Ρωσικά πλήγματα σε Οδησσό- Μαύρη Θάλασσα ενώ η Ουκρανία λέει πως η αντεπίθεση κερδίζει έδαφος

Ουκρανοί στρατηγοί υποστηρίζουν ότι διέσπασαν την πρώτη γραμμή της ρωσικής άμυνας στον νότο, καθώς η αντεπίθεση, που άρχισε νωρίτερα μέσα στο καλοκαίρι, ενδεχομένως να «ανεβάζει ρυθμούς».

Από τον Ιούνιο τα εδαφικά κέρδη από την ουκρανική αντεπίθεση είναι πολύ μικρά- ωστόσο, ερωτηθείς εάν έχει όντως λάβει χώρα διάσπαση της γραμμής, ο Γιούρι Σακ, σύμβουλος του υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας, απάντησε «ναι, είναι αλήθεια...λίγο λίγο νομίζω ότι αποκτούμε momentum».

«Είμαστε

τώρα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης αμυντικής γραμμής» είπε στον βρετανικό Observer ο Ολεξάντρ Ταρνάβσκι, ένας από τους κορυφαίους στρατηγούς της Ουκρανίας στον νότο. Αντίστοιχα σχόλια έκανε και ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που είπε την Παρασκευή σε δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον πως οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν σημειώσει «κάποιες επιτυχίες ενάντια στη δεύτερη γραμμή».

Η ουκρανική αντεπίθεση τις τελευταίες εβδομάδες εστιάζει στην επέκταση ενός προγεφυρώματος γύρω από το μικρό χωριό Ρομπότινε, 56 χλμ νοτιοανατολικά της πόλης της Ζαπορίζια. Οι ουκρανικές δυνάμεις ύψωσαν τη σημαία τους στο χωριό πάνω από μια εβδομάδα πριν, και προσπαθούν να διευρύνουν το ρήγμα ώστε να διέρχονται μεγαλύτερες μονάδες πεζικού και τεθωρακισμένων, χωρίς να δέχονται ρωσικά πυρά. Εάν κάτι τέτοιο επιτευχθεί, η ουκρανική αντεπίθεση θα μπορεί να ανεβάσει ρυθμούς πλησιάζοντας τη δεύτερη και την τρίτη γραμμή άμυνας που ενδεχομένως να είναι πιο αδύναμες από την πρώτη.

Στο μεταξύ, η Ρωσία ανακοίνωσε πως αεροσκάφη του ναυτικού της κατέστρεψαν νωρίς τη Δευτέρα τέσσερα αμερικανικής κατασκευής ταχύπλοα τύπου Willard Marine Sea Force με Ουκρανούς καταδρομείς στο βορειοδυτικό τμήμα της Μαύρης Θάλασσας. Όπως υποστήριξε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατευθύνονταν προς το ακρωτήριο Ταρχανκούτ στην Κριμαία.

Επίσης, αναφέρθηκε πως η Ουκρανία εξαπέλυσε επιθέσεις με drones κατά του Κουρσκ της Ρωσίας τη νύχτα, με το ρωσικό υπουργείο να λέει πως καταρρίφθηκαν δύο drones.

Στο μεταξύ, ο τοπικός κυβερνήτης ανέφερε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν 17 ρωσικά drones στην περιοχή της Οδησσού, προσθέτοντας ότι στην πόλη- λιμάνι Ισμαήλ κτίρια υπέστησαν ζημιές. «Δεκαεπτά drones καταρρίφθηκαν από τις δυνάμεις της αντιαεροπορικής μας άμυνας (…) Σε πολλές περιοχές της περιφέρειας του Ισμαήλ αποθήκες, κτίρια παραγωγής, αγροτικά μηχανήματα και βιομηχανικός εξοπλισμός υπέστησαν ζημιές», ανέφερε ο Όλεχ Κιπέρ στο Telegram.

«Πολλές πυρκαγιές ξέσπασαν σε μη στρατιωτικές υποδομές εξαιτίας της πτώσης συντριμμιών» μετά την κατάρριψη των drones, πρόσθεσε ο κυβερνήτης διευκρινίζοντας ότι οι φωτιές κατασβέστηκαν.

Σύμφωνα με τον Κιπέρ, η επίθεση διήρκεσε τρεισήμισι ώρες, αλλά δεν υπήρξαν θύματα.

Η στρατιωτική διοίκηση της νότιας Ουκρανίας ανέφερε από την πλευρά της ότι «σημαντική νυχτερινή επίθεση» εξαπολύθηκε με drones εναντίον «μη στρατιωτικών υποδομών στην περιοχή του Δούναβη».

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ο Ζελένσκι αποπέμπει τον Υπουργό Άμυνας εν καιρώ πολέμου - Σκιές για υποθέσεις διαφθοράςΣε ύφεση η φωτιά στον Έβρο, επιχειρούν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμειςΗ καταστροφή του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς και τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν
Keywords
Τυχαία Θέματα