Φωτιές: Στις φλόγες σπίτια στην Κάρυστο, εφιάλτης δίχως τέλος στη Ρόδο

Ατελείωτη μάχη για θέσουν υπό έλεγχο τα επικίνδυνα πύρινα μέτωπα που απειλούν ανθρώπους και καταστρέφουν περιουσίες και καταπράσινες εκτάσεις γης δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις της χώρας.  Κάτοικοι και πυροσβέστες στη Ρόδο μιλούν μάλιστα για την πιο δύσκολη ημέρα από τότε που ξεκίνησε η φωτιά.

63 δασικές πυρκαγιές εκδηλώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα στο αρχικό τους στάδιο, αναφέρεται σε ενημέρωση της Πυροσβεστικής, ενώ σχετικά με τα μέτωπα των πυρκαγιών σε Ρόδο, Κέρκυρα,

Εύβοια και Δερβενάκι Αχαΐας τονίζεται ότι έχουν εκδηλωθεί πολλαπλές αναζωπυρώσεις.

Κάρυστος

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις, λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή, στην πυρκαγιά της Καρύστου με τις φλόγες να απειλούν οικισμούς.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Καρύστου Δημήτρη Ξυπόλητο «η φωτιά έχει μπει στα πρώτα σπίτια του πάνω Πλατανιστού, οικισμού δηλαδή που απέχει ελάχιστα από τον κυρίως κορμό του χωριού».

Η κατάσταση μεταβάλλεται από ώρα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουμ στην περιοχή. Οι επίγειες δυνάμεις έχουν καθηλωθεί, καθώς δεν μπορούν να πλησιάσουν εκεί που οι αναζωπυρώσεις γίνονται μέτωπα φωτιάς, ενώ οι εναέριες που παραμένουν στην περιοχή, δίνουν πραγματική μάχη σ′ ένα μέτωπο που προσεγγίζει τα 10 χιλιόμετρα.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τους κατοίκους «οι εναέριες δυνάμεις προλάβαν την επέκταση της φωτιάς στον Πλατανιστό, κυριολεκτικά μέσα στις αυλές, και συνεχίζουν τη μάχη καθώς οι φλόγες αναπτύσσονται γύρω γύρω από τα σπίτια του χωριού». Ο Περιφερειάρχης Στερεάς δεν κρύβει την αγωνία του για την νύχτα, καθώς θα αποχωρήσουν οι εναέριες δυνάμεις. «Ελπίζουμε να έχουμε ύφεση στους ανέμους για να μπορέσουμε με τις επίγειες δυνάμεις να περιορίσουμε την επέκταση της καταστροφής» όπως σημειώνει.

Η περιοχή είναι κατάφυτη από ελιές, πεύκα και χαμηλότερη βλάστηση. Την ίδια στιγμή οι κάτοικοι οικισμών ειδοποιούνται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να κατευθυνθούν προς την Κάρυστο.

Εντολή εκκένωσης για την περιοχή Άγιοι της Ευβοίας εκδόθηκε από το 112 και ζητά από όσους βρίσκονται εκεί να κατευθυνθούν προς Κάρυστο. Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης από το 112 στους κατοίκους του χωριού Πλατανιστός.

Λόγω των ισχυρών ανέμων οι διάσπαρτες εστίες αναζωπυρώθηκαν σε ένα ενιαίο μέτωπο το οποίο κατευθύνθηκε προς Λιβάδι, Καστρί και Πλατύ Γυαλό.

Άοκνες ήταν οι προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων όλη τη νύχτα, που ανεφοδιάζονταν και συνέχιζαν να επιχειρούν στα μέτωπα.

Τα μέτωπα αυτή την ώρα εξακολουθούν να είναι μεγάλα στο σημείο, με τις επίγειες δυνάμεις να επιχειρούν ακόμα. Η κατάσταση για άλλη μια νύχτα, εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός ελέγχου.

⚠️ Ενεργοποίηση 1️⃣1️⃣2️⃣

Keywords
Τυχαία Θέματα