Γεωθερμική ενέργεια από τη Google

.

Σε λειτουργία τέθηκε φιλόδοξο project γεωθερμικής ενέργειας της Google, που στήθηκε από τον τεχνολογικό κολοσσό σε συνεργασία με τη Fervo, startup στον χώρο της «καθαρής» ενέργειας.

Η Google έχει θέσει τον φιλόδοξο στόχο της λειτουργίας των data centers και γραφείων της με «carbon-free» ενέργεια (CFE)

σε συνεχή βάση σε κάθε δίκτυο στο οποίο λειτουργεί ως το 2030. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως τονίζεται σε σχετικό blogpost, υπάρχει ανάγκη για ταχεία εμπορευματοποίηση των προηγμένων τεχνολογιών «καθαρής» ενέργειας, και «μια από τις πιο πολλά υποσχόμενες ευκαιρίες είναι η βελτιωμένη (enhanced) γεωθερμική ενέργεια, που χρησιμοποιεί νέες τεχνικές για την αξιοποίηση της συνεχούς θερμότητας από τον φλοιό της Γης και παράγει ηλεκτρισμό χωρίς την καύση ορυκτών καυσίμων ή την απελευθέρωση άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτό βοηθά στην παροχή καθαρής ενέργειας που λειτουργεί επικουρικά σε διάφορες ανανεώσιμες, όπως η ηλιακή και η αιολική».

Όπως αναφέρεται στην ανάρτηση, πρόκειται για την πρώτη στον κόσμο εταιρική συμφωνία για την ανάπτυξη ενός project βελτιωμένης γεωθερμικής ενέργειας, και «χαιρόμαστε να ανακοινώσουμε πως το γεωθερμικό μας project είναι πλέον σε λειτουργία και carbon-free ηλεκτρισμός έχει αρχίσει να ρέει στο τοπικό δίκτυο που εξυπηρετεί τα data centers μας στη Νεβάδα».

Το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας διαπίστωσε πως η γεωθερμική ενέργεια θα μπορούσε να παρέχει μέχρι και 120 gigawatts «αξιόπιστης, ευέλικτης χωρητικότητας παραγωγής» στις ΗΠΑ ως το 2050 και να καλύπτει πάνω από το 16% των εκτιμώμενων αναγκών ηλεκτρισμού των ΗΠΑ. Θεωρείται ως ιδιαίτερα βιώσιμη επιλογή «καθαρής» ενέργειας σε πολλές περιοχές όπου είναι δύσκολη η δημιουργία άλλων πηγών. Ωστόσο δεν χρησιμοποιείται ευρέως ακόμα επειδή οι «παραδοσιακές» τεχνολογίες μπορούν να τεθούν σε υπηρεσία και να αξιοποιηθούν με συμφέροντα τρόπο μόνο σε περιοχές όπου η υπόγεια θερμότητα είναι εύκολα προσβάσιμη.

Η Fervo χρησιμοποιεί τεχνικές γεωτρήσεων από τη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου για να αξιοποιήσει θερμότητα στην οποία στο παρελθόν θα ήταν δύσκολο να υπάρξει πρόσβαση. Για να αξιοποιήσει αυτή την υπόγεια θερμότητα στις εγκαταστάσεις στη Νεβάδα, η Fervo άνοιξε δύο οριζόντια πηγάδια και εγκατέστησε καλώδια οπτικής ίνας για τη συλλογή δεδομένων που δείχνουν τη ροή, θερμοκρασία και τις επιδόσεις του γεωθερμικού συστήματος σε πραγματικό χρόνο. Το αποτέλεσμα είναι ένας γεωθερμικός σταθμός που μπορεί να παράγει carbon-free ενέργεια συνεχόμενα χρησιμοποιώντας λιγότερη γη από άλλες πηγές «καθαρής» ενέργειας και αξιοποιώντας δεξιότητες, γνώσεις και αλυσίδες προμηθευτών που υπάρχουν σε άλλες βιομηχανίες.

Όπως υπογραμμίζεται, υπάρχουν δυνατότητες για περαιτέρω εξέλιξη στον τομέα της γεωθερμικής ενέργειας. Πρόσφατα ανακοινώθηκε συνεργασία της Google με το Project InnerSpace, μη κερδοσκοπική οργάνωση αφιερωμένη στην παγκόσμια ανάπτυξη της γεωθερμικής ενέργειας, ενώ υπογραμμίζεται πως «καθώς συνεχίζουμε το ταξίδι μας στην 24/7 CFE, θα συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε νέες ιδέες και να δουλεύουμε μαζί με άλλους για να μεταμορφώσουμε τον τομέα της ενέργειας παγκοσμίως».

.Ο όμιλος Motor Oil επενδύει 4 δισ. ευρώ έως το 2030 στην πράσινη μετάβασηΜητσοτάκης προς Σολτς: Η Ελλάδα κόμβος μεταφοράς «πράσινης» ενέργειας προς τη νότια Γερμανία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γεωθερμική, Google,geothermiki, Google