Έρευνα: Νέα τεχνική απεικόνισης εντοπίζει βλάβη στους πνεύμονες από τον COVID-19

Μία νέα έρευνα ήρθε στο φως από την Βρετανία, σύμφωνα με την οποία ο COVID-19 εξακολουθεί να προκαλεί προβλήματα στους πνεύμονες μήνες μετά την μόλυνση του ασθενή από τον ιό.

Η μελέτη πoυ βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο και έγινε με δείγμα δέκα ασθενών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, χρησμοποίησε μία νέα τεχνική στον χώρο της αξονικής τομογραφίας με περισσότερα αποτελέσματα

απ′ όσα μπορεί να μας δώσει η συμβατική μέθοδος.

Πρόκειται για ένα αέριο που ονομάζεται «Ζίνον» με το οποίο ο μαγνητικός τομογράφος μπορεί να εντοπίσει - απεικονίσει πνεύμονες που έχουν υποστεί βλάβη.

Οι πνευμονολόγοι σχολίασαν πως ένα τέστ που θα μπορούσε να εντοπίσει μακροχρόνιες βλάβες, θα ήταν ένα πολύ μεγάλο όπλο στην μάχη κατά του κορονοϊού.

Ο ασθενής εισπνέει το αέριο κατά την διάρκεια της εξέτασης.

Ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Φέργκιους Γκλίσον, δοκίμασε το συγκεκριμένο τεστ σε δέκα ασθενείς ηλικίας 19 έως 69 ετών.

Οκτώ από αυτούς είχαν μεγάλη δύσπνοια και αισθάνονταν κόπωση, τρεις μήνες αφότου είχαν νοσήσει με κορονοϊό, παρόλο που κανένας από αυτούς δεν είχε εισαχθεί σε Μονάδα Εντατική Θεραπείας ή χρειάστηκε αναπνευστήρα κατά την νοσηλεία, ενώ η συμβατική μέθοδος της αξονικής τομογραφίας δεν κατάφερε να εντοπίσει τα προβλήματα στους πνεύμονες.

Η νέα μέθοδος εντόπισε βλάβη στους πνεύμονες, επισημαίνοντας περιοχές όπου το οξυγόνο δεν κυκλοφορούσε με ευκολία στο αίμα.

Τα αποτελέσματα ώθησαν τον καθηγητή Φέργκιους Γκλίσον να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο της έρευνας με δείγμα 100 ασθενών αυτή την φορά, προκειμένου να διαπιστώσει αν το ίδιο ισχύει για άτομα που δεν είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο και δεν είχαν αντιμετωπίσει αυτού του είδους τα σοβαρά συμπτώματα. Σκοπεύει μάλιστα να ζητήσει την συνδρομή τοπικών ιατρείων, έτσι ώστε άτομα που έχουν βρεθεί θετικά στον Covid-19 από μια σειρά ηλικιακών ομάδων, να κάνουν το συγκεκριμένο τεστ.

Ο στόχος είναι να ανακαλύψουν οι επιστήμονες αν και κατά πόσο ο κορονοϊός προκαλεί μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες ή υποχωρεί με την πάροδο του χρόνου.

«Περίμενα κάποια μορφή βλάβης στους πνεύμονες, αλλά όχι στον βαθμό που έχουμε δει», δήλωσε ο καθηγητής Φέργκιους Γκλίσον.

Ο κίνδυνος σοβαρής ασθένειας και θανάτου αυξάνεται σημαντικά για την ηλικία των 60 ετών και άνω. Αλλά εάν το τεστ ανακαλύψει ότι η βλάβη στους πνεύμονες συμβαίνει σε μια ευρύτερη ηλικιακή ομάδα, ακόμη και σε εκείνους που δεν χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο «τότε αυτό αλλάζει δραματικά τα δεδομένα που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα», υποστήριξε ο καθηγητής Φέργκιους Γκλίσον.

Η νέα τεχνική αναπτύχθηκε από μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέιμς Γουάιλντ, ο οποίος είπε ότι δίνει την δυνατότητα στους γιατρούς να δουν τα προβλήματα στους πνεύμονες που προκαλεί ο Covid-19 καθώς και τις όποιες παρενέργειες του.

Πηγή: BBC

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Έρευνα: Ποιες στρατηγικές είναι αποτελεσματικότερες ενάντια στην εξάπλωση του κορονοϊού Ερευνα: Ο σκύλος μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τον κορονοϊό Ερευνα αποδεικνύει πως η ανοσία από τον κορονοϊό διαρκεί έως και έξι μήνες
Keywords
Τυχαία Θέματα