Γιατί ο Τζόκερ έγινε το πρόσωπο - σύμβολο σε όλες τις μεγάλες διαδηλώσεις ανά τον κόσμο

Σε πόλεις σε όλο τον κόσμο, μέσα σε μια θάλασσα από διαδηλωτές που ξεχύνονται στους δρόμους μια εικόνα επαναλαμβάνεται και ξεχωρίζει: το πρόσωπο του κινηματογραφικού Τζόκερ με το ανατριχιαστικό χαμόγελο.

Καλλιτέχνες στονΛίβανο και το Ιράκχρησιμοποιούν την εικόνα του Τζόκερ σε αφίσες, την επεξεργάζονται και την αναρτούν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Κάποιος έγραψε με σπρέι πάνω σε ένα άγαλμα στο Σαντιάγο της Χιλής «είμαστε όλοι κλόουν», στοΧονγκ Κονγκ, διαδηλωτές

ντυμένοι σαν Τζόκερ και φορώντας την αντίστοιχη μάσκα αψηφούν την απαγόρευση περί χρήσης αντικειμένων που καλύπτουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου των διαδηλωτών στις μεγάλες συγκεντρώσεις που πραγματοποιούνται και σε αυτή τη γωνιά του πλανήτη.

Οι συνθήκες και οι αιτίες που προκαλούν αυτή την έκρηξη διαδηλώσεων σε πολλές γωνιές του πλανήτη, την ίδια περίοδο, ποικίλουν. Προτεινόμενα μέτρα λιτότητας, οικονομικές πολιτικές που έχουν οδηγήσει στην φτώχεια και την εξαθλίωση του πολίτες, εντεινόμενη ανισότητα, καταγγελίες για διαφθορά και κακοδιαχείριση από τις κυβερνήσεων, απειλές κατά των ελευθεριών των πολιτών.

Γιατί όμως οι διαδηλωτές από τον Λίβανο και το Ιράκ, τη Βολιβία και το Χονγκ Κονγκ έως Ισπανία και τη Χιλή επιλέγουν το πρόσωπο του κινηματογραφικού «Τζόκερ», της αμφιλεγόμενης για κάποιους ταινίας που βρίσκεται στην κορυφή των box offices, ως πρόσωπο της δική τους οργής;

Στην ταινία, η πόλη Γκόθαμ είναι το συνώνυμο της εγκληματικότητας, οι κοινωνικές υπηρεσίες είναι πλήρως αποδυναμωμένες και ανίκανες να εκτελέσουν την αποστολή τους και οι πολίτες είναι εξίσου αδύναμοι και απογοητευμένοι ενώ οι ελίτ- πολιτικές και οικονομικές- είτε αγνοούν επιδεικτικά την πραγματικότητα είτε αδιαφορούν.

Η μια κακή ημέρα διαδέχεται την άλλη, για τον ήρωα Άρθουρ Φλεκ ο οποίος μεταλλάσσεται σε «Τζόκερ» και, όπως φαίνεται, σε ένα σύμβολο για τους απανταχού καταπιεσμένους.

Βλέπουν τους εαυτούς τους στον «Τζόκερ»

Αυτός ο αγώνας εξουσίας μεταξύ των απλών ανθρώπων και των ελίτ, όπως λέει στο CNN ο street artist Μοχάμεντ Καμπάνι αγγίζει τους διαδηλωτές στον Λίβανο. «Ο Τζόκερ είμαστε εμείς».

«Αυτή είναι η κατάσταση στην κοινωνία του Λιβάνου σήμερα. Γεμάτη ανθρώπους που όλοι θεωρούν πως είναι αποτυχημένοι. Γεμάτη καταπιεσμένους ανθρώπους, απογοητευμένους που αναζητούν ένα παράθυρο ελπίδας».

View this post on Instagram

72 hours

Keywords
Τυχαία Θέματα