«Για το όνομα του Θεού, παραιτήσου»: Πληθαίνουν οι φωνές κατά του Μπόρις Τζόνσον

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε την Τετάρτη τις εκκλήσεις για να υποβάλει την παραίτησή του από αντιπάλους αλλά και από στελέχη του κόμματος του, καθώς μάχεται για να διασώσει την θέση του μετά την εξέγερση που έχουν προκαλέσει στις τάξεις του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος τα πάρτι κατά παραβίασιν των μέτρων του lockdown στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ο Τζόνσον, ο οποίος το 2019 κέρδισε τη μεγαλύτερη πλειοψηφία του κόμματός του μετά από περισσότερα από 30 χρόνια,

τώρα παλεύει για να μείνει στην εξουσία μετά από μια σειρά αποκαλύψεων για πάρτι στην κατοικία του στην Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια του lockdown λόγω COVID.

Ο Τζόνσον έχει ζητήσει επανειλημμένα συγγνώμη για τα πάρτι και δήλωσε ότι δεν γνώριζε για πολλά από αυτά.

Ωστόσο, παραβρέθηκε σε αυτό που πίστευε ότι ήταν μια εκδήλωση εργασίας στις 20 Μαΐου 2020, στην οποία το προσωπικό είχε πει να «φέρει ο καθένας το δικό του ποτό». Ο Τζόνσον είπε την Τρίτη ότι κανείς δεν τον ενημέρωσε ότι η συγκέντρωση ήταν αντίθετη στους κανόνες για την COVID.

«Περιμένω από τους ηγέτες μου να επωμιστούν την ευθύνη για τις πράξεις που τους αναλογούν», δήλωσε στο κοινοβούλιο ο βουλευτής των Συντηρητικών και πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου, Ντέιβιντ Ντέιβις που υποστηρίζει το Brexit.

Ο Ντέιβις ανέφερε ένα απόσπασμα ενός συντηρητικού βουλευτή, του Λέο Άμερι, προς τον τότε πρωθυπουργό Νέβιλ Τσάμπερλεν σχετικά με τον χειρισμό του πολέμου το 1940: «Θα του θυμίσω μια δήλωση πολύ γνώριμη σε εκείνον…’για όνομα του Θεού, παραιτήσου».

«Κάθε εβδομάδα, ο πρωθυπουργός προσφέρει παράλογες και ειλικρινά μη πιστευτές δικαιολογίες για τα πάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ και κάθε εβδομάδα αυτές καταρρέουν», δήλωσε ο Κιρ Στάρμερ, ηγέτης του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος, στο Κοινοβούλιο.

Ο Στάρμερ, που χαιρέτισε την αποσκίρτηση του βουλευτή Κρίστιαν Γουέικφορντ, ο οποίος εγκατέλειψε τους Συντηρητικούς του Τζόνσον για να ενταχθεί στις τάξεις των Εργατικών, ρώτησε τον Τζόνσον εάν ένας πρωθυπουργός θα πρέπει να παραιτηθεί στην περίπτωση που παραπλάνησε το Κοινοβούλιο.

Ερωτηθείς ευθέως από βουλευτή της αντιπολίτευσης εάν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον είπε: «Όχι».

Η ανατροπή του Τζόνσον θα άφηνε το Ηνωμένο Βασίλειο σε αδιέξοδο για μήνες, τη στιγμή που η Δύση αντιμετωπίζει την κρίση της Ουκρανίας και η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αντιμετωπίζει το πληθωριστικό κύμα που προκάλεσε η πανδημία του COVID, με τον πληθωρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου να αυξάνεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 30 ετών.

Για να τεθεί θέμα ηγεσίας, 54 από τους 360 Συντηρητικούς βουλευτές στο κοινοβούλιο πρέπει να γράψουν επιστολές μομφής στον πρόεδρο της Επιτροπής 1922 του κόμματος.

Έως και 20 Συντηρητικοί βουλευτές που κέρδισαν τις έδρες τους στις τελευταίες εθνικές εκλογές του 2019 σχεδιάζουν να υποβάλουν επιστολές δυσπιστίας στον Τζόνσον, ανέφερε η Telegraph. Μια χούφτα άλλοι έχουν πει ότι ήδη έχουν γράψει τέτοιες επιστολές.

Μια ανάλυση της εφημερίδας The Times έδειξε ότι 58 Συντηρητικοί βουλευτές είχαν ασκήσει ανοιχτά κριτική στον πρωθυπουργό.

Οι κορυφαίοι αντίπαλοι εντός του Συντηρητικού Κόμματος περιλαμβάνουν τον Καγκελάριο του Οικονομικού Ρίσι Σουνάκ, 41 ετών, και την Υπουργό Εξωτερικών Λιζ Τρας, 46 ετών.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΟ Μπόρις Τζόνσον αρνείται ότι είπε ψέματα για τα πάρτι στην Ντάουνινγκ ΣτριτΤα «πάρτι της Παρασκευής» γίνονταν συστηματικά με παρότρυνση του Μπόρις ΤζόνσονΠάρτι στη Ντάουνινγκ Στριτ την ώρα που η Βρετανία πενθούσε
Keywords
Τυχαία Θέματα