Η Γερμανία εμφανίζει πλεονάσματα αλλά και μακροοικονομική ανισορροπία λέει ο Μοσκοβισί

Εκτιμάμε ότι και η Γερμανία είναι εφέτος σε μία κατάσταση ανισορροπίας, που απαιτεί παρακολούθηση και αποφασιστική πολιτική δράση.
Ο λόγος ανήκει στον Πιέρ Μοσκοβισί, o οποίος στη συνέντευξη τύπου που έδωσε μετά τη συνεδρίαση του κολλεγίου των επιτρόπων, συμπεριέλαβε και Γερμανία στις χώρες που αντιμετωπίζουν μακροοικονομική αστάθεια. Η Γερμανία τοποθετείται στο στάδιο 3.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων, παρατηρείται επίμονη έλλειψη ιδιωτικών
και δημόσιων επενδύσεων, η οποία επιβραδύνει την ανάπτυξη και δημιουργεί πολύ υψηλά πλεονάσματα. «Είναι πολύ σημαντικό να ληφθούν πρωτοβουλίες ώστε ώστε να μειωθεί το ρίσκο για αντιστροφες συνέπειες στην γερμανική οικονομία, που λόγω του μεγέθους της, θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά όλη την οικονομική και νομισματική ένωση». Η Κομισιόν δεν ζήτησε από τη Γερμανία σχέδιο δράσης, περιορίστηκε μόνο να πει ότι χρήζει παρακολούθησης.

We consider #Germany this year to be also in a situation of imbalance requiring monitoring and decisive policy action @EU_Commission

— Pierre Moscovici (@pierremoscovici) February 25, 2015

Περισσότερο χρόνο στη Γαλλία για να καλύψει τα ελλείμματα

Περισσότερο χρόνο για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% του ΑΕΠ έλαβε η Γαλλία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάτι που σύμφωνα με τον Επίτροπο Μοσκοβισί θα απαιτήσει «σημαντική προσπάθεια».Η Κομισιόν αποφάσισε να δώσει τρεις επιπλέον μήνες στη Γαλλία για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και δύο χρόνια (μέχρι το 2017) για να φτάσει στο στόχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης αναφορικά με το έλλειμμα.

Αν και προς το παρόν δεν επιβλήθηκαν κυρώσεις στη Γαλλία, η χώρα «πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειές της στον δημοσιονομικό τομέα και σε ό,τι αφορά τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής αρμόδιος για το ευρώ Βάλντις Ντομπρόβσκι.

Πρόκειται για την τρίτη παράταση που δίνεται στη Γαλλία για τον σκοπό αυτό.

Η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει έλλειμμα 4,1% το 2015 αντί για 3% που είχε δεσμευθεί αρχικά και την επιστροφή στο όριο του 3% μόλις το 2017, χρονιά που πρόκειται να διεξαχθούν προεδρικές εκλογές.

Η περίπτωση της Γαλλίας «ήταν η πιο περίπλοκη», παραδέχθηκε ο Ντομπρόβσκις, ενώ η Επιτροπή παράλληλα ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος εναντίον της Ιταλίας και του Βελγίου, δύο χώρες το επίπεδο του χρέους των οποίων είναι ανησυχητικό.

Πέντε κράτη – μέλη της Ε.Ε., η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Κροατία, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία έχουν υπερβολικό έλλειμμα – πάνω από το 3% του ΑΕΠ- και η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις των συγκεκριμένων κρατών για να φτάσουν τους στόχους του Συμφώνου.
Keywords
Τυχαία Θέματα