Η ατζέντα των επαφών με τους δανειστές: Ποιοι οι στόχοι της κυβέρνησης για το νέο έτος. Η κούρσα για το Ασφαλιστικό

Ιδιαίτερης δυσκολίας και μεγάλης κρισιμότητας χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η πορεία υλοποίησης του Μνημονίου και το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη δεν θα κρίνει μόνο τις ημερομηνίες - ορόσημα του 2016, αλλά και τους στόχους που θα θέσει η κυβέρνηση για το νέο έτος.

Η ατζέντα των επαφών με τους δανειστές περιλαμβάνει τόσο τις υποχρεώσεις που έτσι και αλλιώς το Μνημόνιο προέβλεπε
για το 2016, όπως είναι το δεύτερο κύμα μεταρρύθμισης του ΦΠΑ, την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη λειτουργία του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων, το άνοιγμα των αγορών, τη συνέχιση των ιδιωτικοποιήσεων κ.α.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή ως μεγάλα «αγκάθια» προβάλουν η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού, η διαχείριση των «κόκκινων» στεγαστικών και των δανείων των μικρών επιχειρήσεων, η φορολογική μεταρρύθμιση και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας (ΜΠΔΣ).

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι έχει γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία προκειμένου η Αθήνα να δώσει όλες τις απαντήσεις, αλλά κυρίως να έχει έτοιμες και τις εναλλακτικές για τις περιπτώσεις που οι δανειστές θα εμμείνουν στις απαιτήσεις τους.

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έθεσε στο μέτωπο του Ασφαλιστικού το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξουν νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στο σχέδιο που έχει επεξεργαστεί, επιχειρεί να διασώσει και το μεγαλύτερο κομμάτι των επικουρικών, προκειμένου να αποφευχθούν οι κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και οι κυβερνητικές διαρροές κατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προς τους δανειστές προβλέπει εναλλακτικές πηγές εσόδων με τις οποίες καλύπτονται οι «τρύπες» του συστήματος, χωρίς να απαιτούνται νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1% στους εργοδότες και 0,5% στους εργαζόμενους, ενώ παραμένει στο τραπέζι η πρόταση φορολόγησης των τραπεζικών συναλλαγών.

Ειδικά για το τελευταίο, το υπουργείο Οικονομικών έχει επεξεργαστεί διάφορα σενάρια προκειμένου το μέτρο να αποδώσει τα απαιτούμενα έσοδα, χωρίς ωστόσο να αποτελέσει αντικίνητρο στη χρησιμοποίηση πλαστικού χρήματος.

Τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, καθώς στο εσωτερικό της κυβέρνηση υπάρχουν αρκετοί που θεωρούν ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στον στρατηγικό σχεδιασμό της κυβέρνηση σχετικά με τη χρήση πλαστικού χρήματος σε όλες τις συναλλαγές.

Αντίστοιχα στο τραπέζι υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση της περικοπής μόνο των υψηλών κύριων και επικουρικών συντάξεων, καθώς εκτιμάται ότι μια τέτοια κίνηση δεν θα προκαλέσει αντιδράσεις. Όριο για το που βάζει η κυβέρνηση τον πήχη μιας υψηλής σύνταξης δεν υπάρχει, ωστόσο θεωρείται ότι αυτός θα μπει πάνω από τις 2.000-2.500 ευρώ.

Πάντως ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος με συνέντευξη του στο Έθνος της Κυριακής έθεσε τους τρεις βασικούς άξονες του νέου ασφαλιστικού τονίζοντας ότι θα πρέπει να κατατεθεί εντός του Ιανουαρίου γιατί αποτελεί προϋπόθεση για την έναρξη της αξιολόγησης από τους δανειστές.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος το νέο Ασφαλιστικό «Πρώτον, επιχειρεί την συνολική αναδιάρθρωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, που είχε πάψει και πριν από την κρίση να είναι οικονομικά βιώσιμο, και προβλέπει την εφαρμογή ενιαίων κανόνων για την αναπλήρωση του εισοδήματος σε όλους τους συνταξιούχους στον ιδιωτικό και δημοσιο τομέα.

Δεύτερον, αποτελεί το γενικό εναλλακτικό ισοδύναμο στις επιμέρους μνημονιακές υποχρεώσεις που θα έπλητταν τις συντάξεις ιδίως τις μικρές και θα διαιώνιζαν τα κενά του σημερινού συστήματος.

Τρίτον, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα εκρηκτικά ελλείμματα με κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Δημοσιονομικές «τρύπες»

Δεδομένο θεωρείται ότι δύσκολη θα είναι η διαπραγμάτευση και για το ΜΠΔΣ, ειδικά από τη στιγμή που οι δανειστές ξεκινούν τη διαπραγμάτευση έχοντας ως δεδομένο την ύπαρξη δημοσιονομικού κενού για το 2016 ύψους τουλάχιστον 900εκατ ευρώ.

Στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι η διαπραγμάτευση θα αποδείξει ότι δεν υπάρχει ανάγκη λήψης επιπλέον μέτρων για το 2016. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι στο τραπέζι δεν θα βρεθούν νέα μέτρα. Αυτή την στιγμή εκκρεμούν 1,7δισ ευρώ που έχουν προσμετρηθεί στους στόχους του Μνημονίου για το 2016, αλλά ακόμα δεν έχουν ψηφιστεί.

Οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν το επόμενο διάστημα με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο, κλείνοντας πρώτα τη μεγάλη εκκρεμότητα του Ασφαλιστικού προκειμένου να αποφύγει να πάει σε μια αξιολόγηση με όλα τα μέτωπα ανοιχτά.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα