Φεντερίκο Μένα: Η ψηφιακή τεχνολογία άλλαξε τον τρόπο ζωής μας

Federico Menna

Με την ευκαιρία της BEYOND, της μοναδικής έκθεσης τεχνολογίας και καινοτομίας στην Ελλάδα, η οποία συγκεντρώνει εταιρείες τεχνολογίας από όλο τον κόσμο, καινοτόμες νεοφυείς επιχειρήσεις και διακεκριμένους ομιλητές, ζήτησα από έναν εκ των βασικών ομιλητών στα συνέδρια που θα γίνουν παράλληλα με την έκθεση, να μας πει τις απόψεις του για το πόσο  επηρέασε τη ζωή μας η ψηφιακή τεχνολογία.

Ο Φεντερίκο Μενα, Head of Staff

& Operations του EIT Digital, του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας (EIT), απαντά στα ζητήματα που έθεσα, ζητήματα της εποχής που αφορούν όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Αξίζει να σημειώσω, ότι ο EIT Digital, είναι ένας οργανισμός της Ε.Ε., που ιδρύθηκε με στόχο την ενίσχυση της ικανότητας για ανάπτυξη καινοτομίας στην Ευρώπη. Το ΕΙΤ προωθεί την καινοτομία μέσω της διασύνδεσης των επιχειρήσεων με την ακαδημαϊκή εκπαίδευση και την επιστημονική έρευνα, με στόχο την ανάπτυξη λύσεων που απαντούν σε επείγουσες παγκόσμιες περιβαλλοντικές προκλήσεις. Το EIT αποτελειται από 8 κοινότητες καινοτομίας: Climate, Innovation Communities, Digital, Health, InnoEnergy, Manufacturing, RawMaterials, UrbanMobility. 

Βρισκόμαστε ήδη στην ψηφιακή εποχή. Τελικά, με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, πού εντοπίζετε τις θετικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας;

«Ο θετικός αντίκτυπος της ψηφιοποίησης σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας είναι ορατός, είτε πρόκειται για πρόσβαση σε πληροφορία, υπηρεσίες, συμπερίληψη ή συνδεσιμότητα. Μπορούμε να έχουμε όλα τα δεδομένα στα χέρια μας και να μείνουμε συνεχώς σε επαφή με κοντινά μας άτομα, όπου κι αν είμαστε, όποτε θέλουμε. Ακόμα και η πιο σπάνια πληροφορία δεν αποτελεί πια προνόμιο μιας ελίτ. Η ψηφιοποίηση, η ψηφιακή διάδοση και η διαθεσιμότητα των δεδομένων, θα ενισχύσουν την προοπτική για καινοτομία και τον εκδημοκρατισμό της κοινωνίας.

Επιπλέον, έχουν δημιουργηθεί νέες μορφές εργασίας, μέσω της τηλεργασίας και της ραγδαίας ανάπτυξης της οικονομίας που βασίζεται σε πλατφόρμες, επιτρέποντας σε εργαζομένους από διάφορους τομείς να γίνουν ελεύθεροι επαγγελματίες. Ακόμα επιτρέπει σε φοιτητές να έχουν πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου, ανεξάρτητα με τον τόπο διαμονής τους και την κοινωνική τους κατάσταση.»

BEYOND

Η πανδημία έφερε πιο γρήγορα την ψηφιακή τεχνολογία στην καθημερινότητά της, λόγω των lockdown και της απομακρυσμένης εργασίας και εκπαίδευσης. Τι από αυτά που θα μάθαμε με την ψηφιοποίηση θα πρέπει να κρατήσουμε και τι θα πρέπει να απορρίψουμε;

«Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τη κλιματική αλλαγή, η πανδημία μας έμαθε να χρησιμοποιούμε διαδικτυακά εργαλεία, που διευκολύνουν τη συνεργασία και μειώνουν την ανάγκη για μετακίνηση, ακόμα και μετά το τέλος της πανδημίας. Η υβριδική εργασία και ευελιξία, είναι πια η νέα κανονικότητα που βελτιώνει τις ζωές των ανθρώπων, επιτρέποντας την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και ιδιωτικής ζωής. Αυτό δεν θα ήταν δυνατό χωρίς τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία και εργαλεία.

Αυτό που σίγουρα δεν πρέπει να συνεχιστεί μετά την πανδημία είναι η απομόνωση. Είμαστε κοινωνικά όντα και χρειαζόμαστε προσωπική αλληλεπίδραση, ώστε να διατηρήσουμε τη σωματική και ψυχική μας υγεία. Επίσης, η καινοτομία ανθίζει καλύτερα όταν οι άνθρωποι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους για περισσότερο χρόνο από το σύνηθες των 15 ή 30 λεπτών, σε μια βιντεοκλήση.»

Η βιομηχανική επανάσταση αυτοματοποίησε διαδικασίες και άλλαξε τον τρόπο της παραγωγής. Η ψηφιακή επανάσταση ίσως να άλλαξε και τον τρόπο σκέψης. Μπορούμε να μιλήσουμε για εκδημοκρατισμό;

«Απολύτως. Η σκέψη μας βασίζεται στην πληροφορία και η πρόσβαση σε αυτή δεν είναι μόνο κλειδί για τη συμπερίληψη, την εκμάθηση και την καινοτομία, αλλά επίσης επιτρέπει την πρόληψη κατάχρησης της πληροφορίας. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο διάλογος για δεδομένα συμπεριφοράς, συγκεντρωμένα από μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αλγόριθμους μηχανών αναζήτησης. Φυσικά, πρέπει να εξασφαλίζουμε το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα και το απόρρητο των επιχειρήσεων.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για το πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την πληροφορία, είναι τα εργαλεία που έχουμε. Συνεπώς, επίσης και τον εκδημοκρατισμό των ψηφιακών εργαλείων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί, πχ μέσω δημόσιων υπηρεσιών και κοινωνικοοικονομικής εκπαίδευσης για όλους.»

BEYOND

Είναι η ψηφιακή τεχνολογία αγαθό για όλους ή κυρίως για τις νεότερες γενιές;

«Κατά κάποιο τρόπο, η ερώτηση αυταπαντάται. Ναι, η τεχνολογία είναι αγαθό και ανήκει σε όλες της γενιές. Φυσικά, αυτό που κάνει η τεχνολογία στην πράξη, θα είναι για διαφορετικές γενιές και το πώς θα τη χρησιμοποιήσουν μπορεί να διαφέρει, αλλά το ίδιο συμβαίνει και μεταξύ ατόμων της ίδιας γενιάς. Στην ουσία της, μια τεχνολογία εξυπηρετεί κάποια ανάγκη και μια ανάγκη μπορεί να εξυπηρετηθεί με διαφορετικές τεχνολογίες. Πιστεύουμε πραγματικά στη δύναμη της εκπαίδευσης, ώστε να επιτρέψουμε σε όλες τις γενιές να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία και να τη χρησιμοποιούν με ουσιαστικό τρόπο, εξυπηρετώντας τις ανάγκες τους. Όλοι πρέπει να εκπαιδεύονται στις νέες τεχνολογίες και στις ψηφιακές. Δεν χρειαζόμαστε μόνο τεχνικούς εμπειρογνώμονες, αλλά ένα ελάχιστο επίπεδο γνώσεων σε όλα τα επίπεδα του πληθυσμού. Για το σκοπό αυτό, η διδασκαλία μαθημάτων όπως η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη στο δημοτικό και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση πρέπει να γίνει κανόνας.»

Η BEYOND πραγματοποιηθεί για δεύτερη χρονιά στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη, από 29 Σεπτεμβρίου ως 2 Οκτωβρίου, και είναι sold out σε συμμετοχές. Διοργανώνεται από τη ΔΕΘ - HELEXPO, τη Be-Best και τους Industry Disruptors Game Changers (IDGC), και πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και του Υπουργείου Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης). Συνδιοργανωτές είναι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φεντερίκο Μένα,fenteriko mena