Η δυσκολία είναι στην εφαρμογή

Μεγάλη συζήτηση γίνεται για το εάν τελικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα δεχτεί να εφαρμόσει τη συμφωνία με τους εταίρους, στη βάση των προτάσεων που έχουν διατυπωθεί, ή αν θα πάμε στη ρήξη, στη στάση πληρωμών και στην περιπέτεια της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα.

Κατά την άποψή μου, η κυβέρνηση Τσίπρα είναι «καταδικασμένη» να εφαρμόσει τη συμφωνία γιατί το εναλλακτικό σενάριο έχει απαγορευτικό οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Η κακή πορεία
της οικονομίας και οι σημαντικές δημοσιονομικές αποκλίσεις που παρατηρούνται εξηγούν και την αυστηρότητα των Ευρωπαίων εταίρων και των πιστωτών. Με το πέρασμα του χρόνου μεγαλώνει η οικονομική και δημοσιονομική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί και οι προτάσεις που διατυπώνονται είναι πολύ χειρότερες από τις προτάσεις που συζητούσαν ο κ. Σαμαράς και ο κ. Χαρδούβελης και για την αποτροπή της εφαρμογής των οποίων ο ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Όσο πιο δύσκολες είναι οι προτάσεις που θα περιλαμβάνει η συμφωνία τόσο πιο σύνθετη θα είναι η εφαρμογή τους. Δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις και αποκλίσεις από αυτά που θα συμφωνηθούν και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να έχει στο δυναμικό της στελέχη ικανά να συμβάλουν στη μεγάλη αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ ή στη δραστική μείωση των δαπανών του ασφαλιστικού, συνταξιοδοτικού συστήματος.

Εάν δεν εφαρμοστεί η συμφωνία με αποτελεσματικό και δημιουργικό για την οικονομία τρόπο θα επανέλθουμε, σε διάστημα λίγων μηνών, στα σημερινά προβλήματα, μόνο που η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη και οι προσπάθειες και οι θυσίες που θα πρέπει να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα