Γιούνκερ: Περιμένω την Ελλάδα για να χτίσουμε γέφυρες

Σε νέα δήλωση για την Ελλάδα προέβη ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μιλώντας στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.

Όπως είπε, σύμφωνα με το Reuters, ακόμη περιμένει από την Ελλάδα να συνεισφέρει ώστε να βοηθήσει την ΕΕ για την επίλυση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

«Προσπαθούσα
πάντα να δείχνω σεβασμό στην Ελλάδα» δήλωσε ο Γιούνκερ στο περιθώριο της συνόδου των G7, όταν ρωτήθηκε αν έχει χάσει την υπομονή με την Ελλάδα, μετά τις πληροφορίες ότι αρνήθηκε να λάβει κλήση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

«Αυτό που διακυβεύεται δεν είναι, όπως ορισμένοι πιστεύουν, το πώς θα χειριστεί κανείς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό που διακυβεύεται είναι τα συμφέροντα του ελληνικού λαού. Και πολλοί Έλληνες δεν περνούν καλά λόγω των προγραμμάτων (λιτότητας). Έτσι πάντα προσπαθούσα να χτίσω γέφυρες. Αλλά ακόμη αναμένω από την Ελλάδα να χτίσει το δικό της κομμάτι της γέφυρας», είπε χαρακτηριστικά.

Όταν ρωτήθηκε τι θα συμβεί εάν η Ελλάδα αποτύχει να οικοδομήσει «το δικό της κομμάτι», ο Γιούνκερ απάντησε: «Τότε δεν θα υπάρξει γέφυρα. Η ΕΕ ή το Eurogroup δεν μπορούν να οικοδομήσουν μια ατελείωτη γέφυρα (never-ending bridge)».

Μηνύματα Ομπάμα-Μέρκελ από τους G7

Μηνύματα προς Ελλάδα έστειλε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, από τη Σύνοδο των G7, που όπως φαίνεται το θέμα της Ελλάδας προβλημάτισε δεόντως. Ο πρόεδρος Ομπάμα κάλεσε μεν την Αθήνα να αντιμετωπίσει σοβαρά το ζήτημα της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία, ενώ ζήτησε ευελιξία και από τις δύο πλευρές. «Είναι σημαντικό η διεθνής κοινότητα και τα διεθνή οικονομικά ινστιτούτα να αναγνωρίσουν τις απίστευτες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», είπε.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, λιγότερο ελαστική με την χώρα, προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή της για να καταλήξει σε συμφωνία, η οποία θα «ξεκλειδώσει» τη χρηματοδότηση προς τη χώρα. Υπερασπίστηκε δε την Τρόικα, λέγοντας τα μέτρα που είχε προτείνει σε άλλα κράτη μέλη ήταν επιτυχή.

Από την άλλη ο Κριστιάν Νόγιερ επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, είπε ότι εάν η Ελλάδα εγκατέλειπε την Ευρωζώνη, δεν θα προκαλούσε πρόβλημα τόσο στη νομισματική ένωση, όσο στην ίδια τη χώρα.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα