Η Ισπανίδα βασίλισσα του Βελάσκεθ που αναμένεται να καταρρίψει ρεκόρ σε δημοπρασία

(AP Photo/Bernat Armangue)

Ένα ολόσωμο πορτρέτο της βασίλισσας Ελισάβετ των Βουρβόνων, που φιλοτέχνησε τον 17ο αιώνα ο διάσημος Ισπανός ζωγράφος Ντιέγκο Βελάσκεθ, πρόκειται να τεθεί σε δημοπρασία στη Νέα Υόρκη στις αρχές του επόμενου έτους. 

Το έργο, ύψους δύο μέτρων, απεικονίζει την Ελισάβετ της Γαλλίας (ή Ισαβέλλα, όπως την αποκαλούσαν οι Ισπανοί) πριν από τον γάμο της με τον βασιλιά Φίλιππο Δ΄, σε ηλικία 20 ετών, όρθια, φορώντας ένα

περίτεχνο μαύρο φόρεμα με χρυσές λεπτομέρειες, να κρατά στο ένα χέρι μία βεντάλια και με το άλλο να ακουμπά στην πλάτη ενός καθίσματος.

H Ελισάβετ, κόρη του Ερρίκου Δ΄ και της δεύτερης συζύγου του, Μαρίας των Μεδίκων, ήταν ήδη γνωστή εκείνη την εποχή για την οξύτητα του πνεύματος και τη γενναιοδωρία της.

Among Diego Velázquez’s most important contributions to art history are his royal portraits—and now his full-length portrait of Isabel de Borbón, Queen of Spain comes to market for the first time in half a century at #SothebysNewYork next February. https://t.co/1m7eZza5Gtpic.twitter.com/VGhfMXjOPa

— Sotheby's (@Sothebys) November 30, 2023

«Ο πίνακας είναι αξιοσημείωτος όχι μόνο για την ομορφιά και την ποιότητά του, αλλά και για το μέγεθος και το θέμα του, ένα βασιλικό πορτρέτο», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο Τζορτζ Γουόχτερ, επικεφαλής τους τμήματος των μεγάλων Ευρωπαίων ζωγράφων της Αναγέννησης στον οίκο Sotheby’s. «Κανένα άλλο έργο του Βελάσκεθ, τέτοιου μεγέθους και τέτοιας σημασίας, δεν έχει εμφανιστεί στην αγορά εδώ και μισό αιώνα», πρόσθεσε.

Ο οίκος Sotheby’s δίνει αρχική εκτίμηση τα 35 εκατομμύρια δολάρια, ποσό υπερδιπλάσιο σε σχέση με το ρεκόρ των 16,9 εκατομμυρίων δολαρίων που έχει καταγραφεί για έργο του Βελάσκεθ.

Ο βασιλιάς Φίλιππος Δ′ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας είχε διορίσει τον Βελάσκεθ ζωγράφο της αυλής και μεγάλο μέρος του έργου του περιλαμβάνει πορτρέτα του βασιλιά, της οικογένειάς του, των γελωτοποιών και των νάνων της αυλής.

Το πορτρέτο βρισκόταν για πολλά χρόνια στο βασιλικό μέγαρο Buen Retiro στη Μαδρίτη, στη συνέχεια βρέθηκε στη Γαλλία και τον 19ο αιώνα πουλήθηκε στον Henry Huth, έναν τραπεζίτη και συλλέκτη βιβλίων, ο οποίος το τοποθέτησε στο Wykehurst Park στο Σάσεξ της Αγγλίας. Έκτοτε ήταν σε ιδιωτικές συλλογές και παρέμεινε στην κατοχή των σημερινών ιδιοκτητών του από το 1978.

Με πληροφορίες από Guardian

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Δημοπρασία με έργα νεοελληνικής ζωγραφικής και γλυπτικής 19ου και 20ου αιώνα και έναν Μποτέρο

Indiewire: Οι 25 καλύτερες ταινίες του 2023

Κρατική Ορχήστρα Αθηνών: 10 ταινίες, 10 δεκαετίες, 10 Όσκαρ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ισπανίδα, Βελάσκεθ,ispanida, velasketh