Γαλλία: Απαγορεύτηκαν οι πωλήσεις στρειδιών στο Μπορντό εν μέσω φόβων για νοροϊό

Οι υγειονομικές αρχές της νοτιοδυτικής Γαλλίας απαγόρευσαν προσωρινά την πώληση στρειδιών από τον περίφημο κόλπο του Αρκασόν, αφού αρκετά άτομα υπέστησαν τροφική δηλητηρίαση.

Τις τελευταίες ημέρες, αρκετά κρούσματα οξείας γαστρεντερίτιδας έχουν αναφερθεί. Ωστόσο, μέχρι στιγμής τουλάχιστον κανένα από αυτά δεν είναι απειλητικό.

Οι αρχικές έρευνες σε τοπικές καλλιέργειες στρειδιών επιβεβαίωσαν την παρουσία νοροϊού, της πιο κοινής αιτίας γαστρεντερίτιδας.

Οι περιφερειακές υγειονομικές αρχές δήλωσαν την Τετάρτη

ότι η αλιεία, η συγκομιδή και οι πωλήσεις όλων των οστρακοειδών από το Αρκασόν, έναν γραφικό κόλπο στον Ατλαντικό που φημίζεται για τα θαλασσινά του, θα σταματήσουν προσωρινά.

«Οι παρτίδες οστρακοειδών που συλλέγονται ή αλιεύονται στις περιοχές αυτές πρέπει να αποσυρθούν από την πώληση», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η νομαρχία της Ζιρόντ.

«Όποιος έχει στην κατοχή του οστρακοειδή από αυτές τις περιοχές καλείται να μην τα καταναλώσει και να τα επιστρέψει στο σημείο πώλησης».

Les huîtres du bassin d'Arcachon sont interdites à la vente à cause de la présence d'un norovirus, responsable de la gastro-entérite

Une décision difficile pour les ostréiculteurs, puisque les fêtes de fin d'année représentent près d'un tiers de leur chiffre d'affaires pic.twitter.com/w6ZUmdmz6T

— BFMTV (@BFMTV) December 28, 2023Περίοδος αιχμής ελέω εορτών 

Η απαγόρευση θα πλήξει τους καλλιεργητές στρειδιών που προσδοκούσαν σε αυξημένη κατανάλωση στο τέλος του έτους, με το έδεσμα να αποτελεί παραδοσιακό πιάτο των εορταστικών γευμάτων της Παραμονής και της Πρωτοχρονιάς.

«Για όσους συνεργάζονται με τα σούπερ μάρκετ, η εορταστική περίοδος αντιπροσωπεύει έως και το ήμισυ του κέρδους τους, με τα δύο τρίτα αυτού του αριθμού να πωλούνται τα Χριστούγεννα και το ένα τρίτο για την παραμονή της Πρωτοχρονιάς», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP ο Τιερί Λαφόν, τοπικός παραγωγός με έδρα την πόλη Gujan-Mestras.

«Υπάρχει ο άμεσος αντίκτυπος, η απώλεια εισοδήματος.Τα στρείδια είναι ένα ζωντανό, φρέσκο προϊόν, οπότε δεν μπορούμε απλώς να τα βάλουμε σε ένα ράφι και να πούμε ότι θα δούμε αργότερα τι θα γίνει. Θα πρέπει να διαχειριστούμε ένα τεράστιο απόθεμα».

Huîtres du bassin d'Arcachon : les "eaux usées" et "les fortes pluies" à l'origine des intoxications ? ➡️ https://t.co/fghfd8U4NDpic.twitter.com/1Zr2WKh19F

France Bleu Gironde (@Bleu_Gironde) December 28, 2023

Διαρροές λυμάτων και ρύπανση των οστρακοκαλλιεργειών

Η περιφερειακή επιτροπή οστρακοκαλλιέργειας της Νέας Ακουιτανίας (CRCAA) θεωρεί ότι οι υπερχειλίσεις λυμάτων ευθύνονται για τη μόλυνση των περιοχών παραγωγής.

″Έχουμε ένα πολύ αξιοπρεπές σύστημα αποχέτευσης, το οποίο συχνά προβάλλεται ως παράδειγμα”, δήλωσε ο Λαφόν.

″Αλλά η διαχείριση των όμβριων υδάτων είναι θλιβερή. Είχαμε έντονες βροχοπτώσεις εδώ και ενάμιση μήνα, ο υδροφόρος ορίζοντας είναι στο υψηλότερο σημείο του, και όταν συμβαίνει αυτό, μερικά εκατοστά νερού στο δρόμο είναι αρκετά για να κατακλύσουν το σύστημα αποχέτευσης.

″Οι σωλήνες δεν μπορούν πλέον να αντιμετωπίσουν τη ροή και υπερχειλίζει στο θαλάσσιο περιβάλλον, το οποίο καθίσταται ανθυγιεινό”.

Ο κόλπος του Αρκασόν παράγει περίπου 8.000 τόνους στρείδια ετησίως - το 10% της συνολικής παραγωγής της Γαλλίας, σύμφωνα με στοιχεία της CRCAA και της Agreste, της στατιστικής υπηρεσίας του γαλλικού Υπουργείου Γεωργίας.

Η CRCAA προειδοποίησε για ”μια άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση” μετά την ανακοίνωση της απαγόρευσης, η οποία έρχεται δύο μήνες μετά τις καταιγίδες που κατέστρεψαν αρκετά εκτάρια καλλιεργειών στην περιοχή.

Πηγή: RFI

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑΕφιάλτης στην κουζίνα: Διάσημος σεφ έδεσε υπάλληλό του γυμνό σε καρέκλα με μήλο στο στόμαΈνα «τέρας» του γλυκού νερού: Το ψάρι που τρώει πιράνχας για πρωινόΚύπρος: Χιλιάδες γάτες νεκρές από νέα μετάλλαξη του κορονοϊού
Keywords
Τυχαία Θέματα
Γαλλία, Απαγορεύτηκαν, Μπορντό,gallia, apagoreftikan, bornto