ΕΛΣ: Η παράσταση των Μ. Μαρμαρινού - Α. Καραζήση για την Επανάσταση του 1821 στην GNO TV

«Η αποστροφή για την επίσημη Ιστορία είναι στοιχειώδης. Η εκπαίδευση και τα εθνικά αφηγήματα έχουν φροντίσει γι’ αυτό. Αντίθετα, η δίψα για προφορικές ή γραπτές αφηγήσεις, παραλειπόμενα, τεκμήρια, με δυο λόγια για τη θραυσματική Ιστορία, τις ιστορίες, είναι τεράστια. Αυτό είναι το υλικό και ο τρόπος μας. Να ανοιχτεί η Ιστορία στη μυθοπλασία. Να λειτουργήσει απενοχοποιημένα ως ψυχοτρόπο, που μας μεταφέρει (σχεδόν σωματικά) έξω απ’ τον φράχτη της αυτονόητης και αυτοεπιβεβαιούμενης πρόσληψης. Ενδυόμενοι τα λόγια και τα

ρούχα των ηρώων και των συγγραφέων, προσπαθούμε (κάποιες φορές αδέξια, άτολμα) να εξερευνήσουμε τη δυνατότητα μιας λαθραίας εισόδου στη ρίζα της εντύπωσης, στο σημείο όπου το παρελθόν γίνεται ένα διευρυμένο παρόν. Αυτό αρκεί. Για μας, για την Ιστορία, για το θέατρο».

Αυτά σημειώνουν σχετικά με τη μέθοδο της παράστασης τους «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον. Γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση κι εγώ, κάτι θα σκέφτομαι», στην οποία οι επιμέρους ιστορίες αντιπαρατίθενται στην αφήγηση της επίσημης Ιστορίας, οι σκηνοθέτες Μιχαήλ Μαρμαρινός και Ακύλλας Καραζήσης.

Η παραγωγή αποτελεί ανάθεση της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής σε μια ομάδα με επικεφαλής τους δύο σκηνοθέτες, καθώς και τον συνθέτη Αντώνη Ανισέγκο, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και έρχεται στην GNO TV από τις 18 Ιουνίου έως και τις 18 Ιουλίου.

Μια παράσταση φτιαγμένη από σκέψεις και ιδέες, από αφηγήσεις και τραγούδια, από ποίηση, χορό και ζωγραφική, από πρόσωπα και σώματα, από το φως και τον ήχο -από όσα εκφέρονται και όσα δείχνονται.

Η παράσταση χρησιμοποιεί, εκτός των άλλων, και κείμενα της εποχής ως τεκμήρια μιας «πολύγλωττης» πραγματικότητας.

Πρόκειται για «ένα άτακτο και πολύ πλούσιο υλικό, γραμμένο σε κάθε είδους διάλεκτο ή και γλώσσα, που μοιάζει να αποτελεί την άμεση, συγχρονική αντίδραση στα ιστορικά συμβάντα».

Σκηνοθεσία: Μιχαήλ Μαρμαρινός, Ακύλλας Καραζήσης

Δραματουργία: Ακύλλας Καραζήσης, Μιχαήλ Μαρμαρινός

Μουσική: Αντώνης Ανισέγκος

Σκηνικό: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Κοστούμια: Κάτριν Κρούμπαϊν

Σχεδιασμός φωτισμών: Αλέκος Αναστασίου

Ερμηνεύουν: Λάμπρος Γραμματικός, Ακύλλας Καραζήσης, Ευαγγελία Καρακατσάνη, Έκτορας Λυγίζος, Ηλέκτρα Νικολούζου, Μάριος Σαραντίδης, Μαρία Σκουλά

Guest: Μιχαήλ Μαρμαρινός

Συμμετέχει η Μαίρη Καραζήση

Αντώνης Ανισέγκος πιάνο, ηλεκτρονικά

Η παραγωγή βιντεοσκοπήθηκε χωρίς την παρουσία κοινού στην Εναλλακτική Σκηνή της ΕΛΣ στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος στις 17, 18, 19 και 20 Μαρτίου 2021.

Υπάρχουν διαθέσιμοι ελληνικοί και αγγλικοί υπότιτλοι.

Για τη μετάδοση του έργου από την GNO TV προπωλούνται εισιτήρια των 5 ευρώ στην www.ticketservices.gr και στο https://tickets.public.gr/

Με το εισιτήριο των 5 ευρώ ο θεατής:

μπορεί να απολαύσει μέσω του nationalopera.gr/GNOTV την παράσταση στον χρόνο που αυτός θα επιλέξει, από τον υπολογιστή, το ipad, την τηλεόραση ή ακόμα και το κινητό του τηλέφωνο.

έχει τη δυνατότητα απεριόριστων προβολών της παράστασης για διάστημα 30 ημερών από την πρώτη προβολή.

έχει πρόσβαση στο online πρόγραμμα της παράστασης.

Πληροφορίες: Ταμεία ΕΛΣ 2130885700

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Η Ελληνική Επανάσταση ζωντανεύει σε κτίρια 18 πόλεων - Ταυτόχρονη προβολή σε όλη την ΕλλάδαΠρώτες (εντυπωσιακές) φωτογραφίες από τον «Προμηθέα Δεσμώτη»Park your cinema: Θερινό σινεμά στο Ξέφωτο του  ΚΠΙΣΝ με ελεύθερη είσοδο
Keywords
Τυχαία Θέματα