Γιατί χρειαζόμαστε κλιματική δικαιοσύνη σήμερα;

Με την έκτακτη Σύνοδο για το κλίμα στη Νέα Υόρκη να είναι παρελθόν, αυτό που ίσως περισσότερο μένει είναι η κινητοποίηση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο και η απαίτηση για άμεση δράση κατά της κλιματικής αλλαγής. Οι χώρες εκείνες όμως που επιβαρύνουν περισσότερο τον πλανήτη φαίνεται πως θα συνεχίζουν να το κάνουν.

Είναι οι ίδιες πλούσιες χώρες που εδώ και έναν αιώνα βιομηχανοποίησης συνείσφεραν τα μέγιστα στην κλιματική αλλαγή. Αποτέλεσμα αυτού είναι

οι πιο ευάλωτοι κάτοικοι των χωρών του Νότου να ζουν ήδη με τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης. Περισσότεροι άνθρωποι πάνε νηστικοί για ύπνο καθώς οι ξηρασίες, οι πλημμύρες, η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων είναι από τις πιο συχνές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Οι καλλιέργειες χάνονται, οι ψαριές να είναι αισθητά λιγότερες και άρα και το εισόδημα.Oι πιο φτωχοί αυτού του κόσμου και εκείνοι με τα λιγότερα εφόδια έρχονται αντιμέτωποι πρώτοι με τις αλλαγές του καιρού χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα.

Νέοι άνθρωποι αναγκάζονται να μεταναστεύουν σε αστικά κέντρα ή ακόμα και σε άλλες χώρες καθώς δεν βλέπουν κανένα μέλλον για τους εαυτούς τους. Όλο και περισσότερα κορίτσια θα χάνουν μαθήματα καθώς θα αναγκάζονται να περπατούν ακόμα πιο μακριά από το σπίτι τους για να βρουν νερό. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, 100 εκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας εξαιτίας των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Ακόμα, μέχρι το 2040, 600 εκατομμύρια παιδιά θα ζουν σε μέρη όπου η πρόσβαση σε νερό θα είναι ελάχιστη.

Σύμφωνα με τον HarjeetSingh, υπεύθυνο της ActionAid για την κλιματική αλλαγή,«εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν σε χαμηλές παραθαλάσσιες περιοχές και στις όχθες ποταμών θα αναγκαστούν να φύγουν. Oι πόσιμες πηγές νερού θα μολυνθούν και οι σοδειές θα είναι περιορισμένες. Αυτό μπορεί και να οδηγήσει σε συρράξεις για το ποιος θα διαχειρίζεται τους περιορισμένους πόρους. Ο κόσμος πρέπει να δράσει άμεσα διαφορετικά θα έρθουμε αντιμέτωποι με το χάος. Οι πλούσιες χώρες έχουν μεγαλύτερη ευθύνη να μειώσουν τις εκπομπές αερίων και να υποστηρίξουν τους πιο ευάλωτους κατοίκους αυτού του πλανήτη που ήδη πλήττονται από την κλιματική κρίση».

Η παγκόσμια εβδομάδα δράσης για το κλίμα ολοκληρώνεται στις 27 Σεπτεμβρίου με μια νέα πορεία των μαθητών. 35 οργανώσεις που αποτελούν τη Συμμαχία για το Κλίμα, ανάμεσά τους και η ΑctionAidθα βρισκόμαστε εκεί, μαζί με γονείς και εκπαιδευτικούς για να σταθούμε στο πλάι των παιδιών που απαιτούν κλιματική δικαιοσύνη!

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Οι νέοι μας καλούν και εμείς έχουμε χρέος να ακούσουμε Ευτυχώς, η χολή δεν είναι (το μόνο) εθνικό προϊόν
Keywords
Τυχαία Θέματα