Επαναλειτουργεί η ΕΝΚΛΩ. Ποιοι την αγόρασαν και με ποιους όρους

Με δείγματα από την επανεκκίνηση της οικονομίας επέστρεψε από την Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Αν και ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην κάνει συγκεκριμένη αναφορά, στη Μακεδονία και την Θράκη όλοι συζητούν ένα γεγονός: την επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ.

Σε πλήρη συνεργασία και συνεννόηση με τους
εργαζόμενους ένα επενδυτικό fund με έδρα το Λουξεμβούργο (αλλά και με ελληνικό ενδιαφέρον) αγοράζει την ΕΝΚΛΩ βάζοντας τέλος στην επί δεκαετίες αποβιομηχάνιση της Βορείου Ελλάδος. Για την επαναλειτουργία της ΕΝΚΛΩ ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος, καθώς υπήρξε πλήρης συνεργασία παραγωγικών υπουργών, επενδυτών, εργαζομένων και φορέων. Ο επενδυτής και οι εργαζόμενοι υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης στις αρχές του Απρίλη, διασφαλίζοντας τα μισθολογικά αι εργασιακά δικαιώματα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο ενδιαφερόμενος επενδυτής κατέθεσε το μεσημέρι της Τρίτης επίσημη πρόταση στο πτωχευτικό δικαστήριο για την εξαγορά του υπολοίπου της πτωχευτικής περιουσίας της ΕΝΚΛΩ. Η ιδιοκτησία της νέας εταιρίας θα είναι κατά 80% στο επενδυτικό κεφάλαιο και κατά 20% στους πρώην εργαζομένους και οι μισθοί θα ξεκινούν από 751 ευρώ, γεγονός που ικανοποιεί και τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι για 3 χρόνια δεν θα μπορούν να πουλήσουν μετοχές από το 20% που κατέχουν, ενώ οι προσλήψεις προσωπικού στη συσταθησόμενη εταιρεία, πραγματοποιούνται από τη Διοίκησή της, με πρώτη επιλογή από αυτούς που συμμετέχουν στο Νομικό Πρόσωπο των Εργαζομένων αξιοκρατικά και εφόσον πληρούν τα κριτήρια των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν.

Η πρόταση συνοδεύεται από το επιχειρηματικό σχέδιο που εκπόνησαν οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με το οποίο πρόκειται να λειτουργήσουν τρεις εργοστασιακές μονάδες, σε Μαρωνεία (Κομοτηνή), Ροδόπη (Κομοτηνή) και Στενήμαχο (Νάουσα).
Αρχικά θα απασχοληθούν 400 εργαζόμενοι και μετά την πρώτη πενταετία εκτιμάται ότι θα απασχολούνται 700.
Παράλληλα με την επαναφορά θέσεων εργασίας, εκτιμάται ότι δημιουργούνται 5 έως 7 δραστηριότητες όπως αυτές των μεταφορών, των μηχανολογικών εργασιών, των logistics, που σημαίνει ότι υπάρχει πολλαπλασιαστική εργασιακή δυναμική. Αναμένεται επίσης σημαντική τόνωση της τοπικής αγοράς.

Επισημαίνεται ότι είναι η πρώτη φορά που πρώην εργαζόμενοι συνέταξαν βιώσιμο σχέδιο για την επαναδραστηριοποίηση βιομηχανικών μονάδων εταιρίας που βρίσκεται σε πτώχευση. Και για τον ΣΥΡΙΖΑ αυτό το γεγονός είναι ενδεικτικό του είδους της παραγωγικής ανασυγκρότησης που θέλει να οργανώσει.

Η ΕΝΚΛΩ έγινε γνωστή ως Ενωμένα Κλωστήρια του ομίλου Λαναρά, ο οποίος «πρωταγωνίστησε» αρνητικά την περίοδο του Χρηματιστηρίου με πλήθος συζητήσιμων εξαγορών.

Ήταν όμως μία από τις εμβληματικές κλωστοϋφαντουργίες της Ελλάδας με έτος ίδρυσης το 1929. Τη δεκαετία 1992-2002 ήταν μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον τομέα της στην Ευρώπη με 17 εργοστάσια στην Ελλάδα και 4 σε βαλκανικές χώρες, ενώ απασχολούσε 2.500 εργαζόμενους. Την τριετία 1999-2002 ήταν στο τοπ 5 του κόσμου παράγοντας προϊόντα μεγάλων αθλητικών εταιρειών, όπως της Nike (και δη κατ’ αποκλειστικότητα) και της Adidas, ενώ είχε το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής για την ευρωπαϊκή αγορά της ιταλικής Benetton.

Ωστόσο η εμπλοκή στο Χρηματιστήριο, το μονόπλευρο ενδιαφέρον για την τιμή της μετοχής και όχι την παραγωγή, η διαρκής αύξηση της δανειοδότησης έφεραν ως αποτέλεσμα την πτώχευση της επιχείρησης – αφού πρώτο το 2011 οι τράπεζες, που είχαν πια τις μετοχές, απέρριψαν πρόταση από τις ΗΠΑ για την εξαγορά της ΕΝΚΛΩ.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα