Η ελληνική πρόταση για τα 3,6 δισεκ. ευρώ. «Κόφτης» σε περίπτωση αποκλίσεων και προσπάθεια να σωθούν συντάξεις και μισθοί

Πρόταση προς τους δανειστές προκειμένου να μην υιοθετηθούν μεν άμεσα τα πρόσθετα μέτρα 3,6 δισεκ. ευρώ αλλά παράλληλα να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις οι διατυπώνουν περί άμεσης συμμόρφωσης των δημοσιονομικών μεγεθών σε περίπτωση που υπάρξει έστω και η παραμικρή παρέκκλιση από τους στόχους για το ύψους του πλεονάσματος το 2017 και το 2018, φαίνεται πως κατέθεσε η κυβέρνηση στους θεσμούς.

Πληροφορίες αναφέρουν πως νομοθετική διάταξη που θα έρθει στη Βουλή θα προβλέπει την αυτόματη περικοπή δημοσίων δαπανών. Αυτός ο «αυτόματος»
μηχανισμός θα ενεργοποιείται μετά την δημοσιοποίηση των δημοσιονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας την άνοιξη του 2017 και του 2018 από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat και μόνο εφόσον διαπιστωθεί πως η Ελλάδα παρουσιάζει πλεόνασμα μικρότερο του 1,75% και 3,5% αντίστοιχα.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται πως κατέληξε σε αυτή την πρόταση προκειμένου να αποφύγει την απαίτηση των δανειστών να δεσμευθεί στη λήψη μέτρων που θα προέρχονται αποκλειστικά από το σκέλος των δαπανών αφού κάτι τέτοιο θα οδηγούσε σε μειώσεις μισθών και συντάξεων στον Δημόσιο τομέα αφού βάσει της νομοθετικής διάταξης ο υπουργός Οικονομικών θα έχει τη δυνατότητα να λάβει μέτρα που σχετίζονται με τα έσοδα του κράτους. Δηλαδή θα μπορούσε, να επιλέξει να καλύψει τις ανάγκες κάλυψης του δημοσιονομικού κενού πχ με την επιβολή πρόσθετων φορολογικών μέτρων αντί της περικοπής συντάξεων ή άλλων δαπανών.

Εάν η πρόταση αυτή υιοθετηθεί από τους δανειστές, η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα δεν θα χρειαστεί να αποφασίσει, να ανακοινώσει και πολύ περισσότερο να ψηφίσει σε αυτή τη φάση τα μέτρα ύψους 3,6δισεκ. ευρώ ενώ φαίνεται να εκτιμά πως η εναλλακτική που προτείνει είναι στο πνεύμα των απαιτήσεων του υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα