Ενόχληση στην κυβέρνηση από τις δηλώσεις Σουλτς. «Αυτονόητο» το ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ίση

Την ενόχληση της κυβέρνησης σχετικά με τις δηλώσεις του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, περί της διαφοροποίηση της Αθήνας όσον αφορά στη στάση της Ε.Ε. απέναντι στη Ρωσία, εξέφρασαν κυβερνητικές πηγές, οι οποίες υπογράμμισαν πως δεν μπορεί να υπάρξει ομοφωνία χωρίς διάλογο και τη σύμφωνη γνώμη των κρατών- μελών.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι κακώς ο κ. Σουλτς συνδέει το θέμα αυτό με τα οικονομικά
ζητήματα και σημειώνουν ότι το ζήτημα είναι ανοιχτό, καθώς συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Κυβερνητικές πηγές τόνιζαν επίσης, ότι από την πρώτη στιγμή η νέα ελληνική κυβέρνηση προέταξε την αυτονόητη θέση της ότι η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο μέλος και να λαμβάνεται υπόψη η θέση της.

Αναφερόμενος στο θέμα ο νέος υπουργός εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς υποστήριξε ότι, ορισμένοι εταίροι μας παραβίασαν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησαν να μας φέρουν προ τετελεσμένων πριν καν ορκιστεί η νέα Κυβέρνηση. «Αυτό το καταστήσαμε σαφές εξαρχής, δεν θα γίνει αποδεκτό» τόνισε ο κ. Κοτζιάς και πρόσθεσε: «Όποιος νομίζει ότι στο όνομα του χρέους η Ελλάδα θα παραιτηθεί από την κυριαρχία της και από την ενεργητική δραστήρια συμβολή της στην ευρωπαϊκή πολιτική, κάνει λάθος. Θέλουμε να είμαστε Έλληνες, πατριώτες, θέλουμε να είμαστε ευρωπαϊστές, θέλουμε πάνω απ' όλα ένα Υπουργείο που θα τολμά να σκέφτεται διαφορετικά, που θα γυρίσει σελίδα και θα υπηρετήσει τις γενικότερες αγωνίες και προοπτικές του λαού μας».

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη όταν εμποτίζει με την ελληνική εξωτερική πολιτική, τις σκέψεις της και τα συμφέροντά της, τους διεθνείς οργανισμούς, τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, την ίδια την ΕΕ» είπε ο νέος υπουργός Εξωτερικών.

Ως προς την επίσκεψη του κ. Σουλτς και τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό το μεσημέρι, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι από την πλευρά του κ. Τσίπρα θα τεθούν τα θέματα της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, η βιωσιμότητα του χρέους και η ανάγκη προώθησης μιας αμοιβαία επωφελούς πολιτικής για την ανάπτυξη και την απασχόληση.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Keywords
Τυχαία Θέματα