Η κλιματική αλλαγή φέρνει νέες μολυσματικές ασθένειες

Η κλιματική αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα χιλιάδες νέους ιούς που θα εξαπλωθούν μεταξύ των ζωικών ειδών έως το 2070 - και αυτό είναι πιθανό να αυξήσει τον κίνδυνο αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών που μεταπηδούν από τα ζώα στους ανθρώπους, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Αφρική και την Ασία, ηπείρους που έχουν αποτελέσει εστίες για θανατηφόρες ασθένειες που εξαπλώνονται από τον άνθρωπο στα ζώα ή το αντίστροφο τις τελευταίες δεκαετίες, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης, του HIV,

του Εμπολα και του κορονοϊού.

Οι ερευνητές, που δημοσίευσαν τα ευρήματά τους την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Nature, χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο για να εξετάσουν πώς περισσότερα από 3.000 είδη θηλαστικών θα μπορούσαν να μεταναστεύσουν και να εξαπλώσουν ιούς τα επόμενα 50 χρόνια, εάν ο κόσμος θερμανθεί κατά 2 βαθμούς Κελσίου - ένα σενάριο ιδιαίτερα πιθανό.

Οπως διαπίστωσαν η εξάπλωση του ιού μεταξύ διαφορετικών ειδών θα συμβεί πάνω από 4.000 φορές μόνο μεταξύ των θηλαστικών. Πουλιά και θαλάσσια ζώα δεν συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι δεν θα εξαπλωθούν όλοι οι ιοί στον άνθρωπο ούτε θα γίνουν πανδημίες στην κλίμακα του κορονοϊού, αλλά ο αριθμός των ιών μεταξύ των ειδών αυξάνει τον κίνδυνο εξάπλωσης στους ανθρώπους.

Η μελέτη υπογραμμίζει δύο παγκόσμιες κρίσεις - την κλιματική αλλαγή και την εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών - καθώς ο κόσμος προσπαθεί να βρει τρόπους για να τις αντιμετωπίσει.

Οι ειδικοί στην κλιματική αλλαγή και τις μολυσματικές ασθένειες συμφωνούν ότι ένας πλανήτης που υπερθερμαίνεται πιθανότατα θα οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης νέων ιών.

Τα αφρικανικά και ασιατικά έθνη αντιμετωπίζουν τη μεγαλύτερη απειλή αυξημένης έκθεσης στον ιό λόγω της κλιματικής αλλαγής.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ Ρωσία επιστρατεύει μέχρι και δελφίνια στον πόλεμο με την ΟυκρανίαΗ ψηλότερη οικογένεια του κόσμου έχει μέσο όρο ύψους πάνω από δύο μέτραΙταλίδα 72 ετών ξεκίνησε με τα πόδια από τη Βενετία για να φτάσει στο Πεκίνο
Keywords
Τυχαία Θέματα
Η κλιματική αλλαγή φέρνει νέες μολυσματικές ασθένειες,