Εκλογές στο Ισραήλ: O Νετανιάχου επιδιώκει επάνοδο, στις πέμπτες εκλογές σε 4 χρόνια

Οι Ισραηλινοί ψήφισαν για πέμπτη φορά μέσα σε λιγότερο από 4 χρόνια την Τρίτη, με τον πρώην πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να επιδιώκει την επιστροφή του σε μια κούρσα που είναι πιθανό να καθοριστεί από ένα ακροδεξιό κόμμα το οποίο έχει εξελιχθεί από κόμμα του περιθωρίου σε πιθανό ρυθμιστή.

Μετά από χρόνια αδιεξόδου, η δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων απέναντι στα κόμματα έχει αυξηθεί, μα η έξαρση της υποστήριξης για το υπερεθνικιστικό μπλοκ του Θρησκευτικού Σιωνισμού έχει αυξήσει την ένταση τόσο για τους υποστηρικτές όσο και

για τους αντιπάλους του συν-αρχηγού του κόμματος, Ίταμαρ Μπεν-Γκβιρ.

Αξιωματούχοι έλεγαν πως η προσέλευση ήταν στο 47,5% ως τις 4 μμ, η υψηλότερη σε αυτό το σημείο εδώ και 23 χρόνια. Παραμένει ασαφές πώς η μεγάλη αυτή πρώιμη συμμετοχή των ψηφοφόρων θα επηρεάσει τα αποτελέσματα.

Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, δικάζεται για κατηγορίες διαφθοράς που ο ίδιος αρνείται, μα το δεξιό Λικούντ του αναμένεται να καταλήξει το μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου. Παρόλα αυτά, οι δημοσκοπήσεις της προηγούμενης εβδομάδας έδειχναν πως δεν εξασφαλίζονταν και πάλι από τη δεξιά οι 61 έδρες που χρειάζονται για την πλειοψηφία στην Κνεσέτ των 120 εδρών, ανοίγοντας τον δρόμο για παρατεταμένες διαπραγματεύσεις για κυβερνητικό συνασπισμό και νέες εκλογές.

Η ασφάλεια στους δρόμους και οι αυξανόμενες τιμές βρίσκονται στην κορυφή των προβληματισμών των ψηφοφόρων σε μια εκστρατεία που χαρακτηρίστηκε από αποστασίες στον κυβερνώντα συνασπισμό δεξιών, κεντρώων και αραβικών κομμάτων που σχηματίστηκε μετά από τις τελευταίες εκλογές.

Η προεκλογική εκστρατεία, που άρχισε εβδομάδες μετά από μια σύντομη αναμέτρηση με την Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα τον Αύγουστο, εξελίχθηκε επίσης με φόντο την αύξηση της βίας στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με σχεδόν καθημερινές επιδρομές και συγκρούσεις.

Ωστόσο στην προεκλογική περίοδο δέσποζε ο Νετανιάχου, οι δικαστικές μάχες του οποίου τροφοδορούν το αδιέξοδο στην ισραηλινή πολιτική από τότε που απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος του για δωροδοκία, απάτη και άλλα το 2019.

Ρίχνοντας την ψήφο του στην Ιερουσαλήμ ο Νετανιάχου, αφού προειδοποίησε τους υποστηρικτές του για την εν δυνάμει υψηλή προσέλευση των αντιπάλων του, είπε «σας είπα ότι ανησυχώ λίγο μα Θεού θέλοντος...θα τελειώσουμε την ημέρα με χαμόγελο».

Ο Μπεν Γκβιρ και ο έτερος ακροδεξιός ηγέτης Μπεζαλέλ Σμότριτς έχουν φθείρει την παραδοσιακή «σκληρή» βάση του Λικούντ και ο άλλοτε περιθωριακός Θρησκευτικός Σιωνισμός φαίνεται να οδεύει να γίνει το τρίτο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο. Ο Μπεν Γκβιρ, πρώην μέλος της Καχ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση σε Ισραήλ και ΗΠΑ, έχει μετριάσει κάποιες θέσεις του παρελθόντος, μα η προοπτική ένταξής του σε συνασπισμό προκαλεί ανησυχία στην Ουάσινγκτον.

Από πλευράς του ο Γιαΐρ Λαπίντ «πόνταρε» στη διπλωματική πρόοδο με χώρες μεταξύ των οποίων η Τουρκία και Λίβανος, καθώς και στις καλές επιδόσεις της ισραηλινής οικονομίας μετά την πανδημία. Μιλώντας σε υποστηρικτές του έξω από εκλογικό κέντρο στο Τελ Αβίβ, είπε πως «αυτές οι εκλογές είναι ανάμεσα στο μέλλον και στο παρελθόν».

Με πληροφορίες από Reuters

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Πλειστηριασμοί πρώτων κατοικιών: Παραβίαση συνταγματικών δικαιωμάτων;Οι τρεις χειρότερες ώρες - από άποψη ακρίβειας - για να βάλουμε το πλυντήριό μαςO Αρειος Πάγος φέρνει τα πάνω κάτω στους πλειστηριασμούς. Απόφαση κατά των Funds
Keywords
Τυχαία Θέματα
Εκλογές, Ισραήλ, O Νετανιάχου,ekloges, israil, O netaniachou