Γερμανία: Ο Σρέντερ αρνείται να διακόψει σχέσεις με το Κρεμλίνο, το επιτελείο του παραιτείται

Ολόκληρο το προσωπικό του γραφείου του πρώην καγκελαρίου Γκέρχαρντ Σρέντερ (που χρηματοδοτείται ακόμα από τους Γερμανούς φορολογούμενους) παραιτήθηκε, καθώς ο επί χρόνια προσωπικός φίλος του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αντιστέκεται στις αυξανόμενες πιέσεις να διακόψει τους δεσμούς του με το Κρεμλίνο, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Σρέντερ, ο οποίος ανέλαβε αρκετά υψηλά πόστα σε ρωσικές ενεργειακές εταιρείες μετά την αποχώρησή του από τα καθήκοντά του το 2005, όπως και άλλοι πολιτικοί από το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD),

κατηγορείται τις τελευταίες εβδομάδες για την άσκηση πίεσης υπέρ ρωσικών εταιρειών.

Αυτοί οι δεσμοί έχουν γίνει αφορμή και για ανάλογη κριτκή με στόχο τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατηγορείται από καιρό ότι ήταν μαλακός με τη Ρωσία σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, μέχρι τη στιγμή που η κυβέρνησή του την περασμένη εβδομάδα αντιμετώπισε σοβαρές εμπλοκές σε επίπεδο ασφάλειας και ενέργειας.

Και δεν είναι μόνον ο Σρέντερ

Το Σαββατοκύριακο, η ηγεσία του SPD προέτρεψε τον Σρέντερ να εγκαταλείψει τις θέσεις που διατηρεί στο πλαίσιο συνεργασιων με ρωσικές εταιρείες, όπως έκαναν άλλοι πρώην Ευρωπαίοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν.

Όμως ο Σρέντερ αντιστάθηκε σε τέτοιες πιέσεις και, ενώ άσκησε κριτική στη Ρωσία για την εισβολή σε δήλωσή του την περασμένη Πέμπτη, είπε επίσης ότι έγιναν λάθη ”και από τις δύο πλευρές”. Η Ευρώπη πρέπει να διασφαλίσει ότι δεν θα διακόψει εντελώς τους δεσμούς της με τη Ρωσία, πρόσθεσε.

Ο Άλμπερτ Φουνκ, μέλος του προσωπικού του γραφείου του Σρέντερ, είπε στο Reuters ότι ο ίδιος, δύο γραμματείς και ένας οδηγός είχαν ζητήσει να διοριστούν ξανά σε άλλες θέσεις στην καγκελαρία, εκτός του γραφείου του πρώην Καγκελάριου. Ο Φουνκ αρνήθηκε να σχολιάσει τον λόγο.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επικοινωνήσει με τον Σρέντερ για να λάβει σχόλιό του. Η καγκελαρία επίσης δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Πολιτικοί όλων των παρατάξεων και η ένωση φορολογουμένων της Γερμανίας ζήτησαν τις τελευταίες εβδομάδες να σταματήσει το κράτος να χρηματοδοτεί το γραφείο που ο Σρέντερ, όπως οφείλει βάσει νόμου για τον πρώην Καγκελάριο.

Έπαινοι Πούτιν για Σρέντερ

Ο Πούτιν απένειμε μεγάλους επαίνους στον Σρέντερ κατά την επίσκεψη του Καγκελαρίου Σολτς στη Μόσχα πριν από δύο εβδομάδες, λέγοντας ότι χάρη σε αυτόν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου των Γερμανών ήταν χαμηλότεροι από άλλες χώρες.

«Μιλάει μόνο για τον εαυτό του (ο Σρέντερ), όχι για την κυβέρνηση», είπε ο Σολτς.

Οι επικριτές της κυβέρνησης λένε ότι η εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία για τις μισές ανάγκες της σε φυσικό αέριο περιόρισε εδώ και καιρό την ικανότητα ή την όρεξη της να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στη Ρωσία.

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΕΙΔΥΛΛΙΟ»Το διπλό φιλί της ζωής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ΝΑΤΟ και ΕυρώπηLive: Βομβαρδισμοί σε Χάρκοβο και Μαριούπολη, στρατιωτικό κονβόι καθ'οδόν για Κίεβο.Βίντεο: Ρουκέτα ανατινάζει κυβερνητικό κτίριο στο ΧάρκοβοΤο διπλό φιλί της ζωής από τον Βλαντιμίρ Πούτιν σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη
Keywords
Τυχαία Θέματα