Ευρωκοινοβούλιο: Ζητεί απαγόρευση «χρυσών διαβατηρίων» και βιζών για Ρώσους

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Τετάρτη ψήφισμα που καλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση να απαγορεύσει τα λεγόμενα ”χρυσά διαβατήρια” έως το 2025 και να σταματήσει αμέσως την έκδοση βίζας και διαβατηρίων σε πλούσιους Ρώσους με αντάλλαγμα επενδύσεις.

Η κίνηση έπεται της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει προκαλέσει παγκόσμιες κυρώσεις άνευ προηγουμένου κατά της Μόσχας, εις βάρος ισχυρών και πλούσιων Ρώσων ολιγαρχών που συνεργάζονται με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η βιομηχανία έκδοσης των

χρυσών διαβατηρίων, μεταξύ 2011 και 2019 δημιούργησε επενδύσεις σε χώρες της Ε.Ε αξίας άνω των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ωστόσο ήταν σχεδόν εξ ολοκλήρου μη ρυθμισμένη κανονιστικά στην ΕΕ, παρά το γεγονός ότι πολλές χώρες εφαρμόζουν αυτά τα προγράμματα εδώ και χρόνια.

Κράτη της ΕΕ όπως η Μάλτα και η Κύπρος είχαν τεράστια κέρδη απ′ αυτά τα προγράμματα ενώ ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που επιβλέπει τη χρηματοοικονομική πολιτική, Βάλντις Ντομπρόβσκις, δημιούργησε ένα επιτυχημένο επενδυτικό πρόγραμμα κατοικίας στη Λετονία όταν ήταν ακόμα πρωθυπουργός της χώρας στις αρχές της περασμένης δεκαετίας.

Οι ευρωβουλευτές αναφέρουν στην έκθεσή τους ότι ο τερματισμός τέτοιων συστημάτων θα μπορούσε να έχει σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο σε ορισμένες χώρες. Ως εκ τούτου, προτείνουν τη σταδιακή κατάργηση των συστημάτων χρυσού διαβατηρίου και αυστηρούς κανόνες για τις ρυθμίσεις διαμονής, συμπεριλαμβανομένων πολύ πιο αυστηρών ελέγχων στους αιτούντες.

Μόλις έξι ευρωβουλευτές ψήφισαν κατά της απαγόρευσης, ανάμεσα τους ο Αθανάσιος Κωνσταντίνου που είχε εκλεγεί με την Χρυσή Αυγή πριν γίνει ανεξάρτητος. 

European Parliament just voted against Citizenship and residence by investment schemes (golden passports and visas)

Only 12 MEPs against: 6 from far-right, 6 from the Left.

ID: 1 FvD

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ευρωκοινοβούλιο, Ζητεί, Ρώσους,evrokoinovoulio, zitei, rosous