Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη εδώ και δύο δεκαετίες: Τι σημαίνει για τη Γη

Ο Ήλιος είχε τη μεγαλύτερή του ηλιακή έκλαμψη εδώ και περίπου δύο δεκαετίες την Τρίτη, λίγες ημέρες αφού σφοδρές ηλιακές καταιγίδες έπληξαν τον πλανήτη μας, προκαλώντας εντυπωσιακά φαινόμενα σαν το Βόρειο Σέλας σε ασυνήθιστα μέρη.

«Δεν τελειώσαμε ακόμα» ενημέρωσε η NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) των ΗΠΑ.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έκλαμψη του 11ετούς αυτού κύκλου, που πλησιάσει την κορύφωσή του, σύμφωνα με τη ΝΟΑΑ. Τα καλά νέα

είναι πως αυτή τη φορά η Γη θα βρίσκεται εκτός «πεδίου βολής» επειδή η έκλαμψη έλαβε χώρα σε σημείο του Ήλιου που στρεφόταν μακριά από τη Γη.

Το Solar Dynamics Observatory της NASA έπιασε τη φωτεινή λάμψη, η οποία ήταν η ισχυρότερη από το 2005. Ο Μπράιαν Μπράσερ του Space Weather Prediction Center της NOAA στο Μπάουλντερ του Κολοράντο είπε ότι μπορεί να αποδειχθεί ακόμα ισχυρότερη του αναμενομένου όταν οι επιστήμονες συγκεντρώσουν τα απαραίτητα στοιχεία.

Η έκλαμψη λαμβάνει χώρα μετά από περίπου μια εβδομάδα εκλάμψεων και μεγάλων εκτοξεύσεων στεφανιαίας μάζας (CME) που απείλησαν να προκαλέσουν προβλήματα σε δίκτυα ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών στη Γη και σε τροχιά. Μια τέτοια εκτόξευση που συνδεόταν με την έκλαμψη της Τρίτης φάνηκε να κατευθύνεται μακριά από τον πλανήτη μας, αν και οι αναλύσεις συνεχίζονταν, σημείωσε ο Μπράσερ.

Η NASA είπε πως η γεωμαγνητική καταιγίδα το Σαββατοκύριακο έκανε έναν από τους περιβαλλοντικούς της δορυφόρους να περιστραφεί απρόσμενα λόγω μειωμένου υψομέτρου από τον διαστημικό καιρό και να τεθεί σε προστατευτική λειτουργία «χειμερίας νάρκης» (safe mode). Επίσης, στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έγινε σύσταση στους επτά αστροναύτες να παραμείνουν σε τμήματα με ισχυρή θωράκιση απέναντι στην ακτινοβολία- αν και η NASA διαβεβαίωσε ότι το πλήρωμα δεν διέτρεξε κίνδυνο.

Με πληροφορίες από Associated Press

Keywords
Τυχαία Θέματα
Η μεγαλύτερη ηλιακή έκλαμψη εδώ και δύο δεκαετίες: Τι σημαίνει για τη Γη,