των πουλιών», από τις Μαγικές Σβούρες, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Δημήτρη Αδάμη, επίσης με ελεύθερη είσοδο.

Στις 16 Σεπτεμβρίου ο Κώστας Μακεδόνας και η Ρίτα Αντωνοπούλου παρουσιάζουν τα «Λογοκριμένα», μία μουσική παράσταση – αναδρομή σε τραγούδια που υπέστησαν λογοκρισία από το 1937 μέχρι τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης. Μαζί τους ο Λεωνίδας Κακούρης και η Ελένη Καρακάση.

Η Δήμητρα Γαλάνη παίρνει τη σκυτάλη στις 18 Σεπτεμβρίου με τη συναυλία «Έρωτα εσύ…», έχοντας στο πλευρό της τους Κατερίνα Πολέμη, Ευστάθιο Δράκο.

Στις 20 Σεπτεμβρίου ο θίασος του Εθνικού Θεάτρου παρουσιάζει τους «Πέρσες» του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Δημήτρη Λιγνάδη με τους Λυδία Κονιόρδου, Νίκο Καραθάνο, Αργύρη Πανταζάρα, κ.ά.

Κινηματογραφικές προβολές

Το κινηματογραφικό πρόγραμμα προβολών περιλαμβάνει ταινίες ιδιαίτερου ενδιαφέροντος οι οποίες προβάλλονται από 2 ως τις 21 Σεπτεμβρίου στον Θερινό Κινηματογράφο στην παραλία της Ελευσίνας.

2/9 «Περσεφόνη», σκηνοθεσία Κώστα Αθουσάκη (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)

5/9 «Ευτυχία», σκηνοθεσία Άγγελου Φραντζή

8/9 «Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις ντομάτες», σκηνοθεσία Μαριάννας Οικονόμου

17/9 «Winona», σκηνοθεσία Αλέξανδρου Βούλγαρη

19/9 Προβολή ταινιών μικρού μήκους (ελεύθερη είσοδος με δελτία εισόδου)

-«Electric swan» Κωνσταντίνας Κοτζαμάνη

-«Πατησίων Avenue» Θανάση Νεοφώτιστου

-«Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς»- Βασίλη Κεκάτου

21/9 «Το θαύμα της θάλασσας των Σαργασσών», σκηνοθεσία Σύλλα Τζουμέρκα

Info:

Γενική είσοδος: 5 ευρώ.

Ώρα Έναρξης: 21.15

Χώρος: Θερινός Κινηματογράφος, Παραλία Ελευσίνας

Η έναρξη προπώλησης εισιτηρίων θα ανακοινωθεί στο site aisxylia.gr

-Κ.Ε.Π. Ελευσίνας, Δευτ.-Παρ. 9.00-20.00 και Σαβ. 9.00-13.00.

-Διαδικτυακά μέσω viva.gr

-Κ.Ε.Δ.Ε., Παγκάλου & Κίμωνος 11 Ελευσίνα, Δευτ.-Παρ. 9.00-14.00

Επισκεφθείτε το aisxylia.gr για περισσότερες πληροφορίες και επιβεβαίωση του οριστικού προγράμματος του Φεστιβάλ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Έτος Μελίνας Μερκούρη, έτος Αντώνη Σαμαράκη, μνημόνιο συνεργασίας με ΗΠΑ και Ελευσίνα Μενδώνη: Να βάλουμε την Ελευσίνα-Πολιτιστική Πρωτεύουσα σε τροχιά επιτυχίας «Ορέστεια» σε σκηνοθεσία Χουβαρδά με Μαρκουλάκη - Καραμπέτη online από το Φεστιβάλ Αθηνών
Keywords
εθνικη τραπεζα, τραπεζες, εκπτωσεις, καλοκαιρι, αθηνα, λυσιστράτη, θεατρο, κθβε, schoolwave, festival, rock, live, νέα, θεσσαλονικη, κρητη, προσφορες, μετάφραση, swan, avenue, site, viva, μνημονιο, ηπα, online, κινηση στους δρομους, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, Καλή Χρονιά, θερινη ωρα, μνημονιο 2, γσ πατησιων, εκλογες ηπα, μνημονιο 3, βλαχοπουλου, ελενη, ημερομήνια, μετάφραση, σβουρες, το θεμα, αυλαια, εθνικη, ζερβουδακης, ηπα, θεμα, θιασος, λυδια, μουσικη, ξυλο, προγραμμα, σωκρατης, σωκρατης μαλαμας, ταινιες, τραγουδια, υπουργειο πολιτισμου, φεστιβαλ αθηνων, φυσικη, αλκινοος ιωαννιδης, αρβανιτακη, ατομο, βαγκνερ, βδομαδα, βικυ, βιογραφικα, βραδια, βικυ σταυροπουλου, γεωργια, δημητρα, γινεται, δαρρα, διαστημα, ευρω, ελευθερια, ενεργεια, εποχη, ερχεται, ετος, ευθυνη, ζωη, ζωνη, ιδιο, ηρωες, θαυμα, ιωαννιδης, κρατικο, κωμωδια, λειτουργια, λεωνιδας, λυδια κονιορδου, μαλαμας, μηδεν, νικο, ομαδα, οκτω, πετρα, πιανο, πολιτεια, ρηγα, ριτα αντωνοπουλου, συγκεκριμενα, σιδερο, σκηνοθεσια, συμπαν, τσιμεντο, φεστιβαλ, φωνη, χρηστος, αφανεις, ανηκει, μποφιλιου, δημητρης, εμφαση, festival, υπουργειο, κινηματογραφος, κωστας, οργανα, πληροφοριες, rock, schoolwave, site, ταξιδι, ταξιαρχης, online, τραπεζα, θανου, υλικο, viva, χανος, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα