Εβρος: Στάχτη σχεδόν 1 εκατ. στρέμματα - Αποκαρδιωτική η εικόνα από δορυφόρο

Αποκαρδιωτικά είναι τα νεότερα δορυφορικά δεδομένα που έγιναν διαθέσιμα από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ποτέ σε ευρωπαϊκό έδαφος και συνεχίζει να καίει για 16η ημέρα στον Εβρο.

Οπως προκύπτει από την ανάλυση των δορυφορικών δεδομένων, η συνολική έκταση που έχει κάνει στάχτη η καταστροφική φωτιά, η οποία προέκυψε από τη συνένωση των πυρκαγιών σε Αλεξανδρούπολη

και Δαδιά, ξεπερνά τα 935.000 στρέμματα (έως την 02.09.2023, 11:31 τοπική ώρα).

Από τα συνολικά 935.000 στρέμματα καμένης έκτασης, προσεγγιστικά έχουμε αυτούς τους τρεις αριθμούς:

440.180 στρ αφορούν δασικές εκτάσεις (47%).
318.700 στρ αφορούν θαμνώδεις εκτάσεις (34%).
81.140 στρ αφορούν αγροτικές εκτάσεις (9%).

Καμένη έκταση στη μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο μέχρι τις 02.09.2023 από την Υπηρεσία Ταχείας Χαρτογράφησης Copernicus (EMS). Η οπτικοποίηση της καμένης έκτασης πραγματοποιήθηκε από την μονάδα METEO του  Σε Λευκίμη και Προβατώνα το ενεργό μέτωπο

Tο ενεργό μέτωπο της φωτιάς που μαίνεται στον Eβρο για 16η συνεχόμενη ημέρα  έχει περιοριστεί σήμερα σε Λευκίμμη και Προβατώνα.

Επιτόπο επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 122 οχήματα, 16 πεζοπόρα τμήματα με τη συνδρομή από αέρος 8 αεροσκαφών και 2 ελικοπτέρων.

Με τις διαδοχικές ρίψεις νερού από τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τις ισχυρές επίγειες δυνάμεις κατάσβεσης και την μείωση της έντασης των ανέμων, μειώθηκε σταδιακά η μεγάλη δυναμική του μετώπου της πυρκαγιάς. Οι εστίες σε Σουφλί και Δαδιά είναι σε ύφεση.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν σε διάσπαρτες ενεργές εστίες εντός της περιμέτρου των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ, Γιαννούλη, ενώ από νωρίς το πρωί της Κυριακής μπήκαν στη μάχη και τα εναέρια μέσα. 

«Πρόκειται για μια ασυνήθιστη μεγα-πυρκαγιά σε συμπαγές δάσος, που ξεκίνησε από 19 φωτιές», σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός, με αποτέλεσμα το νερό να μη μπορεί να φτάσει στο έδαφος και να σβήσει τη φωτιά.. Επίσης, ανέφερε ότι όλα τα υπόλοιπα μέτωπα έχουν αντιμετωπιστεί.

Όπως τόνισε η κατάσβεση της πυρκαγιάς δεν είναι υπόθεση μιας ημέρας και θα χρειαστεί να περάσουν μέρες μέχρι να σβήσει και η τελευταία εστία φωτιάς που έχει προκαλέσει τεράστια οικολογική και οικονομική καταστροφή.

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα

Ανησυχία, την ίδια ώρα, προκαλεί ότι και σήμερα ο κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς στην περιοχή είναι πολύ υψηλός.

Γενικότερα, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) προβλέπεται σήμερα Κυριακή για πέντε περιφέρειες της χώρας, σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς προβλέπεται αύριο για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Βοιωτίας, ΠΕ Εύβοιας συμπεριλαμβανομένης της νήσου Σκύρου)

– Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Λακωνίας)

⚠️ Χάρτης Πρόβλεψης Κινδύνου

Keywords
Τυχαία Θέματα
Εβρος, Στάχτη, - Αποκαρδιωτική,evros, stachti, - apokardiotiki