Γυναικείες κουβέντες

Έχουν ειπωθεί τόσα και τόσα, έχει χιλιοβραβευτεί, ηΜαριάννα Βαρδινογιάννη έχει τιμηθεί, έχει τεράστια δημοσιότητα (υπερβολική ίσως την θεωρούν κάποιοι, αλλά χρήσιμη) τι να προσθέσω λοιπόν. Σκεπτόμουν, όταν ξεκίνησα να γράφω… κι όμως, κάθε φορά, που την βλέπω …

Όχι στις τιμητικές εκδηλώσεις, αλλά στις δύσκολες καταστάσεις, που ξέρει να προσφέρει , τη βλέπω αλλιώς…

Σαντορίνη:«Η ομορφιά δεν συνηθίζεται

Δεν είμαι σίγουρη αν ταιριάζει, αυτό που μου ήρθε στο στο νου έτσι αυθόρμητα:

Ήμουν ένα ηλιοβασίλεμα στην Σαντορίνη και αγνάντευα, το υπέροχο θέαμα στην Καλντέρα. Δίπλα μου στεκόταν

ένας γεράκος, ντόπιος.

-Τι τυχερός είστε, που το απολαμβάνετε κάθε μέρα, του είπα, δεν το έχετε συνηθίσει;

-Η ομορφιά δεν συνηθίζεται.

-Είναι διαφορετική κάθε μέρα μου είπε. Δεν ξεχνώ ποτέ αυτή την απάντηση.

Αγγίζει

Η Μαριάννα λοιπόν, είναι απλή γυναίκα. Πλησιάζει, αγγίζει τον πόνο και βοηθάει με τον τρόπο της. Και βέβαια όποιος προσφέρει συνήθως αμείβεται. Με χαρά και δύναμη.

Θυμάμαι όταν πριν λίγα χρόνια, ολοκληρώθηκαν και τιμήθηκαν τα 20 χρόνια προσφοράς στα άρρωστα παιδιά. Είχα πάει στο Μέγαρο Μουσικής χωρίς να γνωρίζω πολύ καλά το έργο της από κοντά.

Όταν όμως είδα και άκουσα τα θεραπευμένα κοριτσάκια, που μίλησαν για το πριν και το μετά, την αγκάλιασαν, μια αθλητριούλα έβγαλε το μετάλλιο της και της το φόρεσε, ένα παλληκάρι ήταν τόσο ευτυχισμένο, που ήταν καλά ….

Τι να πει κανείς; Δεν χρειάζεται, το έργο που γίνεται τα λέει όλα.

Το χρήμα

Την είχα ρωτήσει σε μια κουβέντα μας τι ρόλο παίζει, πως επηρεάζει τη ζωή της ο πλούτος που έχει, η οικονομική δύναμη της οικογένειας της;

-Η χαρά, η ζωντάνια, η δύναμη δεν έρχεται από το χρήμα, άρχισε να απαντά.

- Η μόνο από το χρήμα, πρόσθεσα…

-Σίγουρα, όμως έρχεται από την αγάπη για τον άνθρωπο είπε και βέβαια ισχύει αυτό.

Στην Αφρική Αθόρυβα

Είδα πρόσφατα μια ταινία με τους «Γιατρούς Χωρίς Σύνορα» και τους «Γιατρούς του Κόσμου» , τους οποίους θαυμάζω τόσο πολύ.

Βρίσκονταν σε εμπόλεμη περιοχή στην Αφρική και βοηθούσαν ότι ζωντανό έβρισκαν μπροστά τους.

Ήταν συγκλονιστικό. Κι όταν κάποιοι απ’ αυτούς επέστρεψαν στη χώρα τους, Ευρώπη, Αμερική, ένας έμεινε. Δεν ήθελε, είπε, να φύγει. Να γυρίσει και να πηγαίνει σε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις. Και φυσικά, δεν ξαναγύρισε ποτέ….

Αυτή είναι η άλλη διάσταση, μεγαλειώδης, της αθόρυβης προσφοράς…

Η Γιορτή των Γυναικών

Μετά απ’ αυτές τις σκέψεις προσγειωθήκαμε σε μία όμορφη εκδήλωση με διεθνή χαρακτήρα στην οποία έδωσαν το «παρόν» γυναίκες πρέσβεις και σύζυγοι πρέσβεων από 36 χώρες του κόσμου καθώς και 200 ακόμη επιτυχημένες και δραστήριες γυναίκες από την Ελλάδα και το εξωτερικό «Το διοργάνωσε το» ομώνυμο Ίδρυμα για την Ημέρα της Γυναίκας.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι κατακτήσεις σπουδαίων γυναικών που έγραψαν ιστορία αλλά και να τονιστεί η σημασία του ρόλου της κάθε γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, ενός ρόλου οικουμενικού και σύνθετου. Τιμώμενο πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν η σύζυγος του Προέδρου της Δημοκρατίας Σίσσυ Παυλόπουλου. Η οικοδέσποινα Πρέσβυς Καλής Θελήσεως Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη την βράβευσε για να τιμήσει στο πρόσωπο της όλες τις γυναίκες που «δίνουν με σεμνότητα το δικό τους καθημερινό αγώνα και καταξιώνονται ως προσωπικότητες, ως μητέρες, ως επιστήμονες, ως επαγγελματίες, ως σύζυγοι».

Χαρισματικές γυναίκες

Μας εντυπωσίασε το καλαίσθητο λεύκωμα , με λουλουδιασμένη χαρτογράφηση που μιλάει για τις χαρισματικές γυναίκες σ’ όλο τον κόσμο.

Από την Ζαν Ντ’ Αρκ ως την Μπεναζίρ Μπούτο, τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τη Μαρία Κάλλας την Γκρέις Κελι, την Μάργκο Φοντέιν, την Αγκάθα Κρίστι, την Μαρί Κιουρί, την Ίντιρα Γκάντι, την Μητέρα Τερέζα, που έλεγε πως η Ειρήνη αρχίζει με ένα χαμόγελο.

Θυμόμαστε και τιμάμε είπε η ομιλήτρια πρωτοπόρες γυναίκες που έγραψαν ιστορία, οραματίστριες, αγωνίστριες, ηρωίδες , αφοσιωμένες γυναίκες σε έναν μεγάλο σκοπό, ταλαντούχες συγγραφείς και καλλιτέχνες, με πίστη στον άνθρωπο και στον Θεό και θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας τη σοφία τους να θυμηθούμε τα λόγια τους, γιατί μόνο τιμώντας το παρελθόν μπορεί να χτίσεις ένα καλύτερο μέλλον.

Σήμερα τιμάμε όμως και κάθε γυναίκα που μάχεται μέσα στον σκληρό κόσμο που ζούμε, μέσα από αντιξοότητες, πολέμους, στερήσεις, βία.

Keywords
Τυχαία Θέματα