Ευλογιά των πιθήκων: Kρούσματα σε 12 χώρες

Ο διευθυντής του νοσοκομείου μολυσματικών ασθενειών Spallanzani Francesco Vaia μιλά στους δημοσιογράφους στο τέλος μιας συνέντευξης Τύπου, στη Ρώμη, Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022. Ο Vaia είπε ότι τρία κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν επιβεβαιωθεί και απομονωθεί στο νοσοκομείο Spallanzani σε δύο ασθενείς που ταξίδεψαν στο τα Κανάρια νησιά και ένα προς τη Βιέννη.

Το Βέλγιο έγινε η πρώτη χώρα που επιβάλλει καραντίνα 3 εβδομάδων στα εντοπισμένα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναμένει να

εντοπιστούν κι άλλα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων, καθώς επεκτείνει την επιτήρηση σε χώρες όπου η νόσος αυτή δεν είναι ενδημική.

Μέχρι αυτή την ώρα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ηνωμένο Βασίλειο έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, που είναι δεκάδες. Στο Βέλγιο έχουν επιβεβαιωθεί 4 κρούσματα, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία έχουν καταγράψει από 3 μολύνσεις. Τουλάχιστον ένα έχει εντοπιστεί σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα όπου ένα ύποπτο κρούσμα είναι υπό εξέταση.

Στην Ολλανδία μάλιστα έχουν βρει περισσότερα κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων όμως θα δώσουν τα συνολικά στοιχεία τη Δευτέρα. 

Από τις τελευταίες χώρες που επιβεβαιώνουν κρούσματα της ευλογιάς των πιθήκων είναι η Αυστρία, το Ισραήλ και η Ελβετία.

Ως χθες Σάββατο, αναφέρθηκαν 92 επιβεβαιωμένα και 28 ύποπτα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων από 12 κράτη μέλη όπου ο ιός δεν είναι ενδημικός, διευκρίνισε η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ, προσθέτοντας ότι θα δώσει περαιτέρω οδηγίες και συστάσεις τις επόμενες ημέρες για τον περιορισμό της εξάπλωσής του.

«Οι διαθέσιμες πληροφορίες υποδεικνύουν ότι η μετάδοση μεταξύ ανθρώπων γίνεται όταν υπάρχει στενή επαφή με ασυμπτωματικούς μολυσμένους ανθρώπους», επισήμανε ο ΠΟΥ.

Καραντίνα 3 εβδομάδων για όσους νοσήσουν στο Βέλγιο

Σε καραντίνα 21 ημερών υποχρεώνει το Βέλγιο όσους νοσήσουν από την ευλογιά των πιθήκων, αλλά όχι και τις στενές επαφές τους.

Oι επιστήμονες στο Βέλγιο αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο δεν γνωρίζουν και δεν μπορούν να προβλέψουν σε ποιο βαθμό. Καλούν όσους εμφανίσουν συμπτώματα να πάνε κατευθείαν στα επείγοντα και όχι στον οικογενειακό γιατρό.

Όσοι διαγνωστούν μπαίνουν σε καραντίνα για τρεις εβδομάδες, κάτι που δεν ισχύει για τις στενές επαφές τους. Οι στενές επαφές των κρουσμάτων καλούνται να είναι προσεκτικές για 21 ημέρες, περίπου τόσο είναι το διάστημα που μπορεί να εμφανιστούν συμπτώματα από την επαφή με κρούσμα και να αποφεύγονται γι’αυτό το χρονικό διάστημα οι επαφές με εγκύους και ευπαθείς ομάδες.

Βέλγος επιστήμονας ο οποίος μελετά την εμφάνιση του ιού στο Κονγκό, εκτιμά ότι ο ιός που έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη και την Αμερική προέρχεται από την Δυτική Αφρική, αλλά είναι πιο ήπιος, ενώ επισημαίνει ότι ναι μεν φαίνεται μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο, όχι όμως από τους πιθήκους αλλά πιο πιθανόν είναι από τρωκτικά.

Στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας αναμένεται και η αξιολόγηση του Eυρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).

Την ανησυχία του εξέφρασε ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, καθώς στις ΗΠΑ εξετάζονται ύποπτες περιπτώσεις σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με ταξιδιώτη από τη Νιγηρία.

«Είναι κάτι για το οποίο όλοι πρέπει να ανησυχούμε. Το εξετάζουμε ενδελεχώς για να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε και ίσως ποιο εμβόλιο, αν υπάρχει, θα μπορούσε να είναι διαθέσιμο» δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Πιο καθησυχαστικός παρουσιάστηκε ο CEO της Pfizer, Άλμπερτ Μπουρλά, ερωτηθείς για το θέμα της ευλογιάς των πιθήκων, στο περιθώριο της σημερινής εκδήλωσης, με την οποία ο Σύνδεσμος Φιλίας Ελλάδας - Ισραήλ τον ανακήρυξε σε επίτιμο πρόεδρό του.

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑ. Μπουρλά: Δεν ανησυχούμε αυτή τη στιγμή ότι η ευλογιά των πιθήκων θα αποτελέσει μεγάλο κίνδυνοΕυλογιά των πιθήκων: Σε απομόνωση το πρώτο ύποπτο κρούσμαΤι γνωρίζουμε ως τώρα για την ευλογιά των πιθήκων
Keywords
Τυχαία Θέματα