Η μικρή Αφγανή της πιο αναγνωρίσιμης φωτογραφίας σε εξώφυλλο του National Geographic συνελήφθη στο Πακιστάν

Το φωτογραφικό πορτρέτο της Sharbat Gula που έμεινε στην ιστορία ως «Afghan girl» εμφανίστηκε στο εξώφυλλο του National Geographic στο τεύχος του Ιουνίου του 1985 είναι από τα πιο εμβληματικά του 20ου αιώνα και το 12χρονο κορίτσι στη φωτογραφία που ο Steve McCurry είχε τραβήξει το 1984, χαρακτηρίστηκε από πολλούς ως η Μόνα Λίζα του Τρίτου Κόσμου. Τα μάτια, που κοιτούν απευθείας το φακό, καθηλώνουν όσους
κοιτάζουν τη φωτογραφία της έφηβης με το κόκκινο μαντήλι στο κεφάλι.

5. "afgan Girl" foto ini menjadi cover majalah National Geographic edisi juni 1985 pic.twitter.com/evJuHUP2YX

— Sewa lensa kamera (@Titikfokussolo) July 16, 2014

Το 2002, περίπου 30 ετών πια, το κορίτσια από το Αφγανιστάν επανασυστήθηκε στον κόσμο αφού η ομάδα του National Geographic κατάφερε να την εντοπίσει και να της ζητήσει να φωτογραφηθεί ξανά για το περιοδικό. Ο χρόνος είχε αφήσει πολύ έντονα τα σημάδια του στο πρόσωπό της γυναίκας πια Sharat που ήταν μητέρα τριών κοριτσιών και είχε παντρευτεί από τα 13 της χρόνια, ένα δηλαδή μόλις χρόνο μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας από το περιοδικό. Μέχρι τότε το μόνο που είχε γίνει γνωστό, ήταν πως η μικρή ήταν πρόσφυγας στο Πακιστάν την οποία ο φωτογράφος είχε εντοπίσει σε ένα πρόχειρο σχολείο σε καταυλισμό στο Nasir Bagh.

Τώρα, για τρίτη φορά κατά τη διάρκεια της ζωής, η Sharbat έρχεται να απασχολεί ξανά τα ΜΜΕ για εντελώς διαφορετικούς λόγους καθώς έγινε γνωστό πως συνελήφθη στο Πακιστάν γιατί είχε στην κατοχή της πλαστά έγγραφα ταυτότητας και εάν κριθεί ένοχη μπορεί να καταδικαστεί σε 7 έως και 14 χρόνια φυλάκισης.

National Geographic 'Afghan girl' arrested in Pakistan https://t.co/FQ4uMEff02 pic.twitter.com/l0wNi9Lsax

FRANCE 24 (@FRANCE24) October 26, 2016

Η γυναίκα, σύμβολο των απανταχού προσφύγων αλλά και του αφγανικού λαού την περίοδο της σοβιετικής κατοχής συνελήφθη σύμφωνα με τον υπεύθυνο της Nadra-εθνικής αρχής δεδομένων μητρώου-«για κατοχή πλαστής ταυτότητας». Μάλιστα, είναι τρεις αξιωματικοί της Αρχής που αναζητούνται ως ύποπτοι για την διάθεση στην Sharbat των πλαστών εγγράφων. Όλοι εξαφανίστηκαν όταν αποκαλύφθηκε η απάτη που βέβαια υπερβαίνει κατά πολύ την περίπτωση της Sharbat, η οποία αξίζει να σημειωθεί πως δεν είναι καθόλου ξεκάθαρη.

Σύμφωνα με Πακιστανούς αξιωματούχους, η γυναίκα είχε υποβάλει αίτημα για έκδοση ταυτότητας στην Πεσάβαρ, τον Απρίλιο του 2014. Είχε δηλώσει τότε ότι το όνομά της ήταν.

Χιλιάδες Αφγανοί πρόσφυγες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πακιστανικές ταυτότητες, μολονότι το σύστημα έκδοσής τους είναι μηχανογραφημένο.

Σημειώνεται πως το Πακιστάν φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατ. πρόσφυγες, κυρίως από το Αφγανιστάν και τους τελευταίους μήνες είναι σε εξέλιξη μια μεγάλη έρευνα για τον εντοπισμό ανθρώπων που κατέχουν παρανόμως πακιστανικές ταυτότητες.
Παράλληλα όμως φαίνεται πως βρίσκεται σε εξέλιξη και μια συντονισμένη προσπάθεια απομάκρυνσης των Αφγανών προσφύγων. Η δε Nadra υποστηρίζει πως έχει ελέγξει εξονυχιστικά 91 εκατομμύρια ταυτότητες και εντόπισε πως 60.675 κάτοχοι δεν ήταν Πακιστανοί πολίτες.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα