Φυσικό αέριο: Σε πτωτική πορεία οι τιμές - Εξανεμίζονται τα κέρδη ρεκόρ των προηγούμενων μηνών

Σε πτωτική πορεία βρίσκονται οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να υποχωρούν σήμερα έως και 8,1%.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, να χάνονται αρκετά από τα κέρδη των προηγούμενων ημερών, όταν οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 28% στην προηγούμενη συνεδρίαση, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022, λίγες ημέρες μετά τον πόλεμο στην στην Ουκρανία.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, η διόρθωση που παρουσιάζουν σήμερα οι τιμές, είναι το πιο πρόσφατο παράδειγμα ακραίας αστάθειας που

καταδιώκει την αγορά φυσικού αερίου της Ευρώπης εδώ και μήνες.

Κι ενώ τα αποθέματα έχουν φτάσει στο 88%, πολύ πάνω από το κανονικό για την εποχή και η βιομηχανική ζήτηση παραμένει μειωμένη μετά την ενεργειακή κρίση του περασμένου έτους, αρκεί μια μικρή σπίθα για να «εκραγούν» και πάλι οι τιμές.

Οποιαδήποτε ένδειξη διακοπής της προσφοράς, όπως οι ενδεχόμενες απεργίες στην τροφοδοσία του LNG στην Αυστραλία, μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη των τιμών, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο έντονες τον ερχόμενο χειμώνα.

«Οι τρεις μεγάλες εγκαταστάσεις LNG στην Αυστραλία θα μπορούσαν να διαταράξουν περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών του καυσίμου και το 50% της εξαγωγικής ικανότητας LNG της Αυστραλίας και να αναγκάσει πολλούς Ασιάτες αγοραστές να ψάξουν αλλού για τα φορτία τους», δήλωσε σε σημείωμα ο Zongqiang Luo, ανώτερος αναλυτής της Rystad Energy.

Μέχρι στιγμής οι συνομιλίες μεταξύ των εργατικών συνδικάτων της Αυστραλίας και της Chevron Corp συνεχίζονται σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί ο κίνδυνος μια απεργιακής ανάφλεξης.

Αποθέματα αερίου

Οι έμποροι παρακολουθούν τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ασία, όπου η εικόνα φαίνεται να είναι ανάμεικτη.

Τα συνολικά αποθέματα LNG στην Ιαπωνία ενδέχεται να έχουν πέσει κάτω από το επίπεδο του περασμένου έτους λόγω της ισχυρότερης ζήτησης ενέργειας, σύμφωνα με τη Rystad.

Στην Κίνα, τα αποθέματα δεξαμενών LNG στους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής ενδέχεται να φτάσουν το 90% τον επόμενο μήνα, γεγονός που θα μπορούσε να αναγκάσει τους εισαγωγείς να μειώσουν τις παραδόσεις θαλάσσιων αποστολών.

Οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG έχουν ήδη υποχωρήσει από τα υψηλά που παρατηρήθηκαν νωρίτερα φέτος και ο μεγάλος ανταγωνισμός για την προσφορά θα αυξηθεί όταν ξεκινήσει η ζήτηση για θέρμανση από τον ερχόμενο χειμώνα.

Η Ευρώπη βασίζεται στα καύσιμα για να καλύψει τα κενά που αφήνει η απώλεια φυσικού αερίου από τους ρωσικούς αγωγούς, αλλά αυτό είναι απίθανο να είναι αρκετό πριν από το 2025, σύμφωνα με τον αναλυτή του Bloomberg Intelligence, Patricio Alvarez.

Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προ μηνών, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, υποχώρησαν 3,74% στα 38,34 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα στο Άμστερνταμ. Το ισοδύναμο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχώρησε 4%, διαγράφοντας επίσης ένα προηγούμενο κέρδος.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠλαφόν κέρδους σε σχολικά είδη, θερμοσίφωνες – Τι θα περιλαμβάνει το «Καλάθι Σχολικών Ειδών»Χαβάη: Δεκάδες οι νεκροί από τις φονικές πυρκαγιές, ανείπωτη καταστροφή στο Μάουι (Εικόνες)Χαλκιδική: Ένταση κατά την απομάκρυνση «κλειδωμένων» ομπρελών από παραλία
Keywords
Τυχαία Θέματα
Φυσικό, - Εξανεμίζονται,fysiko, - exanemizontai