Η νέα «Κούρσα του Διαστήματος»: Η Κίνα θέλει να στείλει αστροναύτες στη Σελήνη πριν το 2030

Τα μέλη της αποστολής Shenzhou-16.

Η Κίνα σχεδιάζει να στείλει αστροναύτες («ταϊκοναύτες», όπως χαρακτηρίζονται οι αστροναύτες του κινεζικού διαστημικού προγράμματος) στην επιφάνεια της Σελήνηςπριν το 2030, σε κάτι που εκλαμβάνεται ως άλλο ένα βήμα προς την κατεύθυνση μιας νέας «Κούρσας του Διαστήματος» ανάμεσα στη Λαϊκή Δημοκρατία και τις ΗΠΑ (σημειώνεται πως οι ΗΠΑ στοχεύουν να επιτύχουν το ίδιο κατά τα τέλη του 2025).

Στο πλαίσιο των ίδιων

ανακοινώσεων, που έγιναν από αξιωματούχους τη Δευτέρα, αναφέρθηκε πως μεταξύ των στόχων του κινεζικού διαστημικού προγράμματος είναι και η επέκταση του κινεζικού διαστημικού σταθμού.

Οι ανακοινώσεις αυτές, που γίνονται με φόντο τον εντεινόμενο ανταγωνισμό μεταξύ των δύο χωρών για νέα επιτεύγματα στο Διάστημα, αντανακλώντας τον ανταγωνισμό τους στη Γη, παραπέμπουν σε έναν βαθμό στην αντίστοιχη «κούρσα» μεταξύ των ΗΠΑ και της Σοβιετικής Ένωσης τις δεκαετίες του 1960 και του 1970. Επί της προκειμένης, θεωρείται πως οι ΗΠΑ υπερτερούν σημαντικά της Κίνας, λόγω μεγαλύτερων δαπανών, πλεονεκτήματος στις εφοδιαστικές αλυσίδες και γενικότερα καλύτερων δυνατοτήτων συνολικά- τουλάχιστον, προς το παρόν.

Ο αναπληρωτής διευθυντής της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας επιβεβαίωσε τους δύο αυτούς στόχους στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένες ημερομηνίες. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν τρεις ταϊκοναύτες που θα αποστέλλονταν στον κινεζικό διαστημικό σταθμό το πρωί της Τρίτης (αποστολή Shenzhou-16), αντικαθιστώντας το υπάρχον πλήρωμά του, που είναι σε τροχιά εδώ και έξι μήνες.

Όπως είπε ο Λιν Σικιάνγκ μιλώντας σε δημοσιογράφους, η Κίνα προετοιμάζεται αρχικά για «μια μικρή παραμονή στη σεληνιακή επιφάνεια και από κοινού ανθρώπινη- ρομποτική εξερεύνηση».

«Έχουμε έναν ολοκληρωμένο επανδρωμένο διαστημικό σταθμό κοντά στη Γη και επανδρωμένο σύστημα μεταφοράς μετ’επιστροφής» είπε, προσθέτοντας πως αυτά συνοδεύονται από μια διαδικασία επιλογής, εκπαίδευσης και υποστήριξης νέων αστροναυτών. Ένα πρόγραμμα δύο επανδρωμένων αποστολών ετησίως είναι επαρκές για να επιτευχθούν οι στόχοι της Κίνας, πρόσθεσε.

Ο διαστημικός σταθμός Τιανγκόνγκ αναφέρθηκε πως ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο, όταν προστέθηκε το τρίτο του τμήμα. Ένα τέταρτο θα εκτοξευτεί «μια κατάλληλη στιγμή για να αυξήσει την υποστήριξη για επιστημονικά πειράματα και να παρέχει στο πλήρωμα βελτιωμένες συνθήκες εργασίας και διαμονής» είπε ο Λιν.

Το νέο πλήρωμα του σταθμού θα περιλαμβάνει για πρώτη φορά έναν πολίτη: Όλα τα προηγούμενα μέλη των πληρωμάτων ήταν στρατιωτικοί (σημειώνεται πως το διαστημικό πρόγραμμα της Κίνας διαχειρίζονται οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις).

Με πληροφορίες από Associated Press, Phys Org

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Ποιος ήταν ο πολιτισμός που άντεξε περισσότερο στην ιστορίαΓέλοουστοουν: Οι επιστήμονες κατάλαβαν τι θα συμβεί στην επόμενη έκρηξη του «υπερηφαιστείου»Τραγωδία στο Πέραμα: Ενας νεκρός και δύο σοβαρά τραυματίες στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη
Keywords
Τυχαία Θέματα
Κούρσα, Διαστήματος, Κίνα, Σελήνη, 2030,koursa, diastimatos, kina, selini, 2030