Εκλογές στην Τουρκία: Πεποίθηση για νίκη εκφράζει ο Ερντογάν, ετοιμάζεται για δεύτερο γύρο

Σε δεύτερο γύρο εκλογών οδεύει η Τουρκία, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να έχει προβάδισμα έναντι του κύριου αντιπάλου του, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις εκλογές της Κυριακής, αν και χωρίς να συγκεντρώνει άμεσα την απαιτούμενη πλειοψηφία για να συνεχίσει την παραμονή του στην εξουσία.

Ούτε ο Ερντογάν ούτε ο Κιλιτσντάρογλου έπιασαν το 50% που χρειαζόταν για να αποφύγουν έναν δεύτερο γύρο, που θα γίνει στις 28 Μαΐου,

σε μια εκλογική αναμέτρηση που είχε θεωρηθεί ως «ετυμηγορία» για την όλο και πιο αυταρχική πορεία του Ερντογάν.

Ο Κιλιτσντάρογλου, που είπε ότι θα επικρατήσει στον δεύτερο γύρο, ζήτησε από τους υποστηρικτές του να είναι υπομονετικοί και κατηγόρησε το κόμμα του Ερντογάν (ΑΚΡ) πως παρεμβαίνει στην καταμέτρηση και την αναφορά των ψηφοδελτίων. Ωστόσο ο Ερντογάν τα πήγε καλύτερα από ό,τι είχαν προβλέψει δημοσκοπήσεις πριν τις εκλογές και η στάση του έδειχνε αυτοπεποίθηση και μαχητικότητα όταν απευθύνθηκε στους υποστηρικτές του.

«Ήδη είμαστε μπροστά από τον πιο κοντινό μας αντίπαλο κατά 2,6 εκατομμύρια ψήφους. Περιμένουμε αυτός ο αριθμός να αυξηθεί με τα επίσημα αποτελέσματα» είπε ο Ερντογάν.

«Δεν ξέρουμε ακόμα αν οι εκλογές τελείωσαν στον πρώτο γύρο...αν η χώρα μας ψήφισε για δεύτερο γύρο, το καλωσορίζουμε και αυτό» είπε νωρίς την Παρασκευή, σημειώνοντας πως έπρεπε ακόμα να καταμετρηθούν οι ψήφοι των Τούρκων που ζουν στο εξωτερικό. Το 2018 είχε συγκεντρώσει το 60% των ψήφων.

Ο Κιλιτσντάρογλου, από πλευράς του, είπε ότι «θα κερδίσουμε στον δεύτερο γύρο...και θα φέρουμε δημοκρατία», υποστηρίζοντας πως ο Ερντογάν έχασε την εμπιστοσύνη ενός έθνους που απαιτεί αλλαγή.

Με πάνω από το 97% των ψήφων καταμετρημένο, ο Ερντογάν ήταν μπροστά με 49,39% και ο Κιλιτσντάρογλου είχε 44,92%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu. Η τουρκική Daily Sabah έδινε, με πάνω από το 99% των ψήφων, 49,42% στον Ερντογάν και 44,95% στον Κιλιτσντάρογλου. 

Χιλιάδες ψηφοφόροι του Ερντογάν συγκεντρώνονταν στα αρχηγεία του κόμματος στην Άγκυρα, παίζοντας τραγούδια και ανεμίζοντας σημαίες, ενώ κάποιοι χόρευαν στους δρόμους.

Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα αντανακλούν βαθιά πόλωση σε μια χώρα που βρίσκεται σε ένα πολιτικό σταυροδρόμι. Οι δημοσκοπήσεις έδειχναν μια αναμέτρηση στήθος με στήθος, μα έδιναν στον Κιλιτσντάρογλου, που ηγείται μιας συμμαχίας έξι κομμάτων, ελαφρύ προβάδισμα. Δύο δημοσκοπήσεις την Παρασκευή του έδιναν πάνω από 50%.

Η Τουρκία τώρα βρίσκεται μπροστά σε δύο εβδομάδες αβεβαιότητας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τριγμούς στις αγορές, με αναλυτές να περιμένουν αναταράξεις στο τοπικό νόμισμα και το χρηματιστήριο.

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Θρίαμβος Ερντογάν: Νίκησε μόνος απέναντι σε όλους - ακόμα και στον σεισμό!Νεάντερταλ: Βακτήρια δοντιών θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη νέων αντιβιοτικώνΟι Κρήτες κατά την οθωμανική εποχή και η οφειλόμενη εξήγηση από τους Τούρκους διανοούμενους
Keywords
Τυχαία Θέματα