Γιατί η πλειοψηφία των Γερμανών φοβούνται την ΕΕ

Εν αντιθέσει με την κοινή πεποίθηση, οι φόβοι για την ΕΕ στη Γερμανία δεν είναι απλά ένα γενικευμένο και αόριστο άγχος, αλλά βασίζεται σε συγκεκριμένες ανησυχίες. Αυτό δείχνει μια ευρεία έρευνα που έγινε αναφορικά με τον φόβο και τον λαϊκισμό στην Ευρώπη, που αναδημοσιεύει το New Europe.

Η έρευνα έγινε από το Demos, το βρετανικό think tank, και τα ευρήματα δείχνουν ότι οι περισσότεροι Γερμανοί φοβούνται μη χάσουν την κοινωνική τους ασφάλιση (53%), φοβούνται την αύξηση των εισφορών
στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό (52%), μη χάσουν τη δουλειά τους (45%) και την εξαφάνιση της Γερμανικής κουλτούρας και εθνικής ταυτότητας (42%).

Όσον αφορά στον βαθμό της ανησυχίας, τα στοιχεία δείχνουν ότι το επίπεδο εκπαίδευσης έχει σημασία. Για παράδειγμα, όσο πιο μεγάλο το επίπεδο εκπαίδευσης, τόσο μικρότερος ο φόβος σχετικά με την ΕΕ. Οι γυναίκες και όσοι προέρχονται από την Ανατολική Γερμανία, έχουν επίσης την τάση να φοβούνται περισσότερο την ΕΕ, από ότι οι άνδρες και από όσους κατάγονται στην Δυτική Γερμανία.

«Είναι σημαντικό να καταλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε τους φόβους για την ΕΕ στην Γερμανία», δήλωσε η Christine Hübner, επικεφαλής της έρευνας. «Για μια ακόμη φορά βλέπουμε πόσο επηρεάζει η εκπαίδευση στο πως αντιλαμβάνονται την ΕΕ οι πολίτες και δεν αφορά μόνο την ανώτατη εκπαίδευση: σε κάθε επίπεδο, όσο μεγαλύτερη εκπαίδευση, τόσο λιγότερο φοβισμένοι είναι οι Γερμανοί».

Τα ευρήματα δείχνουν ακόμη ότι οι ανησυχίες για το μέλλον της Γερμανίας στην ΕΕ δεν συνδέονται άμεσα με το αίτημα για έξοδο της Γερμανίας από την ΕΕ. Μόνο ένας στους έξι ερωτηθέντες θέλουν να φύγει η Γερμανία από την ΕΕ.

Σε αντίθεση με άλλες χώρες που συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα -και ειδικότερα η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία και η Σουηδία- οι Γερμανοί παραμένουν θετικοί απέναντι στην ΕΕ, γενικότερα. Το 25% των ερωτηθέντων θα ήθελαν να δουν την Γερμανία να προάγει περισσότερη ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ένας στους έξι Γερμανούς θέλουν η κυβέρνησή τους να συμβάλει ώστε να διαμορφωθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή κυβέρνηση.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο φόβος, σε όλες τους τις εκδηλώσεις, εγκαθιδρύεται ανά την Ευρώπη -αλλά βλέπουμε εξίσου μια κατάρρευση της εμπιστοσύνης μεταξύ των πολιτών και των εκπροσώπων τους σε πολλά κράτη μέλη» δήλωσε η Sophie Gaston, η επικεφαλής για τα International Projects του Demos. «Η γερμανική έρευνα δείχνει ότι υπάρχει ξεκάθαρη μια πιο συμπαγής βάση για πολλούς από αυτούς τους φόβους, οι οποίοι, είτε βασίζονται στην πραγματικότητα είτε όχι, θα πρέπει να αναγνωριστούν και να αντιμετωπιστούν από τους πολιτικούς, για να μπορέσει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα