Ενισχύεται η τριμερής συνεργασία Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρου. Στην Κύπρο το 2016 η συνάντηση των αρχηγών κρατών

Η δεύτερη τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών πραγματοποιήθηκε σήμερα Τετάρτη στα Ιεροσόλυμα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την Τριμερή Σύνοδο Κορυφής σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου 2016.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρέσβεις - Γενικοί Διευθυντές Dore Gold και οι ομόλογοί του από την Ελλάδα
Αλέξανδρος Δημήτριος Παρασκευόπουλος και ο Αλέξανδρος Ζήνων .

Κατά τη συνάντηση τα τρία μέρη συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα και ζητήματα που αφορούν στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής με την προοπτική να ενισχύσουν τις διμερείς σχέσεις τους και με προοπτική να επισημοποιήσουν στη συνεργασία τους στο πλαίσιο της προώθησης της σταθερότητας, της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή.

Επίσης τα τρία μέρη επικεντρώθηκαν στην προώθηση τομέων συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, της μετανάστευσης, στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, στον τουρισμό, στο περιβάλλον, στη διαχείριση των υδάτων, στην έρευνα και στην τεχνολογία.

Επιπλέον συζήτησαν για το ενδεχόμενο τριμερούς συνεργασίας σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων όπως: Ερευνα και διάσωση, πολιτική προστασία, οικονομική συνεργασία, ναυτιλία, υγεία και φάρμακα, εκπαίδευση, αγροτικά θέματα, αλιεία, διαχείριση και επίλυση κρίσεων, διαπροσωπικές επαφές και θέματα πολιτισμού. Από τις συζητήσεις προέκυψε η κοινή θέληση για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ, της Ελλάδας και της Κύπρους σε όλους τους τομείς.

Όλα τα μέρη εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την εξάπλωση της τρομοκρατίας τόσο σε τοπικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, αλλά και για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν από τις αυξανόμενες μεταναστευτικές ροές. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη καταδίκασαν την όλες τις τρομοκρατικές δράσεις και υπογράμμισαν την ανάγκη για περιφερειακή αλλά και διεθνή συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτή η απειλή.

Ο κ. Παρασκευόπουλος επεσήμανε την ανάγκη για ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του κρίσιμου ζητήματος των μεταναστευτικών ροών από τις περιοχές που διέρχονται σοβαρές κρίσεις, όπως επίσης να αντιμετωπιστεί το ανθρωπιστικό ζήτημα, αλλά και οι οικονομικές, όπως και οικονομικές συνέπειες καθώς και να εντοπιστεί η ρίζα του προβλήματος. Επιπλέον υπογράμμισε το πολύ ουσιαστικό που πρέπει να γίνει και αυτό είναι να μπορέσουν όλα τα κράτη στην περιοχή να συμμορφωθούν με τους συμφωνημένους νόμους και πρακτικές και να συμπεριφέρονται εποικοδομητικά και υπεύθυνα έτσι ώστε να προωθείται η σταθερότητα σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Από την πλευρά του ο κ. Ζήνων ενημέρωσε τους συνομιλητές τους για τις τελευταίες εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις, υπό τον ΟΗΕ, για λύση του Κυπριακού και όπως είπε στόχος είναι να επιτευχθεί μια δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού βασισμένη στο Διεθνές Δίκαιο και στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Στο ανακοινωθέν τονίζεται ότι τα τρία μέρη συμφώνησαν να εργαστούν για να εμβαθύνουν την τριμερή συνεργασία, να διευρύνουν τον διάλογο σε όλα τα επίπεδα με στόχο την προώθηση των κοινών συμφερόντων και να συνδράμουν στην περιφερειακή ειρήνη, στη σταθερότητα και στην ευημερία. Ακόμη συμφώνησαν να συναντώνται σε πιο τακτική βάση και να συστήσουν μαι τριμερή επιτροπή συντονισμού που θα απαρτίζεται από ανώτατους αξιωματούχους των υπουργείων Εξωτερικών και η οποία θα επιβλέπει την εφαρμογή όλων των θεμάτων εκείνων που συζητούνται κατά τις συναντήσεις.

Τέλος στο ανακοινωθέν γίνεται γνωστό ότι οι επικεφαλής στις 28 Ιανουαρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί τριμερής
σύνοδος κορυφής σε επίπεδο Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Λευκωσία στις 28 Ιανουαρίου 2016.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα