Γάζα: "Λουτρό αίματος" στο νοσοκομείο Αλ Σίφα - "Επαφές" για πιθανή νέα συμφωνία Ισραήλ-Χαμάς

Διερευνητικές επαφές για το ενδεχόμενο μιας νέας συμφωνίας Χαμάς-Ισραήλ που θα αφορά στην απελευθέρωση ομήρων με παράλληλη παύση πυρός στην Γάζα, εισροή ανθρωπιστικής βοήθειας και αποφυλάκιση Παλαιστινίων κρατουμένων, φαίνεται πως διεξάγονται στο Κατάρ. 

Πληροφορίες αναφέρουν πως αν και οι εμπλεκόμενες πλευρές δεν είναι ακόμη σε διαπραγματεύσεις ο Ντέιβιντ Μπαρνέα, επικεφαλής της Μοσάντ (εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ), είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό του Κατάρ, Σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι και το αντικείμενο ήταν η πιθανότητα μιας

νέας συμφωνίας.

Η Χαμάς εκτιμάται πως κρατά ακόμη 129 ομήρους στη Γάζα και λέει πως δεν θα δεχθούν να εμπλακούν σε διαπραγματεύσεις έως ότου σταματήσει ”η ισραηλινή επίθεση εναντίον του λαού της”.

Ο δε ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεν θέλει να πάεσι σε παύση του πυρός εκτιμώντας πως θα δοθεί χρόνος να ανασυνταχτεί η Χαμάς απομακρύνοντας τον στόχο για πλήρη εξουδετέρωσή της. Ωστόσο, υπάρχει μεγάλη πίεση από του πολίτες για μια νέα συμφωνία και απελευθέρωσης ομήρων ειδικά αφού έγινε και γνωστό πως ο ισραηλινός στρατός σκότωσε κατά λάθος τρεις ομήρους, που μάλιστα είχαν υψώσει λευκή σημαία. 

Το Παρίσι πάει ακόμη πιο μακριά: Ζητά ”ανακωχή” και διαβουλεύσεις για ”πολιτική λύση”

Θέμα ”ανακωχής” αλλά και έναρξη διαβουλεύσεων για ”πολιτική λύση” έθεσε η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας κατά την επίσκεψή της στο Ισραήλ, πηγαίνοντας πολύ μακριά από τις αδύναμες, όπως φαίνεται εκ του αποτελέσματος,  φωνές άλλων χωρών της Δύσης (και κυρίως των ΗΠΑ) για τον πόλεμο στην Γάζα

Η Κατρίν Κολονά, απευθυνόμενη στον ισραηλινό ομόλογό της μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, είπε πως το Παρίσι ανησυχεί ”στον ύψιστο βαθμό” για την κατάσταση στη Γάζα και ζητεί ”νέα, άμεση και βιώσιμη ανακωχή” τονίζοντας πως ο αριθμός των αμάχων που έχουν σκοτωθεί είναι ”πολύ μεγάλος”. 

Πρόσθεσε, πως μια εκεχειρία για να επιτρέψει ”να σημειωθεί πρόοδος για την απελευθέρωση των ομήρων”, για την αύξηση της ροής εισόδου ανθρωπιστικής  βοήθειας στον θύλακα και εν τέλει για να αρχίσουν συζητήσεις προς εξεύρεση μιας ”πολιτικής λύσης”.

″Πρέπει τώρα να σκεφτούμε τι θα ακολουθήσει την επόμενη μέρα...να υπάρξει ένας ενός πολιτικός ορίζοντας για την αντιμετώπιση αυτής της σύγκρουσης”.

Από την πλευρά του ο Έλι Κοέν επανέλαβε τη θέση της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οποιοδήποτε αίτημα για κατάπαυση του πυρός συνιστά ”σφάλμα” και ”δώρο για τη Χαμάς”.  

Η Κολονά, επέμεινε πάντως πως η Γαλλία μπορεί να διαδραματίσει ”σημαντικό” ρόλο και στον Λίβανο για να αποφευχθεί μια ανάφλεξη των περιφερειακών εντάσεων. ″Υπάρχει ακόμη δυνατότητα να αποτραπεί ο πόλεμος στον Λίβανο. Αν η διεθνής κοινότητα δεν τα καταφέρει, δεν θα έχουμε άλλη επιλογή από το να το αναλάβουμε εμείς”, ανταπάντησε ο Κοέν.

#Israël#Territoirespalestiniens | C’est avec beaucoup d’émotion que le ministère de l’Europe et des Affaires étrangères a appris le décès de l’un de ses agents, mort des suites de ses blessures lors d’un bombardement israélien à Rafah, dans le sud de la bande de Gaza.

➡️… pic.twitter.com/FXfmBCttco

France Diplomatie
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γάζα, Λουτρό, Αλ Σίφα - Επαφές, Ισραήλ-Χαμάς,gaza, loutro, al sifa - epafes, israil-chamas