Η Κίνα μείωσε τα επιτόκια. Ανακάμπτουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με ισχυρή άνοδο στο Χ.Α.

Σε μείωση του βασικού της επιτοκίου και περιορισμού του ύψους των αποθεμάτων που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες προχώρησε η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, μετά από δύο ημέρες «θύελλας» στα ασιατικά χρηματιστήρια.

Όπως ανακοινώθηκε στην ιστοσελίδα της τράπεζας, μειώνεται το επιτόκιο δανεισμού ενός έτους κατά 25 μονάδες βάσης στο 4,6%, κάτι που τίθεται σε ισχύ
από τις 26 Αυγούστου (Τετάρτη). Επίσης, το Παράλληλα, σύμφωνα με μειώθηκε κατά 50 μονάδες βάσης και το ύψος των χρηματικών αποθεμάτων που πρέπει να κρατούν οι τράπεζες, στο 18% για τις περισσότερες μεγάλες τράπεζες (από τις 6 Σεπτεμβρίου).

Όπως σημειώνεται σε σχετικό δημοσίευμα του BBC, πρόκειται για τη 5η μείωση επιτοκίων από τον Νοέμβριο, με επιδίωξη την ενίσχυση της οικονομίας της χώρας, η οποία δέχεται ισχυρά πλήγματα τον τελευταίο καιρό, εν μέσω εκτιμήσεων για επιβράδυνση της ανάπτυξής της. Σημειώνεται ότι η «Μαύρη Δευτέρα» είχε επιπτώσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες ωστόσο να ανακάμπτουν. Η εν λόγω κίνηση λειτουργεί θετικά για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον FTSE 100 στο Λονδίνο να σημειώνει άνοδο 3,3% , τον Dax (Γερμανία) να ανεβαίνει κατά 4,4% και τον γαλλικό Cac να σημειώνει άνοδο 4,6%. Όσον αφορά στην Ελλάδα, παρατηρείται ισχυρή άνοδος, με τον ΓΔ στις 13:57 να βρίσκεται στις 615,77 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 8,27%.

Υπενθυμίζεται ότι «βουτιά» πάνω από 7% σημείωσε σήμερα Τρίτη το χρηματιστήριο της Σανγκάης. Ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά 7,63%, καταγράφοντας απώλειες 244,94 μονάδων, για να διαμορφωθεί στις 2.964,97 μονάδες.
Το χρηματιστήριο της Σεντζέν κατέγραψε πτώση 7,09% και διαμορφώθηκε στις 1.749,07 μονάδες. Στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κατέγραψε πτώση 0,37%.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας, προέβη σε αυτή την κίνηση για να μειώσει το κοινωνικό κόστος της χρηματοδότησης για την προώθηση και στήριξη της βιώσιμης και υγιούς ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα