Φιλιππίνες: Εσπασε την καραντίνα, τιμωρήθηκε με 300 «βαθιά καθίσματα» και πέθανε

Ενας άνδρας στις Φιλιππίνες που παραβίασε τους κανόνες καραντίνας πέθανε, αφού του επιβλήθηκε από την αστυνομία τιμωρία 300 squats (σ.σ. άσκηση γυμναστικής γνωστή ως «βαθιά καθίσματα»), σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η οικογένειά του.

Ο Ντάρεν Μαναογκ Πεναρεντόντο φέρεται να εντοπίστηκε από αξιωματικούς ενώ αγόραζε νερό μετά τις 18.00 τοπική ώρα στην επαρχία Καβίτε την Πέμπτη.

Την επόμενη μέρα κατέρρευσε και αργότερα πέθανε.

Η επαρχία Καβίτε, στο νησί Λουζόν, βρίσκεται επί του παρόντος υπό αυστηρό lockdown

για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας δήλωσε ότι δεν υπάρχει σωματική τιμωρία για όσους βρέθηκαν να παραβιάζουν τους κανόνες της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, μόνο επιπλήξεις από τους αξιωματικούς. Είπε επίσης στα τοπικά ΜΜΕ ότι εάν διαπιστωθεί ότι οι αξιωματικοί έχουν επιβάλει μια τέτοια την τιμωρία, αυτό δεν θα γίνει ανεκτό.

Ενας συγγενής του θύματος ανακοίνωσε το θάνατό του στο Facebook, καταγγέλλοντας ότι η αστυνομία ανάγκασε τον εκλιπόντα και άλλους παραβάτες να κάνουν αρχικά 100 βαθιά καθίσματα ταυτόχρονα αλλά επειδή δεν συγχρονίζονταν τους έβαζαν να τα ξανακάνουν με αποτέλεσμα να φτάσουν τις 300 επαναλήψεις.

Ο κ. Πεναρεντόντο επέστρεψε στο σπίτι του στις 06:00 το πρωί της Παρασκευής με πόνο, είπε ο αδερφός του.

Βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα τον δείχνει να κινείται με μεγάλη δυσκολία.

Την επόμενη μέρα κατέρρευσε και σταμάτησε να αναπνέει. Η οικογένεια ζήτησε από τους γείτονες να τον βοηθήσουν, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες πέθανε λίγο αργότερα.

Ο δήμαρχος της πόλης είπε ότι είχε διατάξει τον αρχηγό της αστυνομίας να διενεργήσει διεξοδική έρευνα για το συμβάν και περιέγραψε την υποτιθέμενη τιμωρία ως «βασανιστήρια».

Νωρίτερα αυτό το μήνα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προειδοποίησε τη διεθνή κοινότητα ότι οι παραβάτες στις Φιλιππίνες κακοποιούνται.

Η ομάδα είπε ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου η αστυνομία και οι τοπικοί αξιωματούχοι είχαν κλείσει τους ανθρώπους σε κλουβιά σκύλων και άλλοι αναγκάστηκαν να κάθονται ακάλυπτοι κάτω από τον καυτό μεσημεριανό ήλιο.

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος την Πέμπτη, ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε προειδοποίησε τους πολίτες να μην αψηφούν τους κανόνες της καραντίνας, λέγοντας: «Δεν θα διστάσω. Οι εντολές μου απευθύνονται στην αστυνομία και στον στρατό, καθώς και στους αξιωματούχους της επαρχίας, εάν υπάρχει πρόβλημα, ή περιπτώσεις όπου υπάρχει βία και οι ζωές σας κινδυνεύουν, πυροβολήστε τους μέχρι θανάτου».

(με πληροφορίες από BBC)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕIράν: Συλλάβαμε Ισραηλινό κατάσκοπο και άλλους που σχετίζονται με ξένες μυστικές υπηρεσίεςReuters: Οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι πιστεύουν ψευδείς αναφορές για την επίθεση στο ΚαπιτώλιοΟι προοπτικές στρατηγικής σύγκλισης Ελλάδας - Ισραήλ
Keywords
Τυχαία Θέματα