Η Ισλανδία εξετάζει την απαγόρευση της περιτομής και προκαλεί αντιδράσεις περί θρησκευτικών ελευθεριών

Η Ισλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που προσανατολίζεται να απαγορεύσει την αρσενική περιτομή, το κοινό αυτό τελετουργικό τόσο στον ιουδαϊσμό όσο και στο ισλάμ, ανοίγοντας το ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών.

Όπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του ο Guardian, το νομοσχέδιο που εξετάζει επί του παρόντος το ισλανδικό κοινοβούλιο προτείνει ποινή έως έξι χρόνια φυλάκισης σε όποιον πραγματοποιήσει περιτομή, αν δεν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι. Οι επικριτές του εν λόγω

νομοσχεδίου επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη κίνηση, η οποία προκάλεσε ανησυχία στους θρησκευτικούς ηγέτες όλης της Ευρώπης, θα έκανε τη ζωή των Εβραίων και μουσουλμάνων στην Ισλανδία δύσκολη.

Ένας στους τρεις άντρες παγκοσμίως υπολογίζεται ότι προχωρά σε περιτομή, η μεγάλη πλειοψηφία για θρησκευτικούς ή πολιτιστικούς λόγους. Πολλοί Εβραίοι και μουσουλμάνοι εκφράζουν φόβους ότι το ζήτημα της περιτομής θα μπορούσε να αποτελέσει βήμα για την έκφραση αντισημιτισμού και ισλαμοφοβίας, φέρνοντας ως παραδείγματα γεγονότα του παρελθόντος όπως με την τελετουργική σφαγή ζώων για κρέας.

Οι θρησκευτικοί ηγέτες των εβραϊκών και μουσουλμανικών κοινοτήτων αντιτέθηκαν στην πρόταση της ισλανδικής κυβέρνησης, ενώ ο καρδινάλιος Reihard Marx, πρόεδρος της Καθολικής Εκκλησίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε ότι το νομοσχέδιο είναι μια «επικίνδυνη επίθεση» στις θρησκευτικές ελευθερίες. «Η ποινικοποίηση της περιτομής είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, που εγείρει βαθιά ανησυχία», πρόσθεσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα