Γιατί η Τράπεζα της Ιαπωνίας εμπέεται από τον Πίτερ Παν για τις νομισματικές πολιτικές της;

Ο διευθυντής της Τράπεζας της Ιαπωνίας, Haruhiko Kuroda, αποκάλυψε σε ένα συνέδριο για τις νομισματικές πολιτικές τον πραγματικό εμπνευστή της οικονομικής τόνωσης της κεντρικής τράπεζας: τον Πίτερ Παν.

«Πιστεύω πως πολλοί από εσάς γνωρίζετε την ιστορία του Πίτερ Παν, η οποία λέει “από την στιγμή που αμφισβητείς ότι μπορείς να πετάξεις, παύει για πάντα η δυνατότητά σου να το
κάνεις”. Ναι, αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια θετική προσέγγιση και πίστη. Όντως, κάθε φορά που κεντρικές τράπεζες έχουν συναντήσει μια σειρά από προβλήματα, τα ξεπερνούν βρίσκοντας νέες λύσεις», είχε πει ο Kuroda, σύμφωνα με τους Financial Times.

H αναφορά του έρχεται μετά από μια σειρά ασυνήθιστων παραδειγμάτων που έχει χρησιμοποιήσει για να εξηγήσει την μάχη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας ενάντια στον αποπληθωρισμό. Παλαιότερα είχε συγκρίνει την πολιτική του με εκείνη ενός πυραύλου που προσπαθεί να διαφύγει από την βαρύτητα της γης και την μάχη του Paul Volcker ενάντια στον πληθωρισμό της δεκαετίας του 1980.

Αυτό που στην ουσία θέλει να πει ο κύριος Kuroda είναι πως ο μόνος τρόπος για να βελτιώσει κανείς την οικονομία είναι να κάνει τους πολίτες να πιστεύουν πως ο πληθωρισμός θα ανέβει. Η αυτοπεποίθηση είναι το παν.

Το προηγούμενο καλοκαίρι ο ίδιος είχε πει πως ο πληθωρισμός δεν θα έπεφτε κάτω από το 1%, όμως λίγους μήνες μετά αυτός άγγιξε το 0, με τις τιμές του πετρελαίου να παίρνουν τον κατήφορο. Κάποιοι αναλυτές πιστεύουν πως η Κεντρική Τράπεζα θα δει καλύτερες μέρες τον Ιούλιο και άλλοι τον Οκτώβριο. Υπάρχουν όμως κι αυτοί που πιστεύουν πως δεν θα ανακάμψει ποτέ.

Όπως αναφέρουν και οι Financial Times, ο Πίτερ Παν έπαιρνε αυτό που ήθελε. Με την αποφασιστικότητά του ο κύριος Kuroda ίσως καταφέρει το ίδιο.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα