Ερντογάν: «Ανίκανες» να αντιμετωπίσουν τους τρομοκράτες οι ευρωπαϊκές αρχές

Σκληρή κριτική άσκησε σε βάρος των βελγικών και των ευρωπαϊκών εν γένει αρχών ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχετικά με τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε τις βελγικές αρχές για την «ήπια» στάση που τηρούν απέναντι σε τρομοκρατικές οργανώσεις, υποστηρίζοντας ότι θα πρέπει να δώσουν λόγο για την ανεπάρκεια των υπηρεσιών πληροφοριών μετά τις επιθέσεις αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους στις Βρυξέλλες.

Ο
Τούρκος πρόεδρος, που ενοχλήθηκε από την παρουσία φιλοκούρδων διαδηλωτών κοντά στο χώρο όπου διεξαγόταν η σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, την περασμένη εβδομάδα, είπε ότι οι ευρωπαϊκές αρχές αποδείχθηκαν «ανίκανες», αφού η Άγκυρα απέλασε, τον περασμένο Ιούλιο, τον έναν από τους βομβιστές αυτοκτονίας των Βρυξελλών αλλά κατόπιν εκείνος αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Ερντογάν έχει κατ' επανάληψη εξομοιώσει το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) με το Ισλαμικό Κράτος λέγοντας ότι και οι δύο είναι τρομοκρατικές οργανώσεις ενώ κατηγορεί την Ευρώπη ότι δεν καταδικάζει τη δράση των Κούρδων στην Τουρκία.

Οι Βέλγοι «επέτρεψαν σε μέλη της αυτονομιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης να στήσουν σκηνές ακριβώς δίπλα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, επιτρέπουν την επίδειξη φωτογραφιών των τρομοκρατών, άφησαν τις σημαίες τους να υψωθούν εκεί», είπε σε ομιλία του στην πόλη Σοργκούν. «Και τι έγινε, μόλις δυο ημέρες μετά;», συνέχισε ο Τούρκος πρόεδρος, καταδικάζοντας τις ευρωπαϊκές αρχές επειδή άφησαν ελεύθερο τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουΐ, τον έναν από τους δύο αδελφούς που ανατινάχθηκαν στις Βρυξέλλες.

«Τόσο ανίκανες κυβερνήσεις... Συλλάβαμε αυτόν τον τύπο στο Γκαζίαντεπ, τον απελάσαμε, τον στείλαμε πίσω. Αυτοί οι κύριοι δεν έκαναν ότι ήταν απαραίτητο και τον άφησαν ελεύθερο τον τρομοκράτη».

«Αδελφοί μου, η τρομοκρατία δεν είναι πρόβλημα μιας μόνης χώρας, είναι όλου του κόσμου. Θεού θέλοντος, θα το καταλάβουν», πρόσθεσε.

Την Τετάρτη ο Ερντογάν ανακοίνωσε ότι το Βέλγιο αγνόησε την προειδοποίηση της Άγκυρας ότι ο Μπακραουΐ ήταν τρομοκράτης. Ωστόσο, ο Μπακραουΐ είχε απελαθεί στην Ολλανδία και οι αρχές της χώρας αυτής υποστηρίζουν ότι δεν κατάλαβαν πως ήταν επικίνδυνος επειδή η Τουρκία δεν ακολούθησε τις κανονικές διαδικασίες όταν τον απέλασε. Την Πέμπτη, οι ολλανδικές αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα ένα έγγραφο του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, με ημερομηνία 14 Ιουλίου 2015, που ενημερώνει για την απέλαση του Μπακραουΐ και δίνει πληροφορίες για την πτήση με την οποία θα αναχωρούσε από την Τουρκία αλλά δεν κάνει καμία αναφορά στους λόγους της απέλασής του ή στις διασυνδέσεις του με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Με αφορμή την υπόθεση αυτή οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης του Βελγίου υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους , αλλά ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δεν τις έκανε δεκτές. Από πλευράς τους, οι δύο υπουργοί κατήγγειλαν την «αοριστία» των πληροφοριών που είχε παράσχει η Τουρκία το καλοκαίρι του 2015 για τον Ιμπραχίμ Ελ Μπακραουΐ, αλλά και τον «απαράδεκτο» τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την υπόθεση ένας Βέλγος αστυνομικός στην Κωνσταντινούπολη.

«Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αν ο κόσμος ήταν τέλειος ορισμένα πράγματα ίσως να είχαν γίνει διαφορετικά» είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κουν Γκέενς μιλώντας σε κοινοβουλευτική επιτροπή.

«Όμως η ιστορία δεν είναι τόσο αρνητική όσο την παρουσίασαν τις τελευταίες ημέρες», πρόσθεσε αναφερόμενος στις κατηγορίες της Άγκυρας ότι οι βελγικές αρχές αγνόησαν τις πληροφορίες σχετικά με τον Μπακραουί.

Απευθυνόμενος στους Βέλγους βουλευτές, ο υπουργός Εσωτερικών Γιαν Γιαμπόν επέρριψε ευθύνες στον «σύνδεσμο» της βελγικής αστυνομίας στην Κωνσταντινούπολη, χωρίς να τον κατονομάσει.

«Δεν μπορώ παρά να συμπεράνω ότι ένα πρόσωπο επέδειξε, το λιγότερο, αμέλεια, δεν ήταν δυναμικός, ούτε πολύ προσηλωμένος» στη δουλειά του, είπε ο Γιαμπόν. «Ένας άνθρωπος που προέρχεται από τον μηχανισμό της αστυνομίας έκανε γκάφα», πρόσθεσε κάνοντας λόγο για «απαράδεκτη» συμπεριφορά του αστυνομικού.

Ο υπουργός εξήγησε ότι ο Ιμπραχίμ ελ Μπακραουΐ συνελήφθη στις 11 Ιουνίου 2015 στο Γκαζίαντεπ και ότι ο Βέλγος σύνδεσμος στην Κωνσταντινούπολη ενημερώθηκε στις 26 Ιουνίου από την τουρκική αστυνομία, η οποία δεν του έδωσε λεπτομέρειες για την υπόθεση. Τρεις ημέρες αργότερα ο αστυνομικός έστειλε τις πληροφορίες στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία της αστυνομίας των Βρυξελλών που του ζήτησε να ερευνήσει και να μάθει περισσότερα για το πρόσωπο αυτό που είχε καταδικαστεί στο Βέλγιο για ληστεία.

Όμως μέχρι τις 20 Ιουλίου ο αξιωματικός αυτός δεν έκανε τίποτα, «δεν υπήρξε άλλη επικοινωνία» με τις Βρυξέλλες, τόνισε ο υπουργός.

Στο μεταξύ, στις 14 Ιουλίου η τουρκική αστυνομία ενημέρωσε τις πρεσβείες του Βελγίου και της Ολλανδίας στην Άγκυρα ότι ο Ιμπραχίμ ελ Μπακραουί επρόκειτο να επιβιβαστεί σε αεροσκάφος με προορισμό το Άμστερνταμ μέσα σε μισή ώρα. Η πληροφορία αυτή έφτασε στις Βρυξέλλες έξι ημέρες αργότερα.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο)

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα