Για ταχεία και πιστή εφαρμογή των προαπαιτούμενων, για να ξεκινήσει η δεύτερη αξιολόγηση, πιέζουν οι δανειστές

Θερμό καλοκαίρι, αλλά ακόμα θερμότερο φθινόπωρο προμηνύεται για την κυβέρνηση καθώς οι δανειστές πιέζουν για ταχεία αλλά και πιστή εφαρμογή των προαπαιτούμενων δράσεων προκειμένου να ξεκινήσει στην ώρα της η δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος.

Πρώτη γεύση για τις προθέσεις των ομολόγων του αναμένεται να έχει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο Eurogroup της Δευτέρας 11 Ιουλίου. Αν και στη συνεδρίαση το ενδιαφέρον θα μονοπωλήσει το ζήτημα της Βρετανίας, στην ατζέντα υπάρχει και η προετοιμασία
για το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων που πρέπει να εκπληρώσει η χώρα μας μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου να εκταμιευτεί η δόση των 2,8 δις ευρώ.

Εκεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα παρουσιάσει την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων, αλλά και το χρονοδιάγραμμα για τις υπόλοιπες δράσεις έως το Σεπτέμβριο προκειμένου να αμβλύνει τις πιέσεις των δανειστών οι οποίοι ζητούν η ολοκλήρωση τους να γίνει μέσα στον Ιούλιο και τον Αύγουστο, καθώς από το φθινόπωρο το θέμα της Βρετανίας θα είναι εκείνο στο οποίο θα αφιερωθεί ο περισσότερος χρόνος.

Υπό αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει μία ακόμα μακρόσυρτη διαπραγμάτευση η οποία θα προκαλέσει νέες ανησυχίες και προβλήματα στην Ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Αθήνα εκτιμούν ότι το ιδανικό θα ήταν όλα να έχουν «κλείσει» στο τέλος Σεπτεμβρίου, προκειμένου να μην εκκρεμεί η διαπραγμάτευση εν μέσω των διαπραγματεύσεων με τη Μεγάλη Βρετανία.

Αυτό σημαίνει βέβαια ότι η ατζέντα των συζητήσεων θα οριστικοποιηθεί τώρα και η πρόοδος που θα υπάρχει στις διαπραγματεύσεις το επόμενο διάστημα σε τεχνικό επίπεδο θα φέρει θετικά αποτελέσματα.

Τα πρώτα δείγματα ωστόσο δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Οι επαφές μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών που έχουν ξεκινήσει σχεδόν από την επομένη της ολοκλήρωσης των πρώτης αξιολόγησης -σε αυτές περιλαμβάνονται και το τετ α τετ του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των δανειστών στο περιθώριο του συνεδρίου του Economist - δείχνουν ότι θεσμοί δεν είναι διατεθειμένοι να μην προκαλέσουν νέες εμπλοκές.

Και αυτό γιατί σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους ακόμα και τώρα τα τεχνικά κλιμάκια δεν έχουν σταματήσει να εγείρουν και νέες απαιτήσεις στα ήδη συμφωνημένα, γεγονός που βάζει εμπόδια στην υλοποίηση ακόμα και των ψηφισμένων νόμων.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του Οικονομικού επιτελείου το γεγονός αυτό προκαλεί προβληματισμό στην κυβέρνηση, καθώς όπως λένε χαρακτηριστικά «την ώρα που επίσημα οι αξιωματούχοι των θεσμών επιμένουν ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει την ιδιοκτησία του προγράμματος, τα τεχνικά κλιμάκια έχουν εντολές να μην επιτρέψουν στην Ελληνική πλευρά να έχει καμία πρωτοβουλία».

Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα την Αθήνα καθώς βλέπει ότι το Βρετανικό δημοψήφισμα έχει προκαλέσει νέο γύρο διαξιφισμών στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με την επιβολή αυστηρής λιτότητας, την ώρα που η Γερμανία μοιάζει πλέον να ενισχύει τον ηγεμονικό της ρόλο και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να «επιστρέφει» με ακόμα πιο σκληρές απαιτήσεις αναφορικά με τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα πρέπει να ισχύουν.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα