Εκλογές στη Βρετανία στη προ και μετά Brexit εποχή. Τι δείχνουν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Σχεδόν έναν χρόνο έπειτα από την ετυμηγορία για το Brexit, οι Βρετανοί εκλέγουν σήμερα μία νέα Βουλή και η αναμέτρηση, στις πιο αμφιλεγόμενες εκλογές των τελευταίων ετών, ανάμεσα στην πρωθυπουργό Τερέζα Μέι και τον Τζέρεμι Κόρμπιν του Εργατικού Κόμματος κορυφώνεται.

Συνολικά 47 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες οι οποίες άνοιξαν στις 07:00
(τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 22:00 (τοπική ώρα, 00:00 ώρα Ελλάδας). Αφού κλείσουν οι κάλπες θα γίνουν γνωστά τα exit polls, ενώ το τελικό αποτέλεσμα θα γίνει γνωστό τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Διαβάστε επίσης:

Εκλογές στη Βρετανία. Οι ψηφοφόροι, το εκλογικό σύστημα, οι υποψήφιοι Μέι και Κόρμπιν και όσα φέρνει η κάλπη

Ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν προβλεφθεί για το Λονδίνο ώστε να επιτρέπεται η άμεση ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων αν χρειαστεί, ανακοίνωσαν οι αρχές, πέντε ημέρες μετά την τρομοκρατική επίθεση στη βρετανική πρωτεύουσα από την οποία σκοτώθηκαν 8 άνθρωποι.

Αν και οι Συντηρητικοί της Μέι παραμένουν το φαβορί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, έχουν δει τη διαφορά τους με τους Εργατικούς να μειώνεται περισσότερο από το μισό μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών.

Ο αντίκτυπος των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο είναι δύσκολο να αποτιμηθεί. Αν και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι ψηφοφόροι εκτιμούν ότι οι Συντηρητικοί είναι πιο «στιβαροί» σε θέματα ασφαλείας, δέχονται επικρίσεις επειδή δεν κατάφεραν να αποτρέψουν τις επιθέσεις και επειδή προχώρησαν στην περικοπή 20.000 θέσεων στην αστυνομία από το 2010.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην προεκλογική εκστρατεία αντί συγκεκριμένων στρατηγικών για τις προσεχείς διαπραγματεύσεις εξόδου από την ΕΕ, κυριάρχησαν τα θέματα φορολογίας, περίθαλψης, μετανάστευσης, συστήματος υγείας, διδάκτρων σπουδών, ή ακόμη και των δωρεάν μεσημεριανών γευμάτων για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου, τα οποία και μπορεί να είναι καθοριστικά για την έκβαση των εκλογών.

Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle (DW), το Συντηρητικό Κόμμα, σύμφωνα με τον μέσο όρο των έως τώρα δημοσκοπήσεων δείχνει να εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία.

Ωστόσο η DW, αποφεύγει να προεξοφλήσει το αποτέλεσμα και όπως επισημαίνει παρατηρείται μεγάλη απόκλιση στις δημοσκοπήσεις, ως προς τα ποσοστά μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, από 1 έως 12 μονάδες, αναλόγως της δημοσκοπικής μεθόδου που χρησιμοποιείται.

Η ίδια πηγή σημειώνει ότι στη σύνθεση του νέου Κοινοβουλίου θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο και η ψήφο τακτικής που θα επιλέξει το 48% των ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ της παραμονής στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του περασμένου Ιουνίου. Στην περίπτωση που πλειοψηφήσουν οι βουλευτές που τάσσονται υπέρ του soft brexit, η Τερίζα Μέι θα έλθει αντιμέτωπη με σοβαρά προβλήματα στην διαδικασία των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, αν επιχειρήσει να τηρήσει σκληρή στάση έναντι των εταίρων.

Από πλευράς αντιπολίτευσης, αν το Εργατικό Κόμμα λάβει τα 32% που έλαβε στις προηγούμενες εκλογές, τον Μάιο του 2015, επί ηγεσίας Εντ Μίλιμπαντ ή ακόμα και να αυξήσει το ποσοστό του, ο Τζέρεμι Κόρμπιν δεν πρόκειται να αμφισβητηθεί από κανέναν. Συμπερασματικά, οι εκλογές αυτές, είναι ζωτικής σημασίας για το πολιτικό μέλλον και της Τερέζα Μέι αλλά και του Τζέρεμι Κόρμπιν.

Διαβάστε επίσης:

Bloomberg: Τα 5 σενάρια για τις βρετανικές εκλογές και τι σημαίνουν για το Brexit

Οι δύο υποψήφιοι

Σύμφωνα με ανάλυση, στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, του κ. Κώστα Γουλιάμου, καθηγητή – πρύτανη του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, κανείς δεν μπορεί να υποτιμήσει το γεγονός ότι το εκλογικό σώμα κατέχεται από μια ξενοφοβική όσο και συντηρητική στάση. Οι επιτελείς της κυρίας Τερέζα Μέι το γνωρίζουν, για αυτό και προσπαθούν να κεφαλοποιήσουν το σύνθημα των συντηρητικών περί «ισχυρής και σταθερής διακυβέρνησης». Άλλωστε, το πολιτικό θεματολόγιο της ασφάλειας ευνοεί κυρίως τα δεξιά κόμματα. Μολαταύτα η κ. Μέι έχει πολλές δυσκολίες ταύτισης με το αίσθημα του κόσμου, εξού και η συνεχής πτωτική τάση - τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων - των συντηρητικών.

Πραγματικά όλο και περισσότεροι πολίτες στην Αγγλία βιώνουν την αύξηση της ανεργίας και υποαπασχόλησης, των zero-hours contracts σε πάνω από 800.000 εργαζόμενους, των περικοπών σε μισθούς και κοινωνικές υπηρεσίες με στόχο να καλυφθεί το πρωτογενές πλεόνασμα των 3,5 δισ. λιρών μέχρι το 2020. Ακόμα και η μείωση κατά περίπου 5% σε μισθούς μετατρέπεται από το επιτελείο των συντηρητικών ως σημαία ενός αγώνα για σκληρό Brexit. Επιπλέον, η κ. Μέι έχει παγώσει τις περισσότερες κοινωνικές παροχές μέχρι το 2019. Ταυτόχρονα, το κόστος ζωής στην Αγγλία αυξάνεται λόγω της χαμηλότερης ισοτιμίας της λίρας από το περασμένο καλοκαίρι. Εν ολίγοις, η αδράνεια της κ. Μέι να ανταποκριθεί στα καθημερινά προβλήματα υπήρξε ευδιάκριτη στους ψηφοφόρους και, έτσι, η εκλογή και αριθμός των βουλευτών θα κριθεί στα σημεία που αφορούν στην οικονομία, στην Παιδεία και στη στέγαση, στα κοινωνικά δικαιώματα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Στον αντίποδα του πολιτικού ανταγωνισμού ο κ. Κόρμπιν, πιο προσιτός βέβαια στην επικοινωνία του από την κ. Μέι, υπόσχεται μια «πιο ανοιχτή κοινωνία» με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη. Δεν απέφυγε βέβαια τη συζήτηση για το Brexit, όπως και ζητήματα ασφαλείας. Ωστόσο ήταν πιο έντονος στα κοινωνικά και οικονομικά θέματα αφού μεγάλο μέρος του πληθυσμού αισθάνεται πιο έντονα στην καθημερινό του βίο τις εντεινόμενες και εκτεινόμενες ανισότητες. Σε κάθε περίπτωση, οι Εργατικοί παρουσιάζουν δυσκολίες να πείσουν τους παραδοσιακούς τους ψηφοφόρους - κυρίως στα παραδοσιακά τους προπύργια - μέσα απο ένα νέο αφήγημα περί κοινωνικής δικαιοσύνης. Εάν δε ληφθεί σοβαρά υπόψη η τριβή στο εσωτερικό των εργατικών, τότε παρουσιάζεται εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη η πιθανότητα να έρθουν πρώτοι στις εκλογές. Τόσο το συντηρητικό όσο και το εργατικό κόμμα στερούνται αποτελεσματικής ηγεσίας, ικανής να μπορεί να αναγνωρίσει τόσο τα δυνατά όσο και τα αδύνατα σημεία της πολιτικής διοίκησης, διαχείρισης και οργάνωσης που απαιτούνται στις σημερινές μεταβατικές κοινωνίας. Κοινωνίες με υψηλό ρίσκο και υψηλή αστάθεια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ, Deutsche Welle

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα