Ενδεχόμενο αγορών κρατικών ομολόγων ύψους 50 δισ. τον μήνα εξετάζει η ΕΚΤ

Πρόταση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) καλεί για αγορές κρατικών ομολόγων ύψους 50 δισ. ευρώ τον μήνα, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Wall Street Journal και του Bloomberg.

Σύμφωνα με τη WSJ, η οποία επικαλείται καλά πληροφορημένες για το θέμα πηγές, το πρόγραμμα θα διαρκέσει τουλάχιστον έναν χρόνο- ένδειξη ότι εξετάζονται μεγάλης κλίμακας μέτρα ενίσχυσης για την
ενδυνάμωση της «εύθραυστης», όπως χαρακτηρίζεται, οικονομίας της Ευρωζώνης.

«Το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ συναντήθηκε την Τρίτη για να αποφασίσει σχετικά με την πρόταση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση συσκέψεων από ολόκληρο το 25μελές διοικητικό συμβούλιο, την Πέμπτη. Ο τελικός αριθμός και οι λεπτομέρειες θα μπορούσαν να αλλάξουν αφού το σχέδιο συζητηθεί από όλο το συμβούλιο» αναφέρεται σχετικά.

Όπως σημειώνεται, η πρόταση υποδεικνύει την προθυμία της ΕΚΤ να κινηθεί πιο επιθετικά από ό,τι ανέμεναν οι αγορές. Προβλέψεις μεταξύ αναλυτών δείχνουν να καταλήγουν στο ποσό των περίπου 500 δισ. ευρώ όσον αφορά στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά η πρόταση του εκτελεστικού συμβουλίου δείχνει ότι οι αγορές ομολόγων θα μπορούσαν να φτάσουν σε τουλάχιστον 600 δισ. ή και παραπάνω. Ωστόσο, εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει.

Σε αντίστοιχο δημοσίευμα του Bloomberg, αναφέρεται ότι ο Μάριο Ντράγκι, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πρότεινε τη δαπάνη 1,1 τρισ. ευρώ με σκοπό την αναβίωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, το πρόγραμμα που προτάθηκε περιλαμβάνει τις αγορές ομολόγων μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016, σύμφωνα με δύο αξιωματούχους κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης.
Keywords
Τυχαία Θέματα